(18) Mřížkový koláč

Linecké těsto –

500 g polohrubá mouka
250 máslo nebo Hera, Lando
2 žloutky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

Marmeláda nebo Nutella podle chuti

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici do druhého dne.
Těsto rozdělíme na polovinu, první polovinou postupně pokryjeme dno plechu nebo formy.
Okraje musí zůstat trochu zvednuté.
Na vrstvu těsta naneseme marmeládu nebo Nutellu a z druhé poloviny tvoříme proužky, které skládáme na povrch ve stylu mžížky.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do lehkého zčervenání. Foto – před pečením.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: (18) Mřížkový koláč

  1. bozena.fialova napsal:

    Jani, moc děkuji za tenhle recept, zavoněl mi dětstvím, kdy ho maminka pekla dost často a všichni jsme ho milovali. Tatínek tenhle koláč žertem nazýval „rohožka“
    a dával k dobru úsměvnou historku. Kdysi jedna panímáma upekla linecký koláč a aby
    rychleji vystydnul, položila ho na plechu ven na kamennou zásep vedle dveří. Za nějakou chvíli k nim šel se vzkazem soused, mřížkovaný obdélník vypadal jako rohožka, tak si na milém koláči očistil podrážky……. To prý bylo tenkrát radosti!! 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..