(1812) Dušené kedlubny

máslo
kedlubny
pepř
vývar
sůl
Kedlubny nakrájíme na plátky. Do kastrolku nalijeme vývar, osolíme, opepříme a nasypeme kedlubny. Pod pokličkou dusíme asi 1/2 hodiny, než jsou kedlubny měkké.
V kastrolu si připravíme světlou jíšku, kterou kedlubny lehce zahustíme.
Podáváme s bramborem, maso není na překážku, ale být nemusí.
Pozn.: moje maminka dělala tyhle kedlubny jako „dienstované“ a já dodnes netuším, odkud se tenhle název vzal. Nevíte někdo?

Maminčin recept oprášila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (1812) Dušené kedlubny

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    No, ono to není „dienstované“, ale dynstované – je to germanismus: dynstovat = dünsten = dusit 🙂
    Záhada vyřešena 🙂

  2. Imelda napsal:

    Na Moravě se to dříve užívalo. Když jsem byla malá, což už je hodně dávno, říkávala to moje teta „holky, jdeme dynstovat“. Maminka to neříkávala, pocházela z Prahy.

  3. BOYE napsal:

    No, pokud bych měla do něčeho dávat jíšku, tak bych ji měla v ingrediencích. Jako začínající kuchařka bych se pak při vaření nemusela divit…

  4. vojtovahelena napsal:

    Dušené kedlubny se u nás vaří, moc ráda je mám s vepřovou kotletkou na másle.V kastrolu rozpustím trochu másla, jednu malou cibulku zpěním , dám 4 kotlety – osolené , opepřené a trochu mletého kmínu, “ dynstuji “ , podle potřeby trochu podlít vývarem. Kedlubny nakrájím ma plátky nebo kostky a přihodím je do kastrolu až když je maso téměř hotové. Potřebují chvilku aby byly hotové , 1/2 hodiny je moc.
    Ta šťáva je moc dobrá a “ petrželový “ brambor tomu dá ještě lepší šmrc.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..