300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
300 g hladké žitné mouky
1 hrnek (200 ml) mletých škvarků
2 lžíce sádla
1 kostka droždí
250 ml vody
půl lžičky cukru, lžička soli
lžička kmínu
Mouky smícháme všechny dohromady. Přidáme sůl a kmín.
Ve vlažné vodě rozpustíme cukr, přidáme droždí a necháme vyběhnout.
Sádlo a škvarky zahřejeme (cca 35 – 40 st.), aby změkly a lépe se míchaly do těsta.
Do kvásku přidáme sádlo a škvarky a promícháme.
Poté přisypáváme směs mouky se solí a kmínem a propracováváme, až vznikne trochu tužší nelepivé těsto.
Vypracujeme dva menší bochníčky (mají cca 700 g), které necháme nejlépe na ošatce nebo misce kynout.
Potřeme slanou vodou, posypeme ještě kmínem a pečeme ve vyhřáté troubě.
Pokud máme rádi kůrky, tak navrchu chléb nařízneme nebo nastříhneme ostrými nůžkami.
Chléb je dlouho měkký (ale nevydržel, byl sežpapán) a lehce voní po škvarkách.
Vyzkoušela Jana Macůrková
Chleba vypadá moc pěkně, dobře nakynutý, nedivím se, že byl brzy pryč. Já bych ho lehce namázla sádlem a najemno cibulku. Mňam. 🙂