1 kg červené cibule,
2 stroužky česneku,
máslo/olej,
tymián,
hřebíček,
bobkový list,
sůl (nejlépe hrubozrná mořská),
pepř – oboje podle chuti,
7 lžic třtinového cukru, 0,5 l vinného octa a 0,5 l portského.
Cibuli a česnek nechat orestovat, přidat koření a dál restovat, snížit teplotu a cca 30 minut dusit (tak, aby se zredukovala šťáva) – prostě musí být cibule karamelová. Přidat víno a ocet a čekat, až se tekutina zredukuje na polovinu.
Důležité je, aby se to pomalu vařilo, to tomu totiž pomáhá.
Po zavaření ve skleničkách vydrží i 3 měsíce.
Jo, kdo má rád, tak může přidat i chilli.
Do komentářů připsala Úsměvka
Čatní přidat k pečenému masu, stejkům… 🙂
Karmamelová cibulka je mňáám – i bez toho prtského. Holt Úsměfka má samé mňamky – ale vzorečky furt nikde!😭
Já vám ňák nevim. 0,5 l portskýho je moc. Dělá se to v sedmičkách a při krájení cibule se musí něco dávat do sosáčku, aby slzy netekly, pak je třeba něčím vyplnit čas míchání při smažení a dušení… Si vůbec nejsem jistá, že v tý lahvi půllitr zbyde. Zvláště, když je to safraportský dobrý a povzbuzuje vás kámoška… Nu což, chrstneme tam něco dalšího. Calvados? Tedy jestli zbyde…
A zcela seriozně: Na chalupě jsme jednou uvařili se Šumavským bylinným a bylo to ke grilovanejm a pečenejm flákotkám moc dobrý. Jenže ani nevim, jestli se dá Šumajda ještě koupit…
Tak si vezmeš ty portský dvě, jednu necelou pod cibul, zbytek do sosáčku….to by ti mohlo stačit.
Koukala jsem, že červená cibule se chystá klíčit, tak ji svařím dřív, než bude na vyhození 😉 Jen to portské nejspíš nahradím🤔