(1940) Dýňový chléb

16. říjen je každoročně připomínán jako Světový den chleba – svátek základní lidské potraviny a oslava pekařské profese.

400 g hladké mouky
20 g droždí
1 lžička cukru
200 ml vlažné vody
1 vrchovatá lžička soli
200 g dýňového pyré
2 hrsti vlašských ořechů
2 hrsti dýňového semínka
slaná voda na potření

Do mouky v míse uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a chvíli necháme droždí vzejít. Přidáme dýňové pyré, sůl, nahrubo posekané ořechy, dýňová semínka (část odložíme stranou na posypání). Vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout. Během kynutí ještě jednou promícháme. Přendáme do chlebové formy, potřeme slanou vodou, posypeme odloženým dýňovým semínkem a necháme 20 min. dokynout. Pečeme ve vyhřátě troubě asi 45 – 60 min. (Já pekla v horkovzduchu na 200° 45 min.)

Recept poslala Květoslava a píše:
„Dýňové pyré dělám s předstihem. Dýni (používám Hokkaido, ale jistě to půjde i z jiné) zbavenou měkkého středu rozkrájím na menší kusy , položím na plech slupkou dolů a upeču do měkka. Vychladlou rozmačkám vidličkou na kaši. Případné malé kousíčky by nebyly na škodu, ale mně jde i vidličkou udělat hezká kašička, takže nemixuji.
Mouku jsem dala špaldovou hladkou, místo dýňových semínek použila slunečnicová.
Těsto je řidší, potřebuje péct ve formě. Jelikož chlebovou formu nemám, mužskej navrhoval bábovkovou, ale radši jsem použila malou dortovou. Při dokynutí už byla forma plná, tak jsem pro jistotu pod ní dala plech, ale neutekl.“ 😉

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1940) Dýňový chléb

  1. Francizska napsal:

    To vypadá velice dobře. Recept krásně napsaný. Děláš chutě. Krásné fotky.

  2. jarybarka napsal:

    Je fakt moc pěknej a se semínkama hmmm.Dýni mám doma tak můžu vyzkoušet; •》

  3. sharka.68 napsal:

    tak já tu hokkaidici teda dneska koupím..ale jestli se dostanu ke chlebu…to nevim…k ňokům určitě…a dýňový ňoky s mletým chorizem a ricottou a nasekanou rukolou…jako pojidlem (vomajz)…ta kombinace mi nějak zachutnala….

  4. Vera M. napsal:

    Květko 😉. Umíš a věřím , ze výborné. Preposilam . V D jsou opravdu v neděli obchody “zu” – zavřené a tak se domácí pečivo hodí .

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádhera, nádhera, nádhera 👍👍👍👍😋😋😋😋

  6. a.rena napsal:

    Tak to nemá chybu! Dýní je dost, chuti ještě víc, tak hrrr na to! 👍

  7. BOYE napsal:

    Ten je krásnej a bude určitě i dobrej. My budeme muset péct, protože i tady někdo zblbnul a vykupuje Vietnamce, jezdit mezi lidi nechcem…, my snad už začneme i s cukrovim 🙂

  8. kvetula.v napsal:

    No jak se situace vyvíjí, asi bude domácí pečivo častěji než dřív. Něco bude osvědčené, něco zkusím nové.
    Oranžový chlebík byl dobrý, po 36 hodinách jedlý – dýl nebyla možnost to vyzkoušet 😁
    Není velký, rychle sublimoval 😋😷

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..