tygří krevety i malé krevetky
množství podle mlsnosti a počtu strávníků
10 stroužků česneku
1 dl oleje
100 g máslo
nepatrně soli
Krevet oloupeme (viz č. 1830). Pokud mají na „zádíčkách“ tmavší proužek střívka, ostrým nožem krevetku podélně nakrojíme a střívko odstraníme.
Česnek oloupeme a nakrájíme na plátečky nebo nožem rozmačkáme.
Na pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme nakrájený (nebo rozmačkaný) česnek.
Když se česnek rozvoní, přidáme krevety a krevetky a po každé straně je osmažíme do lehce růžové (trvá to asi 2 – 3 minuty po každé straně), lehce osolíme a hned teplé podáváme.
Podáváme s bílým chlebem (na foto – delší rovné „rohlíky“ posypané sýrem) a zeleninou.
Recept podle dcery Elišky vyzkoušela Jana Macůrková
Na dovolené jsem nabyla dojmu, že základem chorvatské kuchyně je česnek. Čím víc, tím líp…
Chorvatsko je dost rozlehlá země, mimo jiné přímořské oblasti a vnitrozemí, jídlo se tam liší stejně jako u nás.
Vypadá to báječně, nejlepší krevety, jaké jsem kdy jedla, byly na Kanárech, na česneku a s koriandrem, který jinak moc nemusím. Nejhorší v Anglii, zmrzlé, hozené do majonézy.
nikdy to nesmí přebít chuť darů moře, to vědí i Chorvati..ale taková beraní PEKA, dělaná nedaleko Omiše…to bylo něco…tam česnekem nešetřili
Jo, jo janjetina na každém rohu, jen se mi Macůrka nepodařilo přemluvit, abychom poslední den jeli na grilované jehňátko.
ta příloha se sýrem – to ke krevetám nejde, sýr se k nim nehodí…. a ta rajčata se dávají zvlášť, jak pouští šťávu, tak to krevetám dává jinou chuť a navíc se o ně krevety ochladí a pak to není ono….decka oleje je tak na kilo krevet…
a kolik si mysíš, že jsem těch krevet dělala? Do kila tomu moc nechybělo.
A nevím jaký to byl sýr, ale vůbec nebyl na těch rohlíčkách cítit, a ani je neměnil chuťově. Rajčátko bylo masité, a šťávu se mu pustiti napodařilo, nestihlo to.
Střívka z krevet by se měla odstraňovat vždycky, jinak je to stejné, jako neodblaňovat mozeček.