800 g nových brambor
150 g krupička
250 g hrubá mouka
1 KL soli
2 celá vejce
2 PL vrchovaté bramborového škrobu
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vystydnout. Nejlépe do druhého dne v ledničce. Nastrouháme najemno, smícháme se všemi ostatními surovinami a vypracujeme nelepivé hladké těsto.
Bramborové knedlíky dělám o průměru cca 6 cm a vařím je 18 minut.
Švestkové knedlíky vařím 4 minuty poté, co vyplavaly.
Pozn: tučně jsem zvýraznila bramborový škrob, ten je u nových brambor důležitý, protože ho samy ještě moc nemají. Těsto je nutné zpracovat rychle, i přes ten škrob má tendenci trochu změknout (zřídnout). Množství krupišky je orientační, někdy je potřeba trochu přidat a lépe je přidat krupičku než hrubou mouku.
Tenhle recept jsem získala od p. Němcové v Teplicích, moje maminka vždycky tvrdila, že z nových brambor knedlík nejde udělat. Jak je vidět, jde…
Vařila Jana Macůrková
Už jsem se tady naučila, že bramborové těsto jde udělat i z nových brambor – dala bych si hned. 🙂
nejste někdo od Hradce Králové – v Podůlšanech nabízí k prodeji čerstvě česané švestky, po dohodě….jsou skvělé…
na google zadejte Švestky z Podůlšan