květák
vejce
sůl
pepř
koření podle chuti
strouhanka
Uvařím květák, rozšmelcuju takovým tím nástrojem na šmelcování brambor na brkaši. Když zůstávají menší kousky květáku, tak se vůbec nic neděje. Lze i rozmixovat. Do toho (recept na 1 normální květák) hodím 3 – 4 žloutky, z bílků ušlehám tuhý sníh a nechám bokem. Do hmoty z květáku a žloutků přidám sůl, pepř a koření dle chuti, trochu mouky (ale opravdu trochu) a trochu strouhanky. Nakonec zamíchám ušlehané bílky, těsto by mělo být podobné, jako na bramboráky, tj. tak, aby se z něj daly dělat placičky. Na rozpálené pánvi smažím placičky (stejně jako bramboráky). Příloha jsou ideální brambory, brkaše, chléb nebo nic. Ale tatarka či majolka musí být (jak pro koho, já jí nemusím. Teda kecám, ke smažáčku jí musím mít).
Do komentářů přidala Úsměvka
Dělám, ale ne z celého květáku, vždycky jen ze zbytků, tudíž se nezdrźuju se sněhem, dám vejce….atd podle tebe, ale piřpidám šupetku muškátového oříšku. Asi budu muset začít dělat z celého, ptž mi to syn bere pod rukama.
Já mám tak půlku, ale dodržím raději recept , kdyby se náhodou Úsměvka divala 😁. Už se to vaří , posléze se to bude smažit 😋
Jak to dopadlo? A nedívala jsem se, byla jsem v kolbence.
Matko nezodpovědná, chudák chlapeček hladový odjíždí …….. 🤦♀️🤣🤣
My měli smažený květák včera. Stejně jako Lakys placičkuju ze zbylého vajíčka a různých zbytků (malých kousků) květáku.
Recept dobře načasovaný, teď je ta pravá květáková sezona (zítra květáková polívka, dnes se kapustuje 😉) 😋😎
Jaj, kapustička, tu bych si taky dala 😋😋😋
Teď je naše oblíbená sezona. V pondělí na trhu nakoupíme zeleninu a celý týden si pochutnáváme 😋😋😋😋
Se máš, já když jdu z kolbenky, tak už na tržnici nikdo není …. přiznávám, někdy chodím i v 18 hodin.