300 g mozečku
2 housky
1 – 2 vejce
sůl
pepř
strouhanka (nemusí být)
Mozeček odblaníme (já to nedělám, jen propláchnu studenou vodou, abych vyplavila případné úlomky kostí) a vidličkou rozmělníme na kaši podobně jako když děláme játrové knedlíčky.
Přidáme housku nadrobenou najemno a vejce. Osolíme, opepříme.
Vypracujeme hmotu, kterou v případě potřeby zahustíme ještě trochou strouhanky, vytváříme kuličky nebo vykrajujeme lžící a házíme do vařící polévky.
Pozn.: Výborné jsou do vývaru s trochou zeleninových nudlí (mrkev, petržel nastrouhaná na nudličky a uvařené v polévce).
Můžeme přidat i naťovou petrželku nebo libeček.
Podle kuchařky z roku 1929, autor neznámý, vařila Jana Macůrková
Odblanit se musí …. to je zákon. Nikomu bych to nedala, ani sobě. Strávím nad tím vždy hodně času, ale pro svůj dobrý pocit atd. Musí to být.
Souhlasím
Jaktěživo jsem mozeček nedělala, ale jestli je to jako u jater, tak ta tedy nevidličkuju, ale škrábu nožem právě proto, abych je zbavila všech cancourů.
Raději bych to srovnala s kůží na zavináči ( kyselé rybě ). Tu jsem taky schopna rozbalit a sloupnout . Je to krvavá blána . Když ji sloupnes , poznáš .. a seznáš, ze to jist nechceš . Jsem dost “ekl”
Přesně tak, játra škrábu nožem, mozeček nejíme, jen jsem ho dělala psovi a Věrko, tu kůži se zavináčů taky sloupnu.