1 kg hovězí kližky
3 cibule
5 stroužků česneku
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
3-4 mrkve
4-5 brambor
sůl, mletý pepř
drcený kmín
mletá paprika
majoránka
2 lžíce rajského protlaku
150 ml světlého piva
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Cibuli, česnek i brambory oloupeme, mrkev očistíme.
Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání opečeme dohněda. Pokud maso pustí šťávu, vydusíme ji na tuk.
Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme protlak, majoránku, promícháme a podlijeme pivem. Pod pokličkou dusíme doměkka. Občas promícháme a podle potřeby podléváme horkou vodou nebo vývarem.
Až je maso téměř měkké, opět necháme vydusit na tuk. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme brambory nakrájené na kousky a mrkev na špalíčky. Přikryjeme a dusíme do úplného změknutí.
Nakonec dochutíme solí a rozmačkaným česnekem.
Jde to i z vepřového, přirozeně…
Do komentářů na PŽ přidala Haderach, zachránila Imelda
Já tu mrkev sortohám najemno, rozdusí se, zahustí.
Jéje – jídlo z jednoho hrnce 😍
Když zkusím z vepře a v papiňáku, bude to i rychlovka. No současně i dobrodrůžo, poněvadž se ty časy teprve učím. Ale přinejhorším na hrnec fláknu obyč poklici a bude. (Nebo bude k obědu kašička? 😉😁) Včera jsem dostala igelitku čerstvě vytrhané mrkve na rychlé zpracování, nic nebrání vyzkoušení 😋😷
Koukám , ze nejsem sama , kdo někam CPE mrkev ( důkaz : recept 1230).
Klidně v papinaku. Noco , hovězí tam krásně změkne a guláš je guláš , co si budem povídat 😁. Potěšilo mě , ze taky dáváte mrkev , holky .
Mrkef? Mrkef fšude! A tohle je dokonalý eintopf. A lepší je z hovězího, ale už u nás proběhl i ze slepice a taky úspěch.
Recept taky zalahodil mému oku, takže zkusím v týdnu uvařit. A pokud by se některému strávníkovi zdálo moc mrkve nebo málo brambor, tak se o to za pár dní postarám sama a „dopchajte sa chlebíkom“. :-))
My se včera znectily spoustou mrkve a hokaida upečenými ve výpeku z kuřete. Mrkve nikdy není moc. Tedy pokud není rozblemcaná.
Mrkev taky cpu do všeho. Tu mám pořád. A mám jí ráda na spiralizeru. Děti taky, to potom kupuji i dvě kilo mrkve naráz. Je s tím sranda.
Mrkev nacpu do bramboráků, do okurkového salátu ….. do guláše jsem ještě nezkusila. Tož nastal asi čas to změnit. Díky za nápad 😉
Mrkev a celer na hóódně jemno nesmí chybět ani v čočce
A na nudličky ani v čočkový polívce…
V čočkové polévce taky jooo!
A kdo snese mrazenou zeleninu – s baby karotkama to krasne vypada 😉
Do guláše jsem mrkev ještě nezkusila dát, tož to musím brzo napravit. Taky jsem ji už nacpala kdekade, naposledy do bramboráku. Letos se urodila pěkná, tak toho musím využít.
Pst!! Nepiš to tak nahlas – uslyší to Laky a máš ho doma!! Usamžila jsem podle Úsměvky a porvali jsme se o to…
😂😂😂
Já bych ho pěkně přivítala a naservírovala mu ten nejkrásnější na čínském porcelánu. 😃
Asi bych se neměla ptát, kdo zvítězil, ale ty jsi to asi nebyla, viď?
Tak rychlá fakt nejsem!
Guláš s mrkvou by mohl být v týdnu. Asi z vepře.
Mrkev je má oblíbená.A s bramborem!Už se těším.
Do guláše jsem mrkev teda ještě taky nikdy nezkoušela, ale na 100% vím , že u nás by to každý přivítal a s chutí snědl . Já v podstatě tak selektuju recepty . Jedl by mi to někdo nebo nejedl ? Tohle ano, tohle ne . Za B ani pro sebe nezkousim .
Recept dobrý , velice podobný “ irskému hrnci „. Dělám z hovězího ale i vepřík je dobrý , ten chce kratší dobu vaření .