olivový olej
lžíce nadrobno nasekaného česneku
hrst nasekaných bazalkových lístků
sůl
mletý pepř
cukety rozkrojené podélně na čtvrtky a pak na cca centimetrové plátky
drůbeží vývar (šel by i zeleninový)
smetana na vaření
hrst nasekané petrželky
strouhaný parmazán
V pánvi rozehřejeme olivový olej. Opečeme česnek, bazalku a osolenou cuketu – na mírném plameni a pomalu asi 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Ochutíme pepřem (lepší je bílý), zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Potom odstavíme a rozmixujeme dohladka. Můžeme ponechat část nerozmixovanou.
Pak vmícháme smetanu, petrželku a část parmazánu, dosolíme. Na talíři ještě dopepříme a doparmazánujeme. Jde k tomu opečený chléb nebo bagetka nebo taky nic.
Recept poslala Cinda: „Posledně jsem zároveň dělala ghí, tak jsem místo smetany šoupla sebranou bílkovinu, taky to bylo dobré.“
A polévku bleskurychle uvařila a obrázek poslala Věra M.
Dámy , pánové , pokud chcete ochutnat luxusní polévku , doporučuju 😎.
Jako bonus se vám rozline po domácnosti nádherná vůně , která jen tak nevyvane .
A omlouvám se za chybějící petrželku
Udělám.Jen co nafasuju cukety.už teď se na ní těším.Diky Věrko
Recept poslala Cinda, je to její dítě 🙂
Tak tak, a já se poměla
Jo táák.Cindě děkuji za recept a Věrce za uvaření vyfocení
Asi budu muset začít kupovat cukety. Byly časy, kdy jsem dostávala ze všech stran a poslední roky už jen poskrovnu až koncem sezony 😕
A přitom se vyrojilo tolik zajímavých receptů … Polévku zařazuji do pořadníku.
Cindo díky 😎
Polívka bezva, a spolupráce krajových umělkyň na jedničku!
jé, děkuji za slova chvály a taky za krásnou fotku, já to taky vyfotila, ale neposlala. tahle je mnohem lepší 🙂
Cuket mám na rozdávání… Praha. 🙂
Mám dotaz, pane Potaz … cuketu oloupanou nebo necháme slupku?
Vypadá to báječně, určo vyzkouším. Díky za recepísek 👍
Necháme jemnou slupku. Já jsem vydržela s nervama a cuketu nejprve do růžova popekla , pak teprve dále s tou hrsti bazalky a velikým mladým stroužkem česneku . Oooo, to byla vůně . Parmazan a smetana …. no co chceš více ? Chop se lžíce 😋
Cuketovou polévku dělávám často, cibuli osmažím, ale nenapadlo mně tu cuketu osmažit, musím se polepšit. Někdy používám tu cuketu na cibulce jako základ, povařím v menším množství vody, rozmixuji a pak tam přidám zvlášť vařenou brokolici, nebo květák, či brambory, podle toho co je doma. Jo a smetanu.
Smetana to ještě “ vymazlí “ , dobrou chuť všem.