(2065) Hovězí kližka na houbách se smetanou

500 g hovězí kližka
220 čerstvé houby
hladká mouka nebo jíška na zahuštění
pepř mletý, sůl
200 ml smetana ke šlehání
600 ml vývar
50 g špek
snítka tymiánu
1 lžíce olej
2 cibule
Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání dále smažíme, aby se nám maso zatáhlo a také osmažilo. Pak přidáme snítky bylinek, pokrájené spařené houby a promícháme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka za občasného promíchání a podlití dle potřeby.
Z vývaru vyndáme tvrdé stonky z bylinkových snítek, přilijeme smetanu, zahustíme omáčku hladkou moukou (cca 2 lžíce) rozmíchanou v malém množství studené vody nebo jíškou, vše necháme ještě společně krátce provařit, dle chuti dosolíme a opepříme.
Podáváme s knedlíkem.
Pozn: nedávala jsem čerstvé houby, ale houbové koření (někteří strávníci nechtěli kusy hub).

Vařila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2065) Hovězí kližka na houbách se smetanou

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přiznávám, mám ráda hodně omáčky, ale k tomu dám víc masa, ale na mělký talíř a chodím si přidávat

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    No, napriklad sada Opus Gold ma uplne stejne tvarovane melke i hluboke talire a rozdil je jen v prumeru, hluboky ma 22 cm, melky 27.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..