(2041) Bůček na víně

4 kg bůčku s kůží
sůl
pepř
tymián
bílé polosuché víno

Na bůčku  prokrájíme kůži, osolíme, opepříme, přidáme trochu tymiánu, zalijeme bílým polosuchým kvalitním vínem – 1,5 l a dáme do studené trouby, kterou nastavíme na 100°, pomalu pod poklicí dělat –  cca 6 hodin si toho nevšímáme. Ono je to cítit, vzbuzuje touhu vypít ten „mastnej svařák“. Po 6 hodinách maso obrátíme kůží dolů, protože část tekutiny se odpařila. Vrátíme na další 3 hodiny – opět přiklopené, do trouby. Po uplynutí této doby, maso opět dáme kůží hore a bez přiklopení vrátíme do trouby a přidáme na teplotě – nastavíme 160°. Kůže zčervená – tak jak je na fotce – ne víc, má barvičku, ale nekřupe.
A teď je čas maso vyndat z toho božského nektaru a nechat ho okapat a vychladnout. Teplé to opravdu nejezte. Je to dobré, ale není to ono. Nejlepší kus masa nechte vcelku a poskytněte ho konzumentům tak, aby si na prkénku mohli sami odkrajovat. Část vinného výpeku nechte ztuhnout v misce, aby si mohli přimáznout čerstvý domácí chléb. Zbytek nemilosrdně prožeňte Porkertem (masový mlýnek- ruční) a promíchejte a to velice dobře, s výpekem. Vznikne skvělá „natierka“ (pomazánka ani paštika bych tomu neříkala) – chlapi Vás budou velebit, na rukách nosit – ano, ty prostorově výraznější  také!  A ženským nedovolí jejich mlsnej jazyk Vás nenávidět nebo Vám tu pozornost závidět.

Recept poslala – jak jste asi poznali – Sharka 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

37 komentářů: (2041) Bůček na víně

  1. Jiřina napsal:

    Bože, to je mana nebeská i teď v noci slintám. Perfektně popsán postup. Šárko, díky – jsi vynikající kuchařka, spisovatelka a vůbec, skvělá žena i když Tě osobně neznám. Ještě jednou veliké poděkování. 🙂 🙂

  2. Vera M. napsal:

    Myslím, ze se strhne pochvalná vlna . Já jen zírám a těším se jak na vaření = pečení ( asi na sobotu v noci ) a pak na to překvápko , až se s bůčkem večer vytasím. Mezitím mladí budou marně pátrat , CO to tak krásně voní . A vím, kde koupím krásný bůček.
    Díky , moc se mi to na víkend hodí

  3. a.rena napsal:

    A jak vždycky píše Lakysa – vzorek je kde? No, jestli Šárka nemá, tak, Věrko, toho bůčku kup víc a vzorek pošli ty. Už se těším a recepis zatím ukládám na pozdější potřebu.

  4. bozena.fialova napsal:

    Už při pouhém pohledu na fotku kajícně přiznávám, že bych nebyla schopná dodržet celý recept až do finále. Protože tu krásnou prasečí kůžičku, červenou, ale ještě vláčnou, kližnou, voňavou a lesklou výpekem bych sežpapala s měkkým chlebem, jen bych tu nádheru vytáhla z trouby. :-)) Krásný recept, díky za něj.

  5. jarybarka napsal:

    Bůček miluju a tato úprava mě úplně fascinuje.Ještě že jsem sem nakoukla po obědě .
    Přiznám se že vážně uvažuji o těch 4kg!

  6. kvetula.v napsal:

    Nad obrázkem slintám, ta kůžička – měkoučká, teplá, by u mne dopadla nejspíš stejně jako u Fialky a Hadérky (pokud by nademnou nestál přísný dozorce, co by chtěl taky )
    Jen bych před realizací potřebovala vzoreček . Lakys, nechci Ti lézt do zelí, ale když já a víno v pokrmech…. Stačilo by mi uždíbnout, abych věděla, co bůček s alkahůlem v troubě udělá 🤔 Kus bůčku mám, tak holt budou rolky s křenovým jogurtem a třeba k nim ten kousíček s vínem prubnu…. 😷

  7. BOYE napsal:

    Tak vzhledem ke (kilo)gramáži masa v receptu, se Sharka prozradila hned. Miluju pečení obrovských flákot. Jen tohle má jedinou vadu: Já na to mám okamžitou chuť, ale holky nemají rády cokoli na víně. Občas trochu někam propašuju, v domnění, že to ani nepoznají a ony jídlo pochválí, že prý skvělý… – až na to víno… Tak budu péct bůček jen tak a vedle v nádobce zlomek toho, co je tu popsáno.

  8. vojtovahelena napsal:

    úžasný recept , hned ukládám a využiju jak jen bude trochu větší sešlost. Ten tymián musí krásně ladit s vínem, už se na tu chuť těším.

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak mám několik připomínek
    – 4 kg bůčku je dávka pro regiment, i když, ten můj se tady dožaduje plné dávky 🤦‍♀️
    – polosuché nebo polosladké? U nás to sladké moc nejede …..
    – vypadá to výborně 👍👍👍👍
    – 10 hodin je dráždění kobry nohou 🤔🤔🤔
    – natierka je skvělý výraz, myluju slovenské kolegy kuchatky a kuchaty 🥰🥰🥰
    Fialko, jak Ty to umíš krásně a nezapomenutelně popsat ….. 😘😘😘

  10. blahovka.h napsal:

    Už mám napsaný bůček na seznamu na nákup. V pátek budu tvořit. Tohle je geniální recept, málo ingrediencí a výsledek bude mňamózní.

  11. Francizska napsal:

    Och, to je božské. Já bych si dala. Teda, to je recept. Slintam.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..