(2061) Adamova žebra

… aneb člověk nemá koukat na M.A.S.H……

1 kg vepřový bůček s kostí
Adamovo koření*
česnek
sůl
lžíce oleje


Vepřový bůček rozkrojíme na dvě části – horní, kterou upečeme zvlášť, nebo použijeme třeba na papriku, nebo na segedín, a spodní s dlouhými žebry. (z toho kg bůčku jich máte tak 5-6).
Rozdělíme na jednotlivá žebra
Potřeme česnekem se solí a necháme v chladu do druhého dne.
Druhý den dáme upéci (nebo na gril) a pečeme až je maso měkké.
Poté potřeme směsí oleje a Adamova koření* a dopečeme. Podáváme s chlebem, hranolky, nebo můžeme přidat smažené krokety, viz předchozí recept.

* … nemajíc možnost zajet třeba k Salvatorovi, hledala jsem složení Adamova koření:

1.Sůl (max.49%), medové aroma, zvýrazňovač chuti E 621, směs přírodního koření v proměnlivých hmotnostních podílech.

2.sůl do 39 %, sušený česnek, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutamát sodný , paprika sladká, dextroza, černý pepř, chilli, maltodextrin, paprikový výtažek , kypřící látka: fosforečnan vápenatý .

3.sůl max. 36%, paprika sladká, česnek, cukr, glutaman sodný, dextroza, zázvor, protispékavá látka: E341, rostlinný olej (řepkový), kurkuma, aroma med (1%)

4.sůl (max.46%), zvýrazňovač chuti a vůně – glutaman sodný E621, pepř, česnek, chilli, paprika,.

Takže znechucena obsahem všech glutamátů, zvýrazňovačů chutí ap. jsem vybrala směs paprika, špetka chilli, pepře a zázvoru, česnek a sůl, smíchala s trochou oleje, tak, aby z toho byla hustá kašička, vzala mašlovačku a potřela žebra.
Nezbylo.

Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2061) Adamova žebra

  1. Inka napsal:

    ++Jako byvší dlouholetý výrobce koření a kořenících směsí si dovolím Tvé znechucení trochu zmírnit. Nekupuješ si směsku od babky na trhu, ale něco v pytlíčku, co má chutnat stejně i rok po smíchání. A má to být sypké, ne v jedné pevné hroudě. Ty zvýrazňovače jsou tam pouze jedny a to glutaman, který už po staletí používají i jiné kultury právě pro jeho chuťové účinky. Pochopitelně je lepší si doma smíchat, ale potom musíš mít veškeré jednodruhové koření a jestliže ho nepoužíváš nahusto, po roce je dobré ho vyhodit.

  2. Iva Janovská napsal:

    Věřím, že nezbylo, mlaskám už při pohledu na fotku. Směsi koření mají tu výhodu, že si je může každý namíchat sám, jak mu chutná. Použila bych totéž, co Ty, jen poměr bychom měla asi každá jiný. Tys ho nepoužila, ale v jiných směsích je med, tomu bych se vyhnula. Nějak tu chuť na mase nedáváme,…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..