salátová okurka
cukr
sůl
ocet (citronová štáva)
Okurku oloupeme, nastrouháme a smícháme se 3 KL cukru a 1/ KL soli. Odstavíme a necháme vypotit. Pak přidáme dle chuti ocet (asi 1 a 1/2 KL) nebo citronovou šťávu.
Vždycky jsem dělala nálev na okurky s vodou, až tento víkend mě napadlo zkusit takhle – je to o moc lepší a zvýrazní to chuť i v zimě kupované skleníkové okurky.
Haderach
Já ještě trošičku přpře a nemá to chybu! Pro změnu osolit, vypotit a zaskakynku- jo, okurku můžu kdykoli… V době očekávání potomka jsem měla chuť i na šlehačku..
Jsem na tom úplně stejně . Přpře dávám dost 😬. Okurkový nebyl nepamatuju, už si lámu hlavu , co k němu 😀😀😀. Brambory a? Masíčko nebo květák …
Já právě do okurek nic, jen cukr-sůl-ocet. Teda – pokud nedělám tzatziky, samozřejmě… 🙂
Dávám cukr, sůl, trochu pepře a citronovou šťávu. Jen když není citron, dávám ocet a to ještě, aby to ten můj neviděl. To by bylo řečí.
dávávála jsem citronovej ocet, co prodávali ve Francouzské prodejně v Praze…ten byl na okurkovej salát výbornej….
A nebo bílý ocet.Jemná chuť.
Ve Španělsku je k dostání jen vinný ocet – ta chuť je jiná. Mezi vzácné dary z Čech patří sušená majoránka, uzená makrela a lihový ocet kvasný. Okurkovým salátem s českým octem dcerka boduje u všech hostů, co na grilovačku přijdou. Zlatý hřeb je obyčejný okurkový salát🤦♀️😁
Mně osobně ocet nevadí, to jen ten můj mi „kecá“ do všeho, i sůl mu vadí.
Okurkový salát nepřislazuju, nejsme zvyklí, navíc v sezóně, když sklízíme vlastní, jsou okurky hodně sladké. Vodu taky nepřidávám, šťávy pustí dost samy o sobě. A většinou salát ani nepřikyseluji, jde na stůl jen mírně osolený. My to tak máme rádi. :-))
Boženko , máš pravdu. Hlavně ty jakoby ještě nakládačky nepřerostlé, ty jsou slaďoučké. A vodu vůbec , na co . Šťávy pustí okurky dost své, jak pravíš
Rajčaťák tak dělám běžně..vokurkáč jen pro chlapy… ženský a děti chtějí tu vokurkovou vodu… já zas mám nejraději vokurkáč s kefírem, solí a pepřem..
ale, kvituju s povděkem, že to Hadérka zkusila ….
já to teda pak vyždímu, vodu použiju a z takto ochucenejch a vyždímanejch, udělám takový ostřejší (díky octu) tzaziki…chutná to k bramborovejm plackám ….
Takhle už dělám okurkový salát asi 50 let. Vodu mě nikdy nenapadlo dávat.
Ve školních jídelnách ani jiný nedělají . Pár proužků okurky plave ve sladké vodě.
No doma jsme to tak ale nikdy nedělali . Snědla jsem ho tak jako tak vždycky všechen
Moje maminka, všechny 3 babičky i prababička dělaly nálev na okurkový salát z cukru, soli, octa a vody, i v restauracích se tak podává, na internetu najdeš taky spoustu receptů … takže úplně mimo to není. Jen se člověk holt pořád učí…
Manželova maminka pocházela z Brna a on taky kloktal nálev vidličkou ve sklenici na pivo . Posléze od toho upustil , ale byl na to zvyklý takto odmala . Není to nic špatného přece . Tento recept je jiný, konkrétní a to je dobře.
Receptů na okurkový salát bude asi ještě víc. Začínající kuchařky si můžou vybrat 😷
a recetp sem taky ne, to až Hadérka…škoda….takový jednoduchý věci, co by jednoho vlastně ani nenapadly a to je způsobů a zálivek…..
ukrajinský kolega mi řekl, že nejlepší od jeho maminky, byl:
strouhaný salátový okurky, zakysanka, postrouhaná kyselá okurka do toho a kopr, pepř, sůl…
Když se poštěstí a mám živej kopr, taky ho kousíček posekám a do salátu přimíchám😋
Já mám kopr v mrazáku pořád. Když ho sklízím, tak ho hned nakrájím na drobno, zamrazím, a potom už jen ukrajuji, kolik potřebuji. Zrovna v pátek bude koprovka s vejcem. Chuť mu zamrazení vůbec nemění, tak si myslím, že by se dal použít i do toho salátu.
Jo a zapomněla jsem dodat, že poslední dobou pěstuji odrůdu Max, nechám ho vyrůst jen asi na 15 cm a hned sklízím. A samozřejmě hned nakrájím…
to určitě, taky dávám v zimě mraženej….
Taky mám v mrazáku na koprovku a pod… , ale do salátu jedině čerstvej (nebo nic)
Mam to stejne, mrazenej ma v salatu divnou konzistenci.
Jak šel čas :
Doma jsme dělali jemné plátky, sůl, pepř ocet, víc nic. Ex byl zvyklý na sladší a na nudličky, pro děti to taky bylo lepší, tak jsem se přeorientovala, strouhala nudličky a přidala moučkový cukr. Pak jsem několik let měla „závodní kuchyni“ – vařila pro sebe a šéfovou, občas i jejího manžela. U nich bylo zvykem okurky odlehčovat pokrájeným ledovým salátem (v nouzi pekingským zelím) a tudíž se dělal nálev voda, ocet, moučkový cukr . Tuto poslední variantu si oblíbil i Méďa a tak v tom pokračuju. Okurky na nudličky, posolit, trochu pepře, vypotit , přimíchat lupení, zalít nálev. Někdy dám ocet, někdy citron. Takhle to máme rádi my 😉
U nás taky s vodou.Tchýně dělávala s mlékem a to já ani nepotřebovala vidět,natož to ochutnat.
Až časem jsem si navykla občas dát zakysanku. Někdy dělám okurky rajčata cibuli a tam vodu nedávám jen sůl pepř olej a maličko octa.
Nám to tak chutná
Pamatuju si, že máti asi 2x s mlíkem zkusila. My tedy byli naučení, že jíst se musí všecko, ale když viděla, jak se ksichtíme a jak dlouho trvá, než to sníme, tak přestala.
K okurce mi chutná jen kefír, nebo zakysanka. Sladký mlíko neee.
Jinak rajčata dělám jen se solí, pepřem a olejem, bez octa , tak i když do nich přidám kousek okurky, nekyselím.
Taky dělávám rajčata, cibule, okurky, sůl, pepř, ocet, cukr moučka a trochu oliv. oleje
A já nemám ráda ve studené kuchyni olivový olej ….a stejně tak nemám ráda na smažení řepkový olej.
Ale je to o chuti, rozumím tomu.
Olivový dávám jen občas, tam kde to jinak nejde. Řepkový vůbec, zvedá se mi z něj žaludek.
To by manžel miloval , rád chroupal a miloval moje saláty . Pýřím se pýchou
To patřilo pod Kvetule lupení
Přidám se s troškou do mlýna. Dělám klasický sladkokyselý s pepřem a vodu nepřidávám. Kyselím vinným octem. A někdy tam pro obměnu přidám kopr nebo malinko česneku se zakysankou nebo jogurtem. Páni, to je chutí! Heleno, dnes ses s (ne)receptem opravdu trefila. Už aby byly čerstvé okurky. A taky na salát miluju přerostlé nakladačky.
Tak já mám několik připomínek
– salátová okurka nikdy, vždy salátovÉ okurkY 🤣🤣
– u nás jedině se slupkou, dobře omytou (pokud je kupovaná), to by musela být okurka hodně hnusná, abych jí oloupala
– mamina vždy strouhala na kolečka, já na hrubém slzičkovém struhadle
– okurku nastrouhám, posolím a nechám „vypotit“
– potom pepř, trochu cukru a ocet
– někdy k tomu přidám nastrouhanou syrovou mrkev (kdo nezná, tak vyzkoušejte, je to vynikající)
– někdy k tomu strouhnu ředkvičky (to samé co u mrkve)
– někdy dávám mrkev i ředkvičky najednou
– voda se u nás přidávala jen u rajčatového
– kopr dávám na ozdobu, mražený dávám do koprovky, ne do salátu
Přiznávám, nám to tak chutná a mám štěstí, že ten můj neprotestuje. A to i přes to, že oni okurku doma loupali.
Nicméně, Hadérko, máš štěstí, že jsem dnes 3 okurky zakoupila a mohu udělat salát, mrkev i ředkvičky doma jsou …. 😋😋😋😋
Chichi! A pro nás je vždycky TEN okurek!😜 A taky strouhám na slzách, plátky mě neoslovily.
Já vím, mám tam od vás zeťáka 🥰
Tady je to ogurkový salát a Ta ogurka 🤣🤣
Hihi….kousek od Tebe je to ten okurek…
Případně ještě někde oharky….
Domácí se slupkou, kupované zásadně loupu. Do okurkového dávám vodu jak kdy. Já mám nejradši tu vodu s trochou okurek, muž naopak. Solím až úplně nakonec, aby nepustily vodu a zůstaly křupavé. Pokud mám, tak přidám bílou ředkev. Mrkev vyzkouším, dobrý nápad. Do rajčatového vodu nedávám vůbec.