(2043) Chléb podle Úsměvky

460 g chlebové hladké mouky
10 g soli
1/2 KL sušené droždí
375 g vlažné vody
trochu kmínu

Vše promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v kuchyni na lince cca 10 – 16 hodin odpočívat.
Na pomoučeném vále těsto překládáme – ze shora do poloviny, ze zdola do poloviny, zleva do poloviny, zprava do poloviny. Pokud se podaří, tak můžeme přeložit celkem 2x. Tím vytvoříme bochánek, který dáme odpočinout do misky vysypané solamylem.  Troubu zapneme na 250° a vložíme tam nádobu i s pokličkou, ve které budeme chleba péct. Zahřátou nádobu vyndáme a vyklopíme do ní chleba solamylem nahoru. Navrchu mu nastřihneme křížek, přikryjeme pokličkou a dáme na 20 minut péct. Poté sundáme pokličku, snížíme teplotu na 230 a necháme dalších cca 20 minut péct. Otevřeme troubu a necháme chléb postupně chladnout, aby nedostal teplotní šok.

A Úsměvka nám k tomu píše: „Zadělala jsem večer, je to velmi jednoduché a nejvíc času jsem strávila u vážení vody. Jo, tu opravdu vlažnou, aby kvasnice mohly pracovat. Toho droždí max. 3/4 KL, lepší je ta polovina. Ráno jsem vstala, popřekládala těsto, lupla to do misky a než se nahřála trouba,  bylo těsto v misce krásné, pekáč i s pokličkou nahřáté.   Nádobu takovou, jaký chcete chléb, já použila kulatý kastrol, který může i s poklicí do trouby. Lze i Simax či menší dortovou formu a dát tam pokličku z alobalu.
Ještě pár drobností:
– sůl jsem dávala mořskou a je dost slaný, příště dám míň soli nebo obyčejnou
– zapékací nádobu vystlat pečpapírem, já nemusela, mám nepřilnavý kastrol
– pro tmavou žitnou mouku tento recept moc není, popřípadě lze dát 1/3 tmavé žitné a 2/3 hladké chlebové
– chléb lze vyklopit i do nádoby, kde budou nějaká semínka, do těsta bych je nedávala

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2043) Chléb podle Úsměvky

  1. sharka.68 napsal:

    děláme ho na Beaveru úplně stejně, je výbornej..dáváme do něj ještě na hrubo drcený vlašký ořechy..to je lahoda….
    pečeme v litinovým hrnci….místo papíru, lze trochu do horkýho podsýpnout moukou…

  2. lakysa22 napsal:

    Čerstvej chleba! Holky, to mi nedělejte hústava mi jde šejderem… Ten můžu úplně ke všemu, a ty ořechy v tom…😜😜

  3. Vera M. napsal:

    To mě láká, to mě láká, to mě láká 😎
    K tomu bůčku … ještě jsem nebyla nakupovat . Tak píšu : bůček , chlebová mouka , mrkefff – ta mi chybí do brsalátu . Zbytek už mám pohromadě .
    A právě vařím svoji jehněčí polévku Lamm z odřezků kyty a kosti a z té kýty perkelt . Uleží se a zítra bude s noky na obid 😋😋😋.
    Takže se chlebík k tomu taky pěkně rýmuje

  4. jarybarka napsal:

    Hmmmm.Olalá úplně cítím tu vůni.
    Až ho upeču bude mít tak akorát šok z toho že byl nakrojen aniž by pomalu vychladl.

  5. kvetula.v napsal:

    Krásnej bochánek 👍 voní až sem. 😋
    Chybí mi tu info, jestli je to jen jednohubka k snídani, nebo zbyde i na večeři? 🤔
    Nevím, jak to máte vy, ale u nás se ten čerstvě upečený , ač skupenství pevného, vypaří hooodně rychle …. 😷

  6. blahovka.h napsal:

    Za tři hodiny půjde bůček „na zádíčka“ a chleba vypadá tak lákavě, jenže mám troubu jenom jednu ;-(, a zítra bude vytížená, neb vaří mladí. Budou lasagne a v plánu budou i něco sladkého péct. Dnes budou k večeři langoše, to se zase nehneme :-).

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..