1 malá dýně hokkaido
1 střední cibule
2 velká měkká zralá rajčata
1/2 kapie
snítka mladého rozmarýnu (asi 10 cm)
5 velkých lístků šalvěje
3 větvičky čerstvé majoránky
To všechno – dýni a cibuli pokrájené na měsíčky, rajčata na půlky, papriku a bylinky pokapeme štědře olivovým olejem, trochu osolíme a dáme péct na pečicí papír pod gril asi na půl hodiny. Vše pak přesuneme do hrnce – z rajčat vyhodíme slupku a z rozmarýnu stonek. Zalijeme přiměřeně vodou, necháme krátce povařit a ponorákem rozmickujeme. Přidala jsem lžičku sušeného zázvoru, pepř, sůl, chilli vločky, pár kapek citronu a plátek studeneho másla. Na talíři dozdobila pořádnou dávkou zakysanky, libečkem a petrželkou. Na focení jsem dala pro efekt celé, na jídlo samozřejmě nasekala. Rajčata a paprika dají polévce výbornou chuť.
Recept poslala Jana
To je na čtvrtek, jedu pryč z Prahy, nevím, kdy se dostanu ke stroji.
Díky za recepice a kouknete do lidela . Kus za 18 . To snad není možné
Já se bójím! Minule jsem koupila krásné, ale tak děsně tvrdé, že nešly ani ukrojit😟, tak z kandování sešlo. Polívku vařila snacha…
Jednou jedinkrát jsem uvařila Hokkaidó a polévka byla hořká …Jinak vždy v pohodě .
Pravda , že se taky blbě krájelo . Asi v tom případě oloupat ( a přitom se nezasebevraždit )
Myslím, že to tenkrát nebyla dýně Hokaidó. Že ti někdo prodal některou ozdobnou dýňulku a ty jsou nejen hořké, ale i jedovaté. Jak jsem tady už psala, vylila jsem takhle do kompostu těsto na bramborák.
Skoro bych taky rekla … hokkaido ma slupku mekkou.
Úplně měkkou sice ne, ale v každém případě není hořká, to jsou jenom ty ozdobné dýňulky (turečky)
Kupuju vždy v obchodě a vybírám takové “těžší”.
Ta slupka je někdy fakt tvrdá , holky. Nebo suchá. Tak nějak a tak … 😁
Hodně vyzrálé – starší hokaido má slupku dost tvrdou.Na rozdíl od mladého, nejde mu ani nehet zarýt. Mění se i kvalita dužiny. Alespoň to je má zkušenost.
Jaaaj. Já mám na ní takovou chuť. A hrst těch různých vytunítek. Šmankote, já se zase přecpu!
Ta vypadá skvěle, hned bych si dala. Mňam.
Jani ta je! A hlavně bude koupila jsem Hokaido právě teď,
Jaj, tak ta vypadá luxusně, tu určitě zkusím, zrovna jedna malá se mi tady krčí a čeká na zpracování 😉
Dostala jsem několik „oranžových koulí“, tak můžu zkoušet různé pečení i vaření. Polévku máme rádi, zkusím i vytuněnou 😋😎
Do téhle polívky dávám ještě nasucho opražená semínka – dýni a slunečnici, opečené krutonky a pokapat dýňovým olejem. Rajčata a kapii ne, ale ráda zkusím – bude to jiný level asi. A hokkaido peču větší kusy i s tím oliváčem, jenom se to seškrábne se slupky, ale stejně jí půlku sež…