(2038) Cibulové čatní VZK 1096

1 kg červené cibule,
2 stroužky česneku,
máslo/olej,
tymián,
hřebíček,
bobkový list,
sůl (nejlépe hrubozrná mořská),
pepř – oboje podle chuti,
7 lžic třtinového cukru, 0,5 l vinného octa a 0,5 l portského.
Cibuli a česnek nechat orestovat, přidat koření a dál restovat, snížit teplotu a cca 30 minut dusit (tak, aby se zredukovala šťáva) – prostě musí být cibule karamelová. Přidat víno a ocet a čekat, až se tekutina zredukuje na polovinu.
Důležité je, aby se to pomalu vařilo, to tomu totiž pomáhá.
Po zavaření ve skleničkách vydrží i 3 měsíce.
Jo, kdo má rád, tak může přidat i chilli.

Do komentářů připsala Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (2038) Cibulové čatní VZK 1096

  1. Jiřina napsal:

    Čatní přidat k pečenému masu, stejkům… 🙂

  2. lakysa22 napsal:

    Karmamelová cibulka je mňáám – i bez toho prtského. Holt Úsměfka má samé mňamky – ale vzorečky furt nikde!😭

  3. BOYE napsal:

    Já vám ňák nevim. 0,5 l portskýho je moc. Dělá se to v sedmičkách a při krájení cibule se musí něco dávat do sosáčku, aby slzy netekly, pak je třeba něčím vyplnit čas míchání při smažení a dušení… Si vůbec nejsem jistá, že v tý lahvi půllitr zbyde. Zvláště, když je to safraportský dobrý a povzbuzuje vás kámoška… Nu což, chrstneme tam něco dalšího. Calvados? Tedy jestli zbyde…
    A zcela seriozně: Na chalupě jsme jednou uvařili se Šumavským bylinným a bylo to ke grilovanejm a pečenejm flákotkám moc dobrý. Jenže ani nevim, jestli se dá Šumajda ještě koupit…

  4. kvetula.v napsal:

    Koukala jsem, že červená cibule se chystá klíčit, tak ji svařím dřív, než bude na vyhození 😉 Jen to portské nejspíš nahradím🤔

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..