1 kg vepřové krkovice
1 kg mletého masa
kousky šunky nebo uzeného masa
hrášek
zeleninová červená paprika
kmín
sůl
2 lžíce sádla
Vepřovou krkovici nakrájíme a naklepeme hodně natenko. Osolíme a okořeníme podle chuti. Mleté maso smícháme s nakrájenou šunkou, zeleninovou paprikou a hráškem a rovněž okořeníme podle chuti.
Formu na bábovky vymažeme sádlem – je na to nejlepší normální štětec na natírání (úzký).
Dovnitř formy naskládámě tenké plátky krkovice po celém obvodu, na ně navrstvíme mleté maso smíchané se zeleninou. Všechno přkryjeme dalšími plátky krkovice a dobře upěchujeme.
Pečeme asi 2,5 hodiny až jsou plátky krkovice krásně červené a měkké.
Necháme lehce schladnout, slijeme vypečenou šťávu, vyklopíme, nakrájíme a podáváme s bramborem, které jsme polili výpekem.
Toto je recept pro slavnostnější příležitost, kdy se sejde více strávníků – nás bylo 5 a mám ještě na nedělní oběd nebo za studena na večeři.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Dělám z kuřecího, jinak téměř totéž.
Nedělám, nikdy nedělala… někdy dělat budu. Tahle buchta se mi líbí! 🙂
Já ji dělala poprvé a sama jsem překvapená, jak pěkně z té formy“vylezla“. Návštěvu to ohromilo a nakrmilo….
Dělávala jsem v menším množství v srnčím hřbetu. Bylo to výborné.
Plnila jsem i fáší z míchaných vajíček a hub. Bylo to pak takové hodně barevné.
Tak to je správná bábovka pro masožravky jako jsem já. Příští neděli ji udělám na oběd.