300 g cukety (pokud možno starší, není tak vodnatá)
100 g strouhaného sýru
100 g jemných ovesných vloček
50 g strouhanky
1 vejce
drcený kmín
sůl, pepř
3 stroužky prolisovaného česneku
majoránka
Cuketu oloupeme, odstraníme jádra a hrubě ji nastrouháme. Nevymačkáváme. Přidáme ostatní ingredience, vše promícháme a necháme chvíli stát. Pokud je hmota příliš řídká zahustíme ještě strouhankou. Pro masožravce lze přidat drobně nakrájenou dobrou uzeninu, ale není potřeba. Tvarujeme menší karbanátky, dáme na pečicí papír a upečeme dozlatova. Po upečení jsem je malinko mázla rozpuštěným máslem.
Recept poslala a.rena: „Dělala jsem i smaženou variantu – to jsem karbanátky ještě obalila ve strouhance a usmažila. Taky moc dobré, ale z trouby byly lepší. Se salátkem není potřeba ani příloha. Na fotce dva přes sebe položené jsou pečené, samotný menší je smažený.“
Nevidímrozdíl mezi samženým a pečeným, takže pečené bude ta lepší varianta, už se mi sbíhají sliny. Zítra bude mít návštěva kuře, tak abych neměla jen brambory, mohla bych se rozmazlit. Jen aby mi tonesež….
pečené nejsou tak nasáklé tukem…(ale to jsi asi neměla ma mysli) a hlavně se spotřebují ty přerostky (cepelýny – to Ý není hrubka – tak tomu říkala kámoška).
Super, také zvykám okolí na to, že není jen smažení…..
Màš pravdu – já myslela, že na pohled vypadají stejně.. když už smažím, nedávám na urbousek, ale stavím kolmo do síta-
tuk odkape a je to hezky k ř u p a v é.
Tak jsem koupila vločky, už docházely, sýr, a cuketu až zítra, dnes nebyla😟 a dám si to se lžičkou zakysané…už teď mám ústavu plnou slin..
Ústava plná slin je v česku IN. Spousta vysoce postavených na ni bezostyšně plive. Ťukálistko, něco se minout prostě nedá, sorry.
Jé, takový recept zrovna potřebuju. Před týdnem jsem dělala hodně podobné, jen místo sýra a strouhanky tam byla troška mouky (na chatě není vždycky všecko a do obchodu daleko). A snažila jsem je jako bramboráky, jenže se nehorázně trhaly! Taky jsem uvažovala, že je fláknu do trouby, ale tam měl syn nastavené nějaké pomalé pečení na 12 hodin, tak to jsem nemohla přerušit. Tak teď na to dojde. Už se těším!
byly moc mokré, proto se ti to trhalo…málo pojidla bylo…klidně přidej i solamyl nebo maizenu…. 😉
No jak říkám, na chatě nic nemáme… loni nás přepadly myši, tak jsme všecko zredukovali. Frkla jsem tam vejce navíc, ale nezachránilo to
na to pak jediné – nechat vypotit a vyždímat…my nemáme myši,nám se stahujou do baráků hraboši a rejci…a když nic nenajdou,jsou schopní sežpapat mejdlo nebo nakousat pleťovej krém v tubě..i ty hnusný hřbitovní svíčky ohryzali…tak se ti nedivím, že tam nic nenecháváte…
mám tam dva plašiče do zásuvky, ale některý ty potvory jsou asi hluchý nebo co…
S těmi staršími člověk neví co a tohle je fakt bezva recept 👍 a ještě v troubě , co chtít více ??
Chjo… já snad nakonec ty vločky do kuchyně dotáhnu a potajmu z nich něco uklohním 😉
První veliká cuketa skončila ve skleničkách, druhá půjde do karbošů na plech 😋
Možná „přijdou “ i další…
Taky ráda dělám karbanátky v troubě – nejsou nasáklé olejem (ubrousek vše neodsaje) a když dělám jen dvouporcovku, opečou se zároveň brambůrky. Pro velkou rodinu je zase bonus, že u toho nemusí kuchtička dlouho stát a všichni je mají stejně teplé….😎
Musím říct, že v začátcích, kdy se cukety a jejich pěstování dostávalo do našich zahrad, se u nás zpracovávaly vlastně jen cepelýny. Každýmu bylo líto trhat nedorostlý. Takže mladý zpracovávám ty kupovaný, když dojde na naše, jsou cepelýny. 🙂
Zrovna včera jsem koukala na jinou troubovou úpravu: Jen se smíchá 1 : 1 strouhanka s parmazánem, nebo některým z jeho tvrdých bratrů, Cuketa se nakrájí podélně (vypadá jako chodidla), maličko osolí, případně pepřne a v té strouhance obalí. Jen se vyskládá na plech a navrch buď zakápne olejem, nebo máslem… s novými brambory a klasickým rajčatovým salátem mě to vyloženě láká. Používali právě něco mezi mladou a cepelýnovou velikostí, plátky cca jeden cm tlusté. A protože zbydou ty „patky“, vyjde i na karbanátky. Jen u nás místo strouhanky bude muset nastoupit kukuřice. Taky už mi začíná kapat z ústavy…
vložky do bot 😀
Právě jsem včera obdržela další dávku cuket.Karbanátky v troubě budou asi pozítří.
Perfektní recept.👍👍👍
Jj, také je dělám, jen do nich dávám ten salám, aby masožravci neprskali.
Tuším, že jsem ho již posílala. Opravdu jsou výborné. 😋😋😋😋