(1881) Litý kynutý koláč

300 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
50 g cukru
200 ml vlažného mléka
1 vejce
1/2 kostičky droždí
špetka soli
ovoce podle chuti
drobenka

Zadělejte řídké těsto, nebojte se toho a nepřidávejte mouku. Nechte asi hodinu vykynout.  Plech vymažte máslem a těsto rozprostřete, občas to chce lehce pomoučit ruce, ale jde to dobře. Navrch dejte ovoce podle chuti – tady jsou maliny smíchané s rybízem  a na druhé půlce borůvky. Posypte drobenkou.

Recept poslala Jana: „Na drobenku mám techniku –  po cca 50 g  cukru, studeného másla a polohrubé mouky  nasypu do mickéru a párkrát proženu. Někdy přidávám vločky, někdy nalámané ořechy a skořici – ale to se hodí spíš ke švestkám nebo meruňkám.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1881) Litý kynutý koláč

  1. Francizska napsal:

    Krásná fotka, přímo zve k ochutnání.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Dělám něco podobného – a těsto nechávám kynout už na plechu. Plech potřu trochu olejem, na to dám těsto, roztáhnu na celou plochu, nechám kynout (ta hodina se mi zdá trochu hodně – nechávám tak 20 – 30 minut), těsto shodím, posypu ovocem, drobenkou a šup s ním do trouby, kterou ale nepředehřívám – těsto v ní ještě dokyne.

  3. sharka.68 napsal:

    Ta fotka je výstavní…úplně se seběhnou sliny na koláč a touha přivonět k té růži….

  4. Vera M. napsal:

    Už se stává, že podle fotky poznáváme autorku . Mi se to dnes podařilo .
    A díky za vychytávku s drobenkou

    • Vera M. napsal:

      K té drobence : je vynikající a je jí hodně : 10
      Lžic polohrubé mouky , 10 lžic cukru krupice a 1/3-1/2 másla .
      Ta se mi taky osvědčila , když chci MOC .
      Klidně si dám poradit jinou . Miluju drobenku.
      Tady drobenka nehraje velkou roli a je to dobře !!! Tady hraje roli krásné čerstvé ovoce ze zahrádky

  5. 60anda napsal:

    Tak změna plánů, chtěla jsem dělat štrudl, ale udělám koláč. Jen bude s červenejma rynglema, už dozrávají a strom se pod tou tíhou jen prohejbá, jak je plný.

  6. a.rena napsal:

    Naše nejoblíbenější buchta. A tady bych snědla i obrázek. V sobotu byly „motýlňáče“ (se švestkama, nepřekrojené vypadají jak motýli). A moje vychytávka na posýpku – máslo co nejvíc změklé (nebo trochu nahřeju v MW), přisypu mouku a cukr a v misce jen promíchám metličkou od ručního šlehače. Má jen čtyři drátky, tak posýpka nezůstává v chuchvalci a je to v mžiku hotové.

  7. Jiřina napsal:

    Buchtička je perfektní a díky za všechny vychytávky na posýpku. Táč s posýpkou dělám, ale tyto vychytávky se hodí. 🙂

  8. BOYE napsal:

    Krása! Chuťobuňko vzrušovač! My teď ostružiny a hrušky. Žmolenky je u nás třeba dělat dvojnásobné množství potřebné dávky, neb rychle sublimuje. A u nás se vyrábí z hrubé mouky. Už po generace. Nicméně poměr je cca stejný jako u Jany. A je to práce, o kterou je odnepaměti rvačka, protože ji žmolíme rukama a výrobce je tedy v užírací výhodě…

  9. lakysa22 napsal:

    Dnes na přání buchtičky s krémem – ale na tohle bych se přemlouvat nedala :
    Nspřed buchtu, potom café, nohy na stůl a vomčuchávat růži…

  10. jarybarka napsal:

    Krásná fotka vynikajícího koláče taky dělám litý kynutý.Žmolenka se u nás dělá taky z hrubé mouky. Používám hodně změklé máslo.

  11. kvetula.v napsal:

    Olalááááá…..Koukám, dneska tu máme romatiku 😍 Koláček k nakousnutí a růže nádherná 👍
    Přiznávám, že do sladkého kynutého se nehrnu (výjimka vánočka, mazanec) , ale litý kynutý = rychle hotovo.
    Drobenku jsem prozatím dycky drobila růčo, ale použít techniku nebude marný. Kor když jsem se tu dočetla, že některá spolukuchatka dělá větší množství a dává zmrazit. Zkusila jsem, funguje a když spěchám, urychlí to práci.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..