Těsto:
500 g zakysaného bílého jogurtu
4 vejce
3 lžíce stolního oleje
sůl
800 g hladké mouky
velkou lžíci jedlé sody
Náplň:
1 kg hovězího masa
5 středních cibulí
černý pepř
sůl
4 vejce
Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme.
Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé sody a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.
Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně přimáčkneme okraje a rohy.
Masová náplň:
Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu,
na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto.
Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.
Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů.
Pozn: s těstem se pracuje dobře, ale mně víc vyhovovalo vyválet na tenko, vytvořit válečky plněné masem a smažit.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Paní se jmenuje Mančo a neskloňuje se to. Znám ji z Berkatu přes kamarádku.
Dík, to byl jen můj překlep. V recepu to mám dobře a blbě jsem to opsala. Asi jsem už fakt zralá na dovolenou. Jen jsem přemýšlela, jak bych to skloňovala.
Nijak 🙂 🙂 🙂
Jani,proč jsi to smažila? Zbytečně to nasákne omastek…pečené v troubě jsou lepší, gruzínci to mají hodně vymakané….