300 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
50 g cukru
200 ml vlažného mléka
1 vejce
1/2 kostičky droždí
špetka soli
ovoce podle chuti
drobenka
Zadělejte řídké těsto, nebojte se toho a nepřidávejte mouku. Nechte asi hodinu vykynout. Plech vymažte máslem a těsto rozprostřete, občas to chce lehce pomoučit ruce, ale jde to dobře. Navrch dejte ovoce podle chuti – tady jsou maliny smíchané s rybízem a na druhé půlce borůvky. Posypte drobenkou.
Recept poslala Jana: „Na drobenku mám techniku – po cca 50 g cukru, studeného másla a polohrubé mouky nasypu do mickéru a párkrát proženu. Někdy přidávám vločky, někdy nalámané ořechy a skořici – ale to se hodí spíš ke švestkám nebo meruňkám.“
Krásná fotka, přímo zve k ochutnání.
Dělám něco podobného – a těsto nechávám kynout už na plechu. Plech potřu trochu olejem, na to dám těsto, roztáhnu na celou plochu, nechám kynout (ta hodina se mi zdá trochu hodně – nechávám tak 20 – 30 minut), těsto shodím, posypu ovocem, drobenkou a šup s ním do trouby, kterou ale nepředehřívám – těsto v ní ještě dokyne.
Mam to taky tak nejak. Ale i ten lity uz jsem delala a dobrej je…
Ta fotka je výstavní…úplně se seběhnou sliny na koláč a touha přivonět k té růži….
Už se stává, že podle fotky poznáváme autorku . Mi se to dnes podařilo .
A díky za vychytávku s drobenkou
K té drobence : je vynikající a je jí hodně : 10
Lžic polohrubé mouky , 10 lžic cukru krupice a 1/3-1/2 másla .
Ta se mi taky osvědčila , když chci MOC .
Klidně si dám poradit jinou . Miluju drobenku.
Tady drobenka nehraje velkou roli a je to dobře !!! Tady hraje roli krásné čerstvé ovoce ze zahrádky
Tak změna plánů, chtěla jsem dělat štrudl, ale udělám koláč. Jen bude s červenejma rynglema, už dozrávají a strom se pod tou tíhou jen prohejbá, jak je plný.
Bože, červené ryngle jsem nejedla snad od mládí a ještě i zelené. Kdysi jsme mívali strom, zavařovali – jsou vynikající. Když se to přežene, pěkně z nich bolelo břicho, krásné vzpomínky. 🙂
Máme i zelený, z těch byly v sobotu knedlíky, ty milujeme , už asi 2 týdny je chodila dcera omakávat, jestli by se už nedaly trhat. Letos jsou stromy tak plný, že se nám tuhle urvala celá velká větev. No půjdou do škopku, vypálené jsou taky výborné.
Jasně, tekuté v zimě jako když najdeš. 🙂
Naše nejoblíbenější buchta. A tady bych snědla i obrázek. V sobotu byly „motýlňáče“ (se švestkama, nepřekrojené vypadají jak motýli). A moje vychytávka na posýpku – máslo co nejvíc změklé (nebo trochu nahřeju v MW), přisypu mouku a cukr a v misce jen promíchám metličkou od ručního šlehače. Má jen čtyři drátky, tak posýpka nezůstává v chuchvalci a je to v mžiku hotové.
Když to přeženu s tukem, tak mám místo klasické drobenky „linecké“. A tady to řeším tak, že tuhle hmotu na koláč prostě nastrouhám na hrubém struhadle. A ono je to kupodivu nejen funkční, ale i hezké.
Presne takhle dopadla moje uplne prvni drobenka.
Plakala jsem babicce do telefonu, ze jsem to zkazila, co mam delat. A babicka pravila „nastrouhat“ … jo, a uz je to 40 let 🙁
Buchtička je perfektní a díky za všechny vychytávky na posýpku. Táč s posýpkou dělám, ale tyto vychytávky se hodí. 🙂
Krása! Chuťobuňko vzrušovač! My teď ostružiny a hrušky. Žmolenky je u nás třeba dělat dvojnásobné množství potřebné dávky, neb rychle sublimuje. A u nás se vyrábí z hrubé mouky. Už po generace. Nicméně poměr je cca stejný jako u Jany. A je to práce, o kterou je odnepaměti rvačka, protože ji žmolíme rukama a výrobce je tedy v užírací výhodě…
Nenavidim tu hmotu za nehtama, takze ja jako Renca…
Taky hrubá mouka. Nedávno jsem se přehmátla a dala polo. Dlouho jsem pak přemýšlela, co mi nesedí. Nějak to nebylo ono.
Jsem z domova naučená polohrubou a jinou jsem ještě ani omylem nezkusila – že by? 😉
u nás taky hrubice….
Dnes na přání buchtičky s krémem – ale na tohle bych se přemlouvat nedala :
Nspřed buchtu, potom café, nohy na stůl a vomčuchávat růži…
Krásná fotka vynikajícího koláče taky dělám litý kynutý.Žmolenka se u nás dělá taky z hrubé mouky. Používám hodně změklé máslo.
Olalááááá…..Koukám, dneska tu máme romatiku 😍 Koláček k nakousnutí a růže nádherná 👍
Přiznávám, že do sladkého kynutého se nehrnu (výjimka vánočka, mazanec) , ale litý kynutý = rychle hotovo.
Drobenku jsem prozatím dycky drobila růčo, ale použít techniku nebude marný. Kor když jsem se tu dočetla, že některá spolukuchatka dělá větší množství a dává zmrazit. Zkusila jsem, funguje a když spěchám, urychlí to práci.