2 hrsti sušených hub
500 g hovězí nebo vepřové maso
200 g rýže dlouhozrnná
2 cibule
2 lžíce olej
sůl
(sýr na stouhání,
zelný salát
nebo červená řepa)
Houby namočíme do vlažné vody asi na 1/2 hodiny, aby změkly.
Maso uvaříme v osolené vodě s cibulí (vařím tohle rizoto, když mám maso z polévky).
Umeleme nahrubo.
Rýži propláchneme studenou vodou, osolíme, podlijeme tak, aby nad rýží bylo asi 1,5 cm vody (pro lepší chuť vlijeme s houbami i vodu, ve které byly namočené).
Přidáme trochu oleje a vmícháme maso.
V troubě dusíme až je rýže měkká.
Příloha – zeleninový salát, červená řepa ap.
Připravila Jana Macůrková
Ja do houbovyho maso nedavam. A nejlepsi je z cerstvych lišek, ale uz dlooooouho jsem jich nenasla dost 🙁
Mas hezky kopecky. 😉
Lišky občas mívám, dávám si je do krabičky do mrazáku. Postupně přidávám až je krabička plná. Ale mně lšky nechutnají, připadají mi natrpklé. Většnou si je odveze Eliška. Kopečky dělám naběračkou namočenou do vlažné vody.
U nás se říká kuřátka a v poslední době jsou to snad jediný houby, které tady ještě rostou. Košík jsem nasbírala na ten šup. A to čistění potom, to je na hlavu. Do mrazáku je ale nedávám, jsou potom hodně tvrdé i když se povaří. Prostě nejlepší je z nich smaženice a kulajda, ale ani v v bramboračce nejsou špatné.
zavařuju je..nebo suším a drtím na prášek..smetanová lišková omáčka je z toho prášku moc dobrá….
Smetanova liskova nema chybu!
zkusím usušit, to mě nikdy nenapadlo
60ando .. a tady vidíš, jakej binec dělají lidové názvy v houbách. Protože kuřátka jsou úplně jiná houba. Vypadá jako malinkej korál a u nás rostou hlavně kuřátka žlutá (krásně žlutá, jedlá) a kuřátka sličná (zamlada dorůžova, dospělá žlutorůžová až žlutookrová, nejedlá, ba i mírně jedovatá). 🙂
Jezdí k nám příbuzní až od Polné a vždycky na kuřátka a nikdy jsem od nikoho neslyšela říct našel jsem lišky. U nás se chodí na na lišky z flintou.
Vlastik taky říkával liškám kuřátka, koneckonců je také Moravák. …. a ještě jsi zapomněla na šedá kuřátka jarmuzová atd. My, co jsme honěni rodinnými příslušníky po lese ne za účelem sbírání hub, ale za účelem jejich fotografování , víme své….
Pro Andu60 – jak píšu níž. Manžel je také z Moravy. U nás jsou tu lišky.
60anda…nejde o to, co kdo rika, ale co na to mykolog a atlas hub 🙂
Moje maminka byla z Prahy, manžel je od Dobříše, takže lišky, ale tady na Moravě nikdo lišky neříká.
Mlask! Hned bych si dala, ale sušené houby už jaksi došly,…I já bych maso ani nemusela, když tam jsou houby, ale pánové by asi nesouhlasili ;-). Nechávám v troubě zapražit, aby rýže nahoře pěkně znědla a dole se odškrabovala od pekáče.
O houby se přihlaš. Až pojedu do kolína, tak ti tam něco hodím.
Díky, díky, šeptají mé rtíky! Jen nevím, čím se Ti odměním, asi ničím, jak je mým dobrým zvykem :-).
Potforo….
U nás končí v rizotu zbylé pečené maso(vepřové, králík, kachna atd.). Využije se i vypečená šťáva a houby už jen korunují tu dobrotu. A jako příloho angreštový kompot nebo nakládané papriky.
Ježíši angreštový kompot ! To je bleskový návrat do dětství. Ten už jsem neviděla asi 58 let!
Tak na kachní rizoto by mě utáhli snáz, než na vařenou nudli. A ten angrešťák!
tak to já k těmdle zbytkům masa , dávám do rizota hrášek… hub je mi líto..ale kdo má hodně nasysleno…
Jo, jo,komu se v létě nelení, ten má v zimě nasyslíno a tím pádem i rizoto s houbami..