460 g chlebové hladké mouky
10 g soli
1/2 KL sušené droždí
375 g vlažné vody
trochu kmínu
Vše promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v kuchyni na lince cca 10 – 16 hodin odpočívat.
Na pomoučeném vále těsto překládáme – ze shora do poloviny, ze zdola do poloviny, zleva do poloviny, zprava do poloviny. Pokud se podaří, tak můžeme přeložit celkem 2x. Tím vytvoříme bochánek, který dáme odpočinout do misky vysypané solamylem. Troubu zapneme na 250° a vložíme tam nádobu i s pokličkou, ve které budeme chleba péct. Zahřátou nádobu vyndáme a vyklopíme do ní chleba solamylem nahoru. Navrchu mu nastřihneme křížek, přikryjeme pokličkou a dáme na 20 minut péct. Poté sundáme pokličku, snížíme teplotu na 230 a necháme dalších cca 20 minut péct. Otevřeme troubu a necháme chléb postupně chladnout, aby nedostal teplotní šok.
A Úsměvka nám k tomu píše: „Zadělala jsem večer, je to velmi jednoduché a nejvíc času jsem strávila u vážení vody. Jo, tu opravdu vlažnou, aby kvasnice mohly pracovat. Toho droždí max. 3/4 KL, lepší je ta polovina. Ráno jsem vstala, popřekládala těsto, lupla to do misky a než se nahřála trouba, bylo těsto v misce krásné, pekáč i s pokličkou nahřáté. Nádobu takovou, jaký chcete chléb, já použila kulatý kastrol, který může i s poklicí do trouby. Lze i Simax či menší dortovou formu a dát tam pokličku z alobalu.
Ještě pár drobností:
– sůl jsem dávala mořskou a je dost slaný, příště dám míň soli nebo obyčejnou
– zapékací nádobu vystlat pečpapírem, já nemusela, mám nepřilnavý kastrol
– pro tmavou žitnou mouku tento recept moc není, popřípadě lze dát 1/3 tmavé žitné a 2/3 hladké chlebové
– chléb lze vyklopit i do nádoby, kde budou nějaká semínka, do těsta bych je nedávala
děláme ho na Beaveru úplně stejně, je výbornej..dáváme do něj ještě na hrubo drcený vlašký ořechy..to je lahoda….
pečeme v litinovým hrnci….místo papíru, lze trochu do horkýho podsýpnout moukou…
Ty ořechy je výborný nápad, díky 👍
Sekaný ořechy dávám do dýňového. Máme rádi semínkové chleby😋
Myslím, že i do tohoto by hrstka slunečnice šla,,,
Čerstvej chleba! Holky, to mi nedělejte hústava mi jde šejderem… Ten můžu úplně ke všemu, a ty ořechy v tom…😜😜
Upeč, je opravdu skvělej 😋😋😋
To mě láká, to mě láká, to mě láká 😎
K tomu bůčku … ještě jsem nebyla nakupovat . Tak píšu : bůček , chlebová mouka , mrkefff – ta mi chybí do brsalátu . Zbytek už mám pohromadě .
A právě vařím svoji jehněčí polévku Lamm z odřezků kyty a kosti a z té kýty perkelt . Uleží se a zítra bude s noky na obid 😋😋😋.
Takže se chlebík k tomu taky pěkně rýmuje
Téééééda, Ty vyváříš jak pro regiment 😉
Hmmmm.Olalá úplně cítím tu vůni.
Až ho upeču bude mít tak akorát šok z toho že byl nakrojen aniž by pomalu vychladl.
To je jako s tou kůžickou , jak to popsala Fialka . Šlohneš to hned zatepla
To mi povídej ….. ochutnat se musí 🤣🤣🤣
A teplý je nejlepší
Krásnej bochánek 👍 voní až sem. 😋
Chybí mi tu info, jestli je to jen jednohubka k snídani, nebo zbyde i na večeři? 🤔
Nevím, jak to máte vy, ale u nás se ten čerstvě upečený , ač skupenství pevného, vypaří hooodně rychle …. 😷
Ano. teplý chleba má onu fyzikální amomálii, kdy ze skupenství pevného přechází rovnou na páru. A je zajímavé, že stejně dopadá ten z krámu (o domácím nemluvě, ten se zásadně peče ze dvojitých dávek).
Krásný chleba. Taky zkusím.
Za tři hodiny půjde bůček „na zádíčka“ a chleba vypadá tak lákavě, jenže mám troubu jenom jednu ;-(, a zítra bude vytížená, neb vaří mladí. Budou lasagne a v plánu budou i něco sladkého péct. Dnes budou k večeři langoše, to se zase nehneme :-).
Právě z tohoto důvodu mám dvě. Dohadovali jsme se s manželem, oba jsme ji potřebovali. Ale hlavní důvod je, že jsem chtěla parní, tak mám dvě. V patře je další, ale tu nepoužívám.