(1740) Kluski

brambory
bramborový škrob
sůl

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme (vodu si ponecháme), v hrnci rozšťoucháme do hladka, urovnáme, vyznačíme čtvrtiny. Jednu čtvrtinu odebereme, odložíme stranou. Vzniklý prostor vyplníme škrobem, vrátíme odložené brambory a vymícháme těsto,
z něhož se dají udělat kuličky – v případě potřeby použijeme slitou vodu. Do každé kuličky uděláme důlek, vhodíme je do vařící se vody, lehce zamícháme, když vyplavou, necháme jen přejít varem, scedíme a necháme okapat.

Recept poslala Květoslava: „Recept mám od neteře, kterou to naučila maminka – Polka. Dělá k nim houbovou omáčku s kostkama vepřového masa. Já to taky s ničím jiným nezkoušela.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (1740) Kluski

  1. a.rena napsal:

    Aaaach! Květko, další skvost. Jen dotaz: škrobu do výše vrstvy brambor? K té houbové omáčce to musí být famózní. ??
    No a pro Helenu – neškodilo by tomu dát nějaký název. ?

  2. lakysa22 napsal:

    Já podle orbázku čekala, že tam přijde nějaký džem, nebo jam, mamreláda, v krajním případě povidla – ale s tou omáčkou mě nenaprdlo…to bude dobrý! Hlavně rychlý?

  3. Vera M. napsal:

    Znám a jsou výborné. Díky za přesný recept. Já jsem je vícekrát jedla než vařila . To vždy od oka . Přestože jsem měla kolegyni Polku, taky dělala od oka .

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ofšem Květule, to je recept ?, v neděli budou, asi zkusím se špenátem a výpečky … normálně to vidím ????
    Houby u nás již v zásobě nejsou a na nově narostlé do těch kácených lesů nemůžu, hlavně je to rozježděné, samé koleje od kol těžkých aut ……

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, nějak nechápu, tak skvělý recept a zde mrtvo …….

  6. BOYE napsal:

    Hézkýýý! To fakt budou klouzačky, ale jak jde o erteple, musí to být jedna á. Možná s těmi verzemi na sladko, bych se k tomu chovala podobně jako ke škubánkům – smažená strouhanka, pracharanda, mák a tak… Ale houbovka je výborná, tož i s klouzačkama to bude eňo ňuňo. Podobnými recepty se dostáváme k tomu, co jsem tu tak moc chtěla. Holky, díky.

  7. olinamusilova napsal:

    Není to tak dlouho, co jsme o tomto receptu diskutovaly, já dělám dvě verze, první je- klouzáky a dělají se tak, že uvařené brambory ve slupce oloupeme, propasírujeme a za horka osolíme a vmícháme bramborový škrob, druhá verze jsou kľozky a naučila jsem se je vařit u tety v Polsku- 2/3 syrových strouhaných brambor z kterých jsme vymačkaly vodu a přidáme 1/3 brambor nastrouhaných vařených, smícháme , přidáme hladkou mouku a bramborový škrob, osolíme, opepříme. Ani do jedněch nedávám vejce, o tom se tu taky diskutovalo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..