1 kg hlívy
1 větší cibule
1 PL olivového oleje (nebo jiného)
2 stroužky česneku
2-3 kousky sušených rajčat, naložených v oleji
mletá sladká – uzená paprika
pepř
trochu soli
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
Hlívu natrhat na proužky (žádné krájení). Cibuli nakrájet a zpěnit do sklovata, přidat naplátkované stroužky česneku. Sušená rajčata pokrájet – nasekat nadrobno a nechat zpěnit v hrnci s cibulí. Přidat mletou sladkou – uzenou papriku, pepř, trochu soli, 3 vavřínový listky a nové koření. Jak se to rozvoní, přidat hlívu, promíchat a nechat dusit doměkka, trochu podlít vodou nebo vývarem. Když je hlíva poloměkká, dolije se vývar a jak to začne bublat, přidá se majoránka a dle potřeby se dochutí.
Recept poslala Sharka: „Ta rajčata tomu dají takový správný šmrnc do kyselkava a tu polívku to pěkně nakopne. Nechá se chvilku odstát, nalije se to na talíře, jí se to … chutná to … nezbylo.“
Tak s těmi rajčaty příště určitě zkusím. Hlívovku máme rádi, bude změna. Díky, Sharko. Vždy inspirující.
nečekej chuť naší dršťkový, ta tam díky těm rajčatům nebude, teda jen tak někde vzadu, na patře, jako dochuť…ale v tom vedru, co bylo, to nešlo uvařit jak jsme zvyklí, byla by moc hutná a uspávací, i když hlívová..tohle má takovej šmrnc do Itálie…
Dršťky já neee, ale hlívové se můžu klidně nacpat po uzávěr.
Jen ta šuštěná rajčata jsem nezkoušela, ale příště tam budou. Ale jen ofafrně, tři kolečka jsou moc, to už je prce pro armádu. Mohla jsem tušit, když vaříš ve velkém😁, že to vozíš na trtkaři…
3 kolečka z jednoho rajčete 😀 😀 😀
To vypadá moc pěkně. Drškovou mám moc ráda, tato bude určitě taká výborná.
ta trhaná hlíva na proužky má hodně do sebe… ta rajčata byla 3 kolečka…
Jak píšou holky . Mám ji moc ráda a bude změna 👍
se na ty Vaše pokusy těším…..
Ta vypadá odlehčeně. Ta bude mňam.
Dršťky ano, hlíva ne.
k hovězím bych zas nedala to rajče.. 😉
zkus z kotrče….
Miluju z kotrče. Má to jednu vadu na kráse – nemám kotrče 😉
😂😂😂
Ani já , haha 🙃. Ale Sharka je kreativní , super fakt . Jinak moje kámoška , která skoro nic nejí anebo nesnáší to a to ( nevím proč ), tak tuto polévku , poté , co ji u mě zkusila , pořád vaří . Jasné , ze jsem jí poslala link , ať si uvaří taky tuto
Teď by ale mohly začít růst, hlavně tam, kde je pískové podloží a borovice. Mě ale nebaví to čištění, sice je většinou stačí prolít studenou vodou, ale někdy je to fakt drsný.
Kdyby sis prohlédla Bramboračku dřív, než občas něco napíšeš, zjistila bys, že dršková z kotrče tam dávno je a ode mě. Dělám ji i z masáků.
Já se koukla, dršťkovou z kotrče tam má Haderach a od Tebe je tam dršťková.
Pochybuju, že v tom množství bude někdo hledat, hestli to náhodou už není. Stačí jen napsat, že uz je, a číslo…vždyť se tak moc nestalo.
A obdivuju Tvou paměť..
Lakys, je tam, číslo 120, ale není s rajčaty. Takže asi tak.
Tak se pokorně omlouvám…já našla jinou..
já se s tebou nepřu o to,jestli tady nějakej recept je nebo není, napsala jsi , že nejíš hlívu, tak jsem ti navrhla zkusit kotrč.. co to má společného s uveřejněným receptem zde, nějak nechápu… nebudu kvůli odpovědi na komentář, prohledávat Bramboračku,jak Cibulkovy seznamy.
Stačilo napsat – jo, tu jsem dělala, recept tu máme a kotrč jím…
😉
Dršťkovou polévku mohu z hovězích i vepřových žaludků, z kotrče i z hlívy. A když není nic jiného, tak i ze sušených hub. Tomu už se asi nedá říkat dršťková, ale dobře ochucená je také moc dobrá.
To je ale trefa, za chvíli budu vařit dršťkovou z hlívy. Dělám stejně, jen bez rajčat. Skočila jsem na moment na Bramborajdu a tady taková polívečka. Sušená rajčata mám, tak to hned vyzkouším. U nás hlíva jede každý týden, buď polévka, nebo omáčka. K omáčce máme jen kolínka, vrtulky, nebo jiné těstoviny a nic víc. Maso netřeba. 🙂
Já hlívu nedávám, mně vadí ta hliněná chuť. Já si raději počkám na masáky nebo na toho kotrče.
Ono, když ji koupíš v obchodě, tak je to o něčem jiném. Ta je čistá a nemá pachuť.
V době před korona..jsem kupovala u Poláků – naprosto čisté…
nám ji pěstuje bejvalej zaměstnanec, co s ev důchodu nudil..a má ji skvělou,žádná hliněná pachuť…
Tady asi nic nemám, jako držťky už někdo v držce měl, tím to nemusím, hlívu také nemusím.
Ale Sharko, opět krásně popsané, že bych to snad i zkusila. Za to máš 1000 bodou. 👍👍👍
Já „držkovku“
Já „držkovku“ v jakékoli podobě. Maso kraví i čuní, kotrč i hlíva, dokonce václavky a jarní lupenatý houby… A právě za vedra nehustit moukou. Nenapadla mě ta sušená rajčata, ale občas frknu menší syrové do základu, nebo jednu papriku a jako milovník mrkve taky jednu malou nahrubo strouhnu k tý cibuli. Tuhle Sharčinu zkusim bez reptu dle receptu, ať je s čím porovnávat. A tady u trati je místo, kde každoročně ulovim v září kotrče. Budu muset skočit na kontrolu. Hlívu chci furt pěstovat, ale nikdy se k tomu nedokopu, tudíž ji kupujeme, ale nám často slouží jako flákota, tož v rámci pravidel jí koupíme víc a z kotrče zkusim dršťky po francouzsku. Jsou „na bílo“, tak doufu, že i z houby budou dobrý. Holky totiž masodržky nechtěji, neb netuší, oč se ochuzují.
Loni jsem koupila sadbu v K….u, povedlo se (letos v době koronové jsem to nějak zaspala) a bylo jí z toho celkem dost: dršťkovka, s těstovinama, ale vůbec nejlepší byla osmažená jako klasické řízky
Souhlasím. Měla jsem loni spoustu hlívy z naočkovaných pařezů ze zahrady od mladých letos už se na nich začínají objevovat nové. Na jaře jsme očkovali další a už se na ty smažené těším.
bílá dršťková, dle pražkého uzenáře je z hovězích žaludků výborná..
Vzpomínám jak jsme s mámou vaŕily držťkovku.Držťky v několika vodách až byly čisté a měkké.Uvařila kořenovou zeleninu ve vývaru z uzeného zahustila jížkou s červenou paprikou a dala tam ty pokràjené dršťky.Lahoda!!!
A nebo v papiňáku, tam to bylo o hodně rychlejší: Dneska chápu maminku, která to odmítala vařit, neboť ty 4 hodiny do změknutí a minimálně třikrát měnit vodu….
Já v papiňáku skoro všechno, ale nedovedu si představit, jak v něm dršťkám čtyřikrát měním vodu. To mi ten standardní postup přijde snazší. A vařit je bez výměny, to bych nedala. A asi bych byla hnána bičem po malým dvorku.
Muselo se nechat vychladnout, otevřít, vyměnit a dát čistou (já dávala rovnou vařící) a pokračovat.
Dršťkovku z hlívy, z kotrče, z růžovek taky můžu (ty si i zavařím jenom podušené) – no, já bych dávala houby i do buchet … ale pro ty, kdo mají rádi z hovězích drštěk a zdá se jim to pracné: ano, je s tím práce, já vodu měním dvakrát a v té třetí už to vařím, ale dělám si něco jako polotovar: koupím cca 2 – 2,5 kila drštěk, uvařím, pokrájím, z části udělám hned polívku a zbytek dám do 3 – 4 sklenic 0,7 l a zasterilizuju. Jsme na to dva a z té 1 sklenice máme potom polívku na dvakrát. Kdysi jsem dělávala velký hrnec, rozdala, případně dala na mrazák, ale jsem OSVČ a tohle jedna ze zásob na rychlý oběd.
Nevím, jestli to tu bude ještě někdo číst, ale mám doma nový PC a samozřejmě neznám heslo 🙁 – tohle píšu z chalupy, kde to ještě funguje
Ja to ctuuuuu. Super napad!!!
Tak si z chalupy muzes heslo zmenit, aby fungovalo i doma 😉