600 g jehněčí kýty
200 g cibule
100 g másla nebo olej
250 g baklažánů (lilek)
pórek
rajčata, papriky
kyselá okurka
citron
sůl, mletý pepř
ajvar
Maso nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme, přisypeme kousek sekané cibulky s kytkou petrželky, vše zakapeme citronem, promačkáme, přikryjeme a necháme marinovat v chladu nejméně tři hodiny.
Pak napícháme na jehly kousky masa střídavě s kolečky cibule a baklažánu (já jsem ho oloupala) nebo paprik. Zvolna opékáme na grilu nebo na pánvi asi 20 minut. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem, obložíme krájenou zeleninou, doplníme čerstvým pečivem. Můžeme přidat ajvar.
Připravila Jana Macůrková, gril hlídal Vlastik
Na takou dobrotu bych se nechal pozvat sedmkrát do týdne.
Tak až bude na pořadu dne, tak udělám o několik porcí navíc. Daleko to k nám nemáš.
Technický dotaz – co dělá v rozpisu ta kyselá okurka, když v popisu není? U šašliku bych takňák nevěděla, kam s ní…
já bych zas prosila bez másla…
…. obložíme krájenou zeleninou…. a jehněčí se na másle obvykle dělá.
no, píšeš polijeme… tak já prosím nepolejvat…
To nepíšu já, to píše recept, který jsem měla.
Aha …. tak to bude tím, že já kyselou vokurku nějak nepočítám mezi zeleninu, myslela jsem na čerstvou, díky 🙂
Toto bude moc dobré, masíčko bude krásně měkké naložené a s citronem. Jehněčí nemám, ale syn nám občas přinese bančí a jehněčí, tak si recept zakládám. Tímto receptem jsi mně připomněla špíz, už dlouho nebyl. Na něj maso mám, k tomu pečené brambory a tatarku. 🙂
Špízy bych mohla udělat taky, nějak teď moc přemýšlím, co pořád vařit.