500 g cukety nastrouhané bez zrníček (ta vydlabeme)
250 g parenice sýr (nesmí být uzená, dá tomu hodně slanou chuť a tak trochu ošklivou chuť)
2 vejce
sůl, pepř
česnek (já dala sušený, ale tak cca 3 stroužky posekané)
svazek petržele
olej
Pokud se zadaří, tak nastrouhat cuketu bez slupky a vydlabaného vnitřku, vyždímat, přidat zbytek a pokud se opravdu zadaří, tak nepřidávat mouku/strouhanku/škrob apod. Potom to není tak dobré a křupavé.
Smažíme na oleji celkem zprudka, je tam sýr, tak je jasné, že se to bude připékat. Ale … je to vynikající, je to žravé a bude vám to chutnat. Zdobit dle vlastní fantazie, je k tomu dobré vše – majolka, tatarka, dip, zelenina …
Když se vám nepodaří vyždímat dostatečně vodu, tak přidejte bramboru, ta by to mohla zahustit.
Můžete přidat pokrájenou šunku, slaninu … ale je to vynikající takto. Je to recept od Slovenských kamarádu z Kopanic, tak jsem vyzkoušela a mohu jen doporučit, již zde byl soused, cože nám tu tak krásně voní,
Recept od Úsměvky, záměrně ponechaný bez úprav.
Omluvuju, to je na zítra, jedu ráno pryč, nestíhala bych. H.
No, kdybys hodila vzorek, tak se ani omlouvat nemsušíš..
Úsmêfčin brbrak s mrkví je 👍, takže tohle bude taky dobrý. Ježlikož neuzenou parenicu u nás nemají, tak tam dám Goudu, nebo Nivu, tu mám doma. A ne, že Úsměfce vykec…prodrazíte, že jsem babicovala…
Snad to bude dobrý i s tou Nivou..
Lakys, neuzená parenica je ta bílá, uzená je ta zlatá. Běžně jí mívají v Bille. Určitě jí koupíš
Hihi….rozdíl poznám, ale do Billy nechodím, leda by byla v Lidlu, nebo v Zeměkouli..
neomluvuj, vypadá to dobře…parenica by mne nenapadla…
Mne také ne, ale stojí to za to.
Jo, bylinky dle chuti, Ty určitě vymyslíš další variace 😉
Lakys, parenica tolik neteče…nemáš Haloumi, to by taky nebylo marný… Niva ti to blemcne, moc teče a rozpouští se a gouda , no mohla by to dát…
Věřím, že to s tou pizrenicou musí být olalá, ale kde není, ani Laky nežere.
Tak bude Gouda. Včera se bylo v obchodě – beze mně – takže nic. Ve čtvrtek jedu k MUDr, tak se protáhnu přes nějaký krám, a snad bude i originál..
Přesně, parenica neteče a ani se tolik nepřipéká při smažení 👍
Já mám právě ráda tu bílou neuzenou
no a proto mne napadlo Haloumi….potažmo by šlo možná i Tofu…
Já mám sejry krom jiného rozdělené na vycpávkové a dobré. Vycpávkové zahustí, netečou, ale na chuti nic nepokazí ani nezlepší. pokud jde o nivu, tak vycpávková je tesconiva. To je hmota suchá i při tepelném opracování a je levná. A právě do zeleninových jídel (těst) ji používám celkem úspěšně. Ovšem na jídlo a pomazánky je tu jiná. My modré sýry totiž moc rády. Ale neuzená parenica je fakt celkem běžně. I náš Asiec mívá oba druhy…
Já teď přemýšlím, co na zítra, tak asi bude něco obdobného, mám tam dýňulí něurekom, tak asi něco padne na cuketobramborák. Ale s čím bude, to bude až kouzlo okamžiku.
Jani, prolož ten “ cuketobramborák “ houbami a nebo uzeným, fakt dobrota.
To by tady houby musely růst. V Ledečku není les, natož houby, v Kamenný Lhotě je sucho jak na Kalahari a v Mlýnci, co jsme nasbírali, tak 90% bylo červavého. Ale ono i ten cuketobramborák bez ničeho je OK, my maso nemusíme a navíc, dneska bylo riziko s kuřecím.
Mrknu na obrázek a už slintám.A je to tak jednoduché. Jen musím koupit sýr a dojít k mladým na zahradu pro cuketu.Napřed se těm potvoram zeleným nechtělo a teď rostou jak o závod.
Jednoduché to je, a o tom to je, že? 😉
Určitě vyzkoušej, jsou vynikající 😋
Lidl mívá parenicu, jen nevím jestli i mimo akci – nekupuju to. Poukoukám a když jo, cukety mám 😋😷
má ji běžně…a není u nich tak drahá….
Jsme určitě všichni vděčni za původní recept 😎😉 a cuketa je wow