2 sáčky kysaného zelí bez koření (!)
2 kelímky 30% smetany na vaření
nové koření
pepř celý
cukr
sůl
mouka
Vaříme zelí s lákem a trochou vody, aby bylo ponořené, dodáme několik kuliček nového koření a pepře, přidáme trošku cukru a soli. Zelí uvaříme do poloměkka, potom přidáme buď suchou jíšku, a až se provaří, zalijeme zelí i s horkým lákem smetanou, nebo ve smetaně rozkvedláme hladkou mouku a necháme dlouho provářet, až užje zelí opravdu měkké.
Recept poslala Sharka, zbytek ponechávám bez úprav: „Ale poslední dobou ji vařím bez mouky a ta mi tam vůbec nechybí. Do téhle polévky nedělám cibulovej základ, ten nechávám pro červenou kapustnici. Pokud se tekutina vyvaří, tak naředím zase vodou. Nejlepší je couračka rozležená druhý den.
Zvlášť vařím brambory ve slupce a vejce buď na tvrdo nebo smažená, která si strávníci přidávají do talíře dle svého uvážení. (já ne) Je dobrá i kombinace couračky a uvařených sušených hub (zvlášť, když si jí jako já uvaříte kotel a jíte ji 3-4 dny).
A víte proč couračka? Je to jídlo ze společné mísy, když se nabrala na lžíci, zelí se couralo ven ze lžíce a mléčné kapičky dělaly cestičku po stole – tehdejší hospodyně ho nepřekrajovaly.
Jednou jsem napsala na tabulku, že k obědu je couračka s volupsijema (ano, takhle gramaticky blbě) přála bych vám vidět ty pohledy, když dostali polívku a brambory vařené ve slupce, které si museli oloupat 🙂 .
Tak tu vařívám, akorát jsem nevěděla, že vařím couračku. A taky bez mouky. Vřele doporučuju. Jo a chvíli jsem musela přemýšlet, co je „volupsije“. 😂😂😂
to přemejšlelo docela dost lidí 😀
Taky ji vaříme od nepaměti a že je to couračka jsem nevěděla. Unás vždy s kopečkem štouchanejch brambor a když do horkejch přihodíte hrst škvarků, tak už nepotřebujete nc jinýho. Já si dám několikrát dokola.
u tohodle jídla nějak taky nemívám záklopku…prostě to nejde….
tak i u nás — říká se jí tady “ kyselka “ , mísa brambor s cibulkou na másla a jen to mizí.
Původ termínu „volup si je“ v jedné ze svých písniček objasnila stejnojmenná kapela Volupsije, kdysi vítěz Porty a držitel Zlaté porty (myslím, že jsou z Jablonce)
U nás vždycky couračku, ale trochu jinak…
Zase jiná zelňačka.Tak ta bude.Snadno a levně. Neznám a ráda zkusím.
Couračka nebo Couralka..to je starej recept z Podkrkonoší…
Mňam , myluju 😋 a jedna miska nemůže stačit , ani dvě 😀
No, doteď jsem znala jen název, teď už vím, jak uvařit a třeba časem i ochutnám. Rozhodně ale se tu už dneska začínají zabydlovat „volupsije“ 😁😁👍😷
Volupsije znám, mám kemošku v Kerkonoších.
Ta poblivka vypadá hodně jedle, přiznávám, že už jsem jí hodně dlouho nedělala. 👍👍👍
Babička k tomu taky dávala šťouchané… Ach jo! Každé jídlo od ní, i to nejjednodušší chucnalo božsky!