(1837) Nejen vegetariánské cuketové karbanátky

300 g cukety (pokud možno starší, není tak vodnatá)
100 g strouhaného sýru
100 g jemných ovesných vloček
50 g strouhanky
1 vejce
drcený kmín
sůl, pepř
3 stroužky prolisovaného česneku
majoránka

Cuketu oloupeme, odstraníme jádra a hrubě ji nastrouháme. Nevymačkáváme. Přidáme ostatní ingredience, vše promícháme a necháme chvíli stát. Pokud je hmota příliš řídká zahustíme ještě strouhankou. Pro masožravce lze přidat drobně nakrájenou dobrou uzeninu, ale není potřeba. Tvarujeme menší karbanátky, dáme na pečicí papír a upečeme dozlatova. Po upečení jsem je malinko mázla rozpuštěným máslem.

Recept poslala a.rena: „Dělala jsem i smaženou variantu – to jsem karbanátky ještě obalila ve strouhance a usmažila. Taky moc dobré, ale z trouby byly lepší. Se salátkem není potřeba ani příloha. Na fotce dva přes sebe položené jsou pečené, samotný menší je smažený.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1837) Nejen vegetariánské cuketové karbanátky

  1. lakysa22 napsal:

    Nevidímrozdíl mezi samženým a pečeným, takže pečené bude ta lepší varianta, už se mi sbíhají sliny. Zítra bude mít návštěva kuře, tak abych neměla jen brambory, mohla bych se rozmazlit. Jen aby mi tonesež….

  2. Cinda napsal:

    Jé, takový recept zrovna potřebuju. Před týdnem jsem dělala hodně podobné, jen místo sýra a strouhanky tam byla troška mouky (na chatě není vždycky všecko a do obchodu daleko). A snažila jsem je jako bramboráky, jenže se nehorázně trhaly! Taky jsem uvažovala, že je fláknu do trouby, ale tam měl syn nastavené nějaké pomalé pečení na 12 hodin, tak to jsem nemohla přerušit. Tak teď na to dojde. Už se těším!

  3. Vera M. napsal:

    S těmi staršími člověk neví co a tohle je fakt bezva recept 👍 a ještě v troubě , co chtít více ??

  4. kvetula.v napsal:

    Chjo… já snad nakonec ty vločky do kuchyně dotáhnu a potajmu z nich něco uklohním 😉
    První veliká cuketa skončila ve skleničkách, druhá půjde do karbošů na plech 😋
    Možná „přijdou “ i další…
    Taky ráda dělám karbanátky v troubě – nejsou nasáklé olejem (ubrousek vše neodsaje) a když dělám jen dvouporcovku, opečou se zároveň brambůrky. Pro velkou rodinu je zase bonus, že u toho nemusí kuchtička dlouho stát a všichni je mají stejně teplé….😎

  5. BOYE napsal:

    Musím říct, že v začátcích, kdy se cukety a jejich pěstování dostávalo do našich zahrad, se u nás zpracovávaly vlastně jen cepelýny. Každýmu bylo líto trhat nedorostlý. Takže mladý zpracovávám ty kupovaný, když dojde na naše, jsou cepelýny. 🙂
    Zrovna včera jsem koukala na jinou troubovou úpravu: Jen se smíchá 1 : 1 strouhanka s parmazánem, nebo některým z jeho tvrdých bratrů, Cuketa se nakrájí podélně (vypadá jako chodidla), maličko osolí, případně pepřne a v té strouhance obalí. Jen se vyskládá na plech a navrch buď zakápne olejem, nebo máslem… s novými brambory a klasickým rajčatovým salátem mě to vyloženě láká. Používali právě něco mezi mladou a cepelýnovou velikostí, plátky cca jeden cm tlusté. A protože zbydou ty „patky“, vyjde i na karbanátky. Jen u nás místo strouhanky bude muset nastoupit kukuřice. Taky už mi začíná kapat z ústavy…

  6. jarybarka napsal:

    Právě jsem včera obdržela další dávku cuket.Karbanátky v troubě budou asi pozítří.
    Perfektní recept.👍👍👍

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jj, také je dělám, jen do nich dávám ten salám, aby masožravci neprskali.
    Tuším, že jsem ho již posílala. Opravdu jsou výborné. 😋😋😋😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..