máslo
kedlubny
pepř
vývar
sůl
Kedlubny nakrájíme na plátky. Do kastrolku nalijeme vývar, osolíme, opepříme a nasypeme kedlubny. Pod pokličkou dusíme asi 1/2 hodiny, než jsou kedlubny měkké.
V kastrolu si připravíme světlou jíšku, kterou kedlubny lehce zahustíme.
Podáváme s bramborem, maso není na překážku, ale být nemusí.
Pozn.: moje maminka dělala tyhle kedlubny jako „dienstované“ a já dodnes netuším, odkud se tenhle název vzal. Nevíte někdo?
Maminčin recept oprášila Jana Macůrková
No, ono to není „dienstované“, ale dynstované – je to germanismus: dynstovat = dünsten = dusit 🙂
Záhada vyřešena 🙂
kdyby byly dienstované, mohlo by to znamenat, že se dělaly v den, zvaný Dienstag – takže úterní…maso v neděli, v pondělí se dojedly zbytky z víkendu a v úterý-zelenina 😀
Na Moravě se to dříve užívalo. Když jsem byla malá, což už je hodně dávno, říkávala to moje teta „holky, jdeme dynstovat“. Maminka to neříkávala, pocházela z Prahy.
No, pokud bych měla do něčeho dávat jíšku, tak bych ji měla v ingrediencích. Jako začínající kuchařka bych se pak při vaření nemusela divit…
Dušené kedlubny se u nás vaří, moc ráda je mám s vepřovou kotletkou na másle.V kastrolu rozpustím trochu másla, jednu malou cibulku zpěním , dám 4 kotlety – osolené , opepřené a trochu mletého kmínu, “ dynstuji “ , podle potřeby trochu podlít vývarem. Kedlubny nakrájím ma plátky nebo kostky a přihodím je do kastrolu až když je maso téměř hotové. Potřebují chvilku aby byly hotové , 1/2 hodiny je moc.
Ta šťáva je moc dobrá a “ petrželový “ brambor tomu dá ještě lepší šmrc.