(1814) Krémová kedlubnová polévka

2 kedlubny
50 g uzeného špeku
2 lžíce hladké mouky
400 g zakysané smetany
0,5 l zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
cca lžička cukru (nemusí být)

Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle. Pokud jsou čerstvé, můžeme nakrájet i mladé malé prostřední lístky.

Špek nakrájíme na kostičky a v hrnci ho na chvíli osmažíme. Přidáme nastrouhané kedlubny, chvíli je podusíme a opatrně k nim přidáme dvě lžíce hladké mouky. Kedlubny s ní v hrnci promícháme a chvíli smažíme, aby mouka mírně zezlátla, ale nepřipálila se.

Přilijeme horký vývar a další asi litr horké převařené vody. Vaříme tak dlouho, dokud kedlubny nezměknou. Při vaření zjistíme, jak moc dobře jsme je oloupali. Dřevnaté části nezměknou a v polévce udělají nejedlé nitě. Po provaření kedluben do polévky rychle a opatrně vmícháme zakysanou smetanu. Aby teplotní rozdíl nebyl tak velký a smetana neudělala hrudky, můžeme nejprve do smetany rychle vmíchat přibližně jednu naběračku horké vody z polévky. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, přidáme cukr.
Pozn.: já jsem ještě část polévky rozmixovala, do hotové jsem přidala kousky kedlubnů uvařených v polévce.
Nejlepší je z tzv. gigantů, ty nedřevnatí.

Polévku vařila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: (1814) Krémová kedlubnová polévka

  1. sharka.68 napsal:

    není to na 2 kedlubny moc vody, litr horký a půlitr vývaru?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..