(2089) Bramborové omelety se zelím

Z následujícího upravíme na vále těsto:
půl kg vařených, loupaných, prolisovaných brambor
10 dkg mouky
1 vejce
sůl
Těsto necháme asi půl hodiny na vále přikryté odpočívat.
Vyválíme z něho pak tenké plásty, které rychle pak opečeme po obou stranách na dobře omyté plotně. Ještě horké potíráme sádlem a rozestřeme po nich zelí a tenkou vrstvou můžeme posypati i vařeným uzeným, jemně sekaným masem. Sbalíme a teplé podáme.
Pozn: uvnitř je zelí i s masem, kdo chtěl víc náplně, mohl si z misky přidat.

zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (2089) Bramborové omelety se zelím

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Takže lokše – recept je na ingredience stejný. Ale se zelím, jo, dala bych si. A dobré recepty je třeba připominat 🙂

    • BOYE napsal:

      Drahá přítelkyně, budu ti oponovati: Když si koupím kuchařku, ve které se budou recepty opakovat (i když pod jiným názvem), rozhodně ji vrátím. Kdyby se repetice vynechaly, mohla by být bohatší (nebo levnější). A například v učebnicích, kde dochází k opakování zákonitě, jsou opakovací cvičení sice stejná v obsahu, ale jiná zadáním.

      • Jana Macůrková napsal:

        Tak to asi máš doma dost málo knížek. Já, kdybych tohle vzala v potaz, tak by mi musel stačit Mistr Vrabec. V žádné jiné kuchařce není víc receptů a těch, které se opakují, třeba jen s malou obměnou, je tam hafo…a jistě jsi si všimla, že nejen já, ale i mnohé další recept rády obměňují, jinak bychom asi jedli jen jeden druh chleba.

        • BOYE napsal:

          Sama píšeš: Obměňovat. Pokud jde o recepty, myslim, že je lepší obměňovat složení, než jméno. Je to jak s tou růží: S jakýmkoli jménem, furt to bude lokše…

          • Jana Macůrková napsal:

            Já si ty recepty nevymýšlím, jak jsem koupila, tak prodávám. Proto je tam zdroj, odkud. Mimochodem, co když právě tohle je ten první originální recept a ty ostatní jsou jeho obměnou?

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Hele, klidek. Mam tzv. Krajovou kucharku, ve ktery je asi 6 receptu na bramborak, a pokazdy se ten hajzl jmenuje jinak. Toz clovek neznaly slova lokše treba svuj zadany pokrm nalezne pod nazvem bramborove omelety, ne?

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak plotnu nemám, tož dělat nebudu.
    Ale musím napsat, že mne rozesmály ty „tenké plásty“ 🤣 Jano, promiň, ale to se nedá přehlédnout. Na co myslíš při psaní receptů? 🤔

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..