(1887) Přírodní antiemetikum

Má světle béžový či světle hnědý klobouk a narůžovělé rourky na jeho spodní straně. Cíleně ho v lese asi nehledáte. Ale měli byste …

Hřib žlučník, též zvaný podhřib žlučový či hřib hořký, lidově také hořčák, žlučák nebo štípák (Tylopilus felleus) – nejedlá houba, která ale není jedovatá. Někteří se jeho hořké chuti nebojí a  na internetu najdete spoustu receptů, jak ho vhodnou úpravou hořkosti zbavit.

Zajímavější jsou ale jeho léčivé účinky – je prokázáno, že dokáže spravit zkažený žaludek. Při nevolnosti se pije čaj, který se připraví zalitím rozemletého sušeného prášku z hořčáků a vypije. Což musí bejt děsnej blivajz, takže schůdnější asi je práškem naplnit želatinové kapsle z lékárny a spolykat.

Silnější povahy mohou množství na špičku nože přidat do sousta něčeho (samotné to nepolknete) a sníst. Krom žaludeční nevolnosti pomáhá při překyselení žaludku, pálení žáhy, při kocovině a také průjmech, protože obsahuje kalopiny a cyklokalopiny, což jsou biologicky aktivní látky s hořkou chutí a poslední výzkumy prokázaly, že mají antibakteriální účinky.

Hořčák focený v Národní přírodní památce  Peklo u České Lípy.
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (1887) Přírodní antiemetikum

  1. sharka.68 napsal:

    proto žlučový hřib – ono i to hořké,je k něčemu dobré, jen se to musí umět používat…..
    kdo by to nedal, tak stačí v lékárně koupit prázdné kapsle a strčit ten kousek do ní a spolknout…
    chuť j eto stejnám,jako když si dáte na kraj rtů febichol (prášek na žlučník) a potřebujete si ho posunout, tak ho olíznete – aby ne, když ho posouváte jazykem a do dvou vteřin se tváříte jak ten kopající žlučník….

  2. Vera M. napsal:

    Potíže s pálením žáhy poslední dobou mám , beru Helicid , měla bych pravidelně , ale beru při potížích .
    Tohle je moc zajímavé a času mám habaděj. Jen se dát do toho

  3. Jana Macůrková napsal:

    Když jsme chodily s maminkou na houby (spíš na procházky) v Nymburce na Ostrov (mimochodem natáčel se tady seriál Cirkus Humberto a pohádka Tři veteráni), potkávaly jsme maminčina kamaráda Sváťu Šebka. Byl to luxusní mykolog a jeho košík podle toho vypadal. Občas nám nakoukl do našich úlovků a když viděl něco pro něj zajímavého, co já si nesla na pouhé určení, tak prohlašoval – jé, holky, kde jste to našly? Já vám za to dám hříbky….. hořčák byl pro něj naprosto normální houba…

  4. kvetula.v napsal:

    Znala jsem místo v Českosaském Švýcarsku , kde jich rostlo opravdu hodně (jak je to teď po letech nevím, možná tam už ani les není) . Na pohled moc hezké houbičky. O jejich užitečnosti jsem neměla ani tuchy 😎

  5. adela.adale napsal:

    Tak -milá Haderach – další perla z tvé houbové kuchařky… nemáš jich víc? Sem s nimi 🙂
    Tvoje muchomůrkové mazání moje tchyně blahořečí, co ji vidím a tohle taky určitě doma použijeme, ale zatím jsme našli o víkendu jenom spousty bedel. Byly smažené, obalené čekají v mrazáku, a taky pokrájené kousky na placičky. Nožičky se suší na pomletí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..