500 g hladké mouky
lžička soli,
lžička cukru,
kostka droždí,
30 g sádla,
50 ml oleje,
300ml mléka,
1 vejce
Zadělám klasicky kynuté těsto – do mísy nasypu mouku, rozdrobím droždí, přidám cukr a trošku mléka, nechám vzejít kvásek. Přidám ostatní suroviny
(mléko vlažné, sádlo rozpuštěné) a vypracuji těsto.
Po vykynutí (asi 40 minut) udělám rohlíky – z tohoto množství 16 kusů. Tvaruji tak, že vytvořím bochánek, vyválím ho na elipsu a smotávám z jedné starny , přičemž konec trochu natáhnu, aby šel pod vytvořený rohlík. Položím je na pečící papír (lehce pomaštěný), nechám kynout (cca 30minut), potřu rozšlehaným vejcem (nebo vlažnou vodou) a peču 20 minut na 200 °C.
Pro vnučku k narozeninám pekla Oldřiška
(vnučka si je objednala).
Tohle je další obměna již tady uveřejněného receptu. S tím sádlem mají výhodu, že vydrží hodně dlouho měkké. Doufám jenom, že se do mě nepustí někdo, kdo si myslí, že stačí jen jeden základní recept.
já bych jen vyvalovala placku, tu nakrájela na trojuhelníkové výseče a z nich svinula rohlíky ..budou delší a ne tak baculatý – ono se to pak blbě kouše a trhat si je od húst, to není ono…. 😉
Ale ta baculatý jsou hezký 🙂
já mám malou tlamičku 😀
Pěkný to je…👍
Tak doufám, že byla vnučka nadšená. Jsou to pěkné pucánky 👍
Viď? Taky se mi líbí.
Klidně bych ho jedla jen suchý.
Ještě než jsem otevřela diskusi , tak si říkám : to jsou baculky 🤣