starší chleba
cibule
máslo
olej
sůl
kmín
čerstvé nebo sušené houby
vařené brambory
Starší chleba (já použila doma pečený žitný) nakrájíme na kousky a opečeme na oleji nebo na másle.
Houby nakrájíme na kousky a na cibulce a másle dusíme několik minut.
Menší část hub nakrájíme na větší plátky a osmažíme na másle.
Smícháme opečený chléb a houbami, zalijeme vývarem. Přidáme kmín a sůl. Necháme vařit cca 15 minut.
Pomocí tyčového mixeru rozmixujeme do hladka.
Přidáme vařené brambory a do hotové polévky vložíme plátky hub osmažené na másle.
Pozn: povaříme-li chvilku déle, není potřeba mixovat, v polévce zůstane menší množství malých kousků chleba.
Vyzkoušela Jana Macůrková
To už je na zítra. Jdu do přízemí topit. Je tu hnusně, asi jako všude, zima, vítr a leje a leje. Už od večera.
Je tady nějak přepoblivkováno, si myslím ……
Tak zkus chvíli memyslet. Já v zimě hlavně vařím poblivky. Tak jich tady bude holt víc. Nedávno jste si stěžovaly že polívky nejsou….
A mimochodem od 1.9. do dneška, čili za 6 týdnů. je tu 8 polévek, což není nijak moc.
A nepsalas ty nedávno, že když chceme polívky, ať je vaříme a posíláme, že ty je skoro vůbec nevaříš? 🤔😷
chlebovku já oblibuju, jen ji dělám trochu jinak (bez brambor, ale dávám smetanu a zaklechtám vajíčko)
Ten recept mám taky a ještě s ne zaklechtáním vajíčka, ale s umíchanými vajíčky na másle, která se jen na konci vloží přímo do talíře.
tak 31% smetana je tučná dost, tak proč ještě přidávat máslo vejcatama… a s 12% to není ono…
Já taky nepsala k té tvé nic, chlebová polévka byla vždycky polévkou chudých a ti že by dávali smetanu? V tom mém receptu (ani v jedné variaci) smetana není.
No vidíš, Jani, takže díky Šárce máš ke svým variantám další – se smetanou. A o tom Bramboračka je – víc hlav víc ví.
K té polévce chudých – ti do polévky nedávali smetanu, ba ani vajíčka umíchaná na másle,
ženské všechny tyhle věci prodaly na trhu, aby
utržily pár krejcarů na jiné nezbytné věci.