množství je do kulaté formy o průměru 27 cm.
Ušlehejte sníh ze 4 bílků, přidejte
100 g cukru krupice
4 žloutky
150 g polohrubé mouky
citr kůru.
Ve vymazané a vysypané formě upečte piškot, nechte vychladnout.
Oloupejte 1 kg jablek, nakrájejte na kusy a svařte s cukrem podle chuti a kyselosti jablek, citronovou šťávou a kůrou z 1 citronu, asi 0,5 cm plátkem másla svařte tak, aby zůstaly kusy jablek. Nejlepší je svařit je napůl a rozšťouchat. V co nejmenším množství vody rozmíchejte 1 vanilkový puding a zavařte do jablek. Nechte vychladnout.
Vychladlá jablka naneste na korpus a vrch ozdobte krémem z 1 ušlehané šlehačky smíchané se 2 PL mascarpone a 1 PL citronového krému (lemon curd kupuji buď v Tescu nebo v Marks a Spencer – nevyplatí se dělat doma, protože se rychle kazí). Lehce postrouhejte čokoládou. Dezert je nejlepší druhý den, když piškot nasákne vlhkost z jablek.
Recept poslala: devetapadesatka
Příspěvek byl publikován v rubrice
Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho
odkaz mezi své oblíbené záložky.
Náš veeeelmi oblíbený! Do jablek nedávám máslo, ale přidávám hřebíček. A navrch jsem vždycky dávala jen šlehačku, ale ten krém vypadá tak jedle, že příště určitě se šlehajdou nebude…:-)
Zkoušela jsem to i z mnohého dalšího ovoce, ale má-li babka čtyry jabka, je to nejlepší varianta. A například borůvky ten puding degradoval na cosi, co připomínalo nemocniční dietu. Nejlíp dopadla rebarbora s trochou jahod…
Jo, a někdy do těch jablek přihodím trochu opražených ořechů…