tykev (nejlépe patyzon)
hrubá mouka
vejce
česnek
sůl
Množství podle potřeby, podlevoční. Začněte tykví. Noky se dělají ze zralých, tudíž téměř nedobytných, kusů. Proto tykev dobře omyjte od hlíny a jiných nánosů a vložte do hrnce s horkou vodou. Pokud se nevejde, neváhejte ji nakrátit. Klidně sekyrkou. Noky na obrázku jsou ze žluté cukety, která se nechtěla vejít do kastrolu. I byla přeťata vejpůl a hned se začala chovat, jako poslušný knedlík. Na mírném ohni po cca deseti až patnácti minutách slupka změkne, tykev maličko změní konzistenci a snadno se s ní pracuje. Lehce ji přeřízněte podélně, lžící vyndejte semínka a pak snadno od slupky odškrábnete dužinu, kterou stejně snadno rozmačkáte šťouchadlem na brambory. Mírně prochladlou, dobře rozmačkanou tykev osolte, přidejte malý utřený stroužek česneku – opravdu jen kvůli lehkému aroma – a vejce. Na zhruba čtyřiceticentimetrovou cuketu jsem dala dvě. Zamíchejte a přisypávejte mouku tak dlouho, až vznikne těsto o trochu hustější než na bramboráky. Z něj dvěma lžícemi tvořte noky, rovnou házejte do vroucí vody a po té, co vyplavou, vařte ještě tak minutu až dvě. Hotové opatrně lovte a házejte do mísy s trochou rozpuštěného másla. Pozor, jsou velmi jemné, ale po chvilce chladnutí zpevní. Podávat je lze v podstatě s čímkoli: s masem, omáčkami, jen tak s kořením a zeleninovým salátem, nasladko (v tom případě do základu doporučuju citronovou kůru a ne česnek )… Dělali jsme je z několika druhů, ale nejlepší byly z patyzonu.
Recept i foto BOYE a její squadra
Přijde nám opravář na internet a tak nevím, jak dlouho budu bez připojení. TAkže tohle máte na zítra, pro jistotu.
Velmi zajímavé.Vypadá to moc lákavě.Noky všeho druhu jsou u nás oblíbené.Vyzkouším.
Recept se mi moc líbí.
Moc pěkné a lákavé. Krásná fotka.
Ooo! BOYE squadra se vytáhla. Nádhera!
Hmmmmmmmmm, Lucko, hokkaido taky? Jinou nemám 🙁
Jà nevím, píšu sandad jazykem mtambu?? Neustále pižaduji VZOREK!! A futr nic… Jak se můžu vyjádrovat, když nemůžu ocutnat??
Nevím jestli to je m’tambu, ale
trochu se to podobá;•》
Tak já ti vzorek pošlu, ale při dodacích lhůtách nebudou tak trochu lepší chlupatý, jak píše Sharka, ale budou chlupatý určitě, barevný do zelena a chuťově pikantní, protože kyselý… Furt ještě chceš???
Krásná žluťoučká barva se mi moc líbí . Fakt jsou nejlepší z patizonu?
Já bych totiž na noky patizon nevymyslela . Vy jste fakt KREATIVNÍ
Krása, dcérence pochvalu za foto 👍👍👍
Zajímavý nápad.. Patyzon už asi nebude, žlutá cuketa , kterou jsem v sobotu dostala, je mladá, tak asi budu muset počkat , jestli nebude někomu „kyj“ přebývat. 🤔😷
Tak, to určitě vyzkouším, recept se mi moc líbí. Mám i patisony, ale nejvíc té máslové dýně. Nevím, jaké to z ní bude, dcera říkala, že když ji pekla, pouštěla dost vody, víc než hokkaido.
„Nejsušší“ z těch dýňulí je asi opravdu hokaidó, méně vody pouští máslová a hlavně patyzon. Já teď zpracovávala do placek nějakou, co jsem si dovezla loni z Německa, malou sytě oranžovou, kulatou a ta byla šťavnatá až moc. Ale ono to si bude i počasím a místem, kde ji člověk pěstuje.
Dnes jsem dělala karbanátky, jen pro dva, 250g mletého masa a nahrubo přistrouhala malou, jen asi 8 cm dlouhou, nedozrálou máslovou dýni. Likviduji dýně už ze záhonků pryč. Pustila vodu, já ji neodcedila, když jsem dávala karbanátky na pánev, musela jsem dávat pozor, aby se mi v ruce nerozpadly, ale smažit šly dobře, nepřipalovaly se. Dávala jsem jen trochu mouky a strouhanky, dobré byly.
no na to ji snad i koupím … takový lepší chlupatý knedlíky…ale vypadá to skutečně báječně…
Podobnost s chlupáčema mne taky napadla 😁
Tak, včera se mi ani nestihlo zapnout počítač, proto vám odpovídám až dneska: O chuti z patyzonu mluvily holky nezávisle na sobě. Mně chutnaly všechny, ale skutečně, co tykev, to chuť. A nejkrásnější barvu měly právě tyhle ze žluté cukety. Pokud jde o hokaido, Heleno, taky bych se toho nebála.
Sharko, pokud jde o chlupaté knedlíky, tak prvně za svou kariéru budu k zítřejší kachně vyvíjet tykvíky namísto našich šumavských bramborových. Tykvíky plánuju na bázi chlupatých s některými bezpečnostními prvky (poločas rozpadu při vaření je třeba pojistit, nerada bych měla obrovský hrnec základu pro polífku podivnou). Tak jestli chceš, trochu vyčkej, a pak můžeme případně debatovat o tom, kde udělali soudruzi z NDR chybu, případně se poplácávat po zádech… 🙂
já to vydržím…ale slívaná polívka z vody a odvařených odpadlíků z chlupatejch knedlíků, je dobrá…když přidáš libeček,vejce a kousek špeku…