(1936) Tykvové noky

tykev (nejlépe patyzon)
hrubá mouka
vejce
česnek
sůl
Množství podle potřeby, podlevoční. Začněte tykví. Noky se dělají ze zralých, tudíž téměř nedobytných, kusů. Proto tykev dobře omyjte od hlíny a jiných nánosů a vložte do hrnce s horkou vodou. Pokud se nevejde, neváhejte ji nakrátit. Klidně sekyrkou. Noky na obrázku jsou ze žluté cukety, která se nechtěla vejít do kastrolu. I byla přeťata vejpůl a hned se začala chovat, jako poslušný knedlík. Na mírném ohni po cca deseti až patnácti minutách slupka změkne, tykev maličko změní konzistenci a snadno se s ní pracuje. Lehce ji přeřízněte podélně, lžící vyndejte semínka a pak snadno od slupky odškrábnete dužinu, kterou stejně snadno rozmačkáte šťouchadlem na brambory. Mírně prochladlou, dobře rozmačkanou tykev osolte, přidejte malý utřený stroužek česneku – opravdu jen kvůli lehkému aroma – a vejce. Na zhruba čtyřiceticentimetrovou cuketu jsem dala dvě. Zamíchejte a přisypávejte mouku tak dlouho, až vznikne těsto o trochu hustější než na bramboráky. Z něj dvěma lžícemi tvořte noky, rovnou házejte do vroucí vody a po té, co vyplavou, vařte ještě tak minutu až dvě. Hotové opatrně lovte a házejte do mísy s trochou rozpuštěného másla. Pozor, jsou velmi jemné, ale po chvilce chladnutí zpevní. Podávat je lze v podstatě s čímkoli: s masem, omáčkami, jen tak s kořením a zeleninovým salátem, nasladko (v tom případě do základu doporučuju citronovou kůru a ne česnek )… Dělali jsme je z několika druhů, ale nejlepší byly z patyzonu.

Recept i foto BOYE a její squadra

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1936) Tykvové noky

  1. Jana Macůrková napsal:

    Přijde nám opravář na internet a tak nevím, jak dlouho budu bez připojení. TAkže tohle máte na zítra, pro jistotu.

  2. jarybarka napsal:

    Velmi zajímavé.Vypadá to moc lákavě.Noky všeho druhu jsou u nás oblíbené.Vyzkouším.
    Recept se mi moc líbí.

  3. Francizska napsal:

    Moc pěkné a lákavé. Krásná fotka.

  4. a.rena napsal:

    Ooo! BOYE squadra se vytáhla. Nádhera!

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Hmmmmmmmmm, Lucko, hokkaido taky? Jinou nemám 🙁

  6. lakysa22 napsal:

    Jà nevím, píšu sandad jazykem mtambu?? Neustále pižaduji VZOREK!! A futr nic… Jak se můžu vyjádrovat, když nemůžu ocutnat??

  7. Vera M. napsal:

    Krásná žluťoučká barva se mi moc líbí . Fakt jsou nejlepší z patizonu?
    Já bych totiž na noky patizon nevymyslela . Vy jste fakt KREATIVNÍ

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Krása, dcérence pochvalu za foto 👍👍👍

  9. kvetula.v napsal:

    Zajímavý nápad.. Patyzon už asi nebude, žlutá cuketa , kterou jsem v sobotu dostala, je mladá, tak asi budu muset počkat , jestli nebude někomu „kyj“ přebývat. 🤔😷

  10. Imelda napsal:

    Tak, to určitě vyzkouším, recept se mi moc líbí. Mám i patisony, ale nejvíc té máslové dýně. Nevím, jaké to z ní bude, dcera říkala, že když ji pekla, pouštěla dost vody, víc než hokkaido.

    • Jana Macůrková napsal:

      „Nejsušší“ z těch dýňulí je asi opravdu hokaidó, méně vody pouští máslová a hlavně patyzon. Já teď zpracovávala do placek nějakou, co jsem si dovezla loni z Německa, malou sytě oranžovou, kulatou a ta byla šťavnatá až moc. Ale ono to si bude i počasím a místem, kde ji člověk pěstuje.

    • Imelda napsal:

      Dnes jsem dělala karbanátky, jen pro dva, 250g mletého masa a nahrubo přistrouhala malou, jen asi 8 cm dlouhou, nedozrálou máslovou dýni. Likviduji dýně už ze záhonků pryč. Pustila vodu, já ji neodcedila, když jsem dávala karbanátky na pánev, musela jsem dávat pozor, aby se mi v ruce nerozpadly, ale smažit šly dobře, nepřipalovaly se. Dávala jsem jen trochu mouky a strouhanky, dobré byly.

  11. sharka.68 napsal:

    no na to ji snad i koupím … takový lepší chlupatý knedlíky…ale vypadá to skutečně báječně…

  12. BOYE napsal:

    Tak, včera se mi ani nestihlo zapnout počítač, proto vám odpovídám až dneska: O chuti z patyzonu mluvily holky nezávisle na sobě. Mně chutnaly všechny, ale skutečně, co tykev, to chuť. A nejkrásnější barvu měly právě tyhle ze žluté cukety. Pokud jde o hokaido, Heleno, taky bych se toho nebála.
    Sharko, pokud jde o chlupaté knedlíky, tak prvně za svou kariéru budu k zítřejší kachně vyvíjet tykvíky namísto našich šumavských bramborových. Tykvíky plánuju na bázi chlupatých s některými bezpečnostními prvky (poločas rozpadu při vaření je třeba pojistit, nerada bych měla obrovský hrnec základu pro polífku podivnou). Tak jestli chceš, trochu vyčkej, a pak můžeme případně debatovat o tom, kde udělali soudruzi z NDR chybu, případně se poplácávat po zádech… 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..