(2055) Okurkový salát inspirovaný Sharkou

salátová okurka
cukr
sůl
ocet (citronová štáva)

Okurku oloupeme, nastrouháme a smícháme se 3 KL cukru a 1/ KL soli. Odstavíme a necháme vypotit. Pak přidáme dle chuti ocet (asi 1 a 1/2 KL) nebo citronovou šťávu.

Vždycky jsem dělala nálev na okurky s vodou, až tento víkend mě napadlo zkusit takhle – je to o moc lepší a zvýrazní to chuť i v zimě  kupované skleníkové okurky.
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

38 komentářů: (2055) Okurkový salát inspirovaný Sharkou

  1. lakysa22 napsal:

    Já ještě trošičku přpře a nemá to chybu! Pro změnu osolit, vypotit a zaskakynku- jo, okurku můžu kdykoli… V době očekávání potomka jsem měla chuť i na šlehačku..

  2. bozena.fialova napsal:

    Okurkový salát nepřislazuju, nejsme zvyklí, navíc v sezóně, když sklízíme vlastní, jsou okurky hodně sladké. Vodu taky nepřidávám, šťávy pustí dost samy o sobě. A většinou salát ani nepřikyseluji, jde na stůl jen mírně osolený. My to tak máme rádi. :-))

  3. sharka.68 napsal:

    Rajčaťák tak dělám běžně..vokurkáč jen pro chlapy… ženský a děti chtějí tu vokurkovou vodu… já zas mám nejraději vokurkáč s kefírem, solí a pepřem..
    ale, kvituju s povděkem, že to Hadérka zkusila ….
    já to teda pak vyždímu, vodu použiju a z takto ochucenejch a vyždímanejch, udělám takový ostřejší (díky octu) tzaziki…chutná to k bramborovejm plackám ….

  4. Jana Macůrková napsal:

    Takhle už dělám okurkový salát asi 50 let. Vodu mě nikdy nenapadlo dávat.

  5. kvetula.v napsal:

    Jak šel čas :
    Doma jsme dělali jemné plátky, sůl, pepř ocet, víc nic. Ex byl zvyklý na sladší a na nudličky, pro děti to taky bylo lepší, tak jsem se přeorientovala, strouhala nudličky a přidala moučkový cukr. Pak jsem několik let měla „závodní kuchyni“ – vařila pro sebe a šéfovou, občas i jejího manžela. U nich bylo zvykem okurky odlehčovat pokrájeným ledovým salátem (v nouzi pekingským zelím) a tudíž se dělal nálev voda, ocet, moučkový cukr . Tuto poslední variantu si oblíbil i Méďa a tak v tom pokračuju. Okurky na nudličky, posolit, trochu pepře, vypotit , přimíchat lupení, zalít nálev. Někdy dám ocet, někdy citron. Takhle to máme rádi my 😉

  6. Vera M. napsal:

    To by manžel miloval , rád chroupal a miloval moje saláty . Pýřím se pýchou

  7. a.rena napsal:

    Přidám se s troškou do mlýna. Dělám klasický sladkokyselý s pepřem a vodu nepřidávám. Kyselím vinným octem. A někdy tam pro obměnu přidám kopr nebo malinko česneku se zakysankou nebo jogurtem. Páni, to je chutí! Heleno, dnes ses s (ne)receptem opravdu trefila. Už aby byly čerstvé okurky. A taky na salát miluju přerostlé nakladačky.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak já mám několik připomínek
    – salátová okurka nikdy, vždy salátovÉ okurkY 🤣🤣
    – u nás jedině se slupkou, dobře omytou (pokud je kupovaná), to by musela být okurka hodně hnusná, abych jí oloupala
    – mamina vždy strouhala na kolečka, já na hrubém slzičkovém struhadle
    – okurku nastrouhám, posolím a nechám „vypotit“
    – potom pepř, trochu cukru a ocet
    – někdy k tomu přidám nastrouhanou syrovou mrkev (kdo nezná, tak vyzkoušejte, je to vynikající)
    – někdy k tomu strouhnu ředkvičky (to samé co u mrkve)
    – někdy dávám mrkev i ředkvičky najednou
    – voda se u nás přidávala jen u rajčatového
    – kopr dávám na ozdobu, mražený dávám do koprovky, ne do salátu
    Přiznávám, nám to tak chutná a mám štěstí, že ten můj neprotestuje. A to i přes to, že oni okurku doma loupali.
    Nicméně, Hadérko, máš štěstí, že jsem dnes 3 okurky zakoupila a mohu udělat salát, mrkev i ředkvičky doma jsou …. 😋😋😋😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..