(344) Španělské ptáčky

plátky hovězího masa zadního,
špek, cibule
natvrdo vařené vejce
kyselá okurka
měkký salám
pepř, sůl, hořčice
olej
hladká mouka

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Na plátky položíme proužek uzeniny, okurky, vajíčka a špeku.
Dobře stočíme, upevníme párátky nebo režnou nití.
Na oleji zpěníme cibuli, maso na ni vložíme a necháme několik minut zatáhnout.
Podlijeme vařící vodou, přidáme zbylou hořčici, ev kousky všeho co jsme dali i dovnitř.
Dusíme až je maso měkké.
Zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě.

Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Osvědčený recept pro Bramboračku připravila: Jana MAcůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (344) Španělské ptáčky

  1. IvaC napsal:

    Miluju ptáčky,ale nerada je zavíjím,tak dělám ptáčkovou omáčku.Dám tam vše ,co patří do ptáčků a nemusím se s tím babrat.Máme to rádi všichni i vnučky.A není nad českou obyčejnou hořčici……..

  2. lida.f napsal:

    Když dusím maso, třeba roštěnou, španělské ptáčky apod. přidávám trochu červeného vína. Dává to omáčce výbornou chuť.

  3. jarybarka napsal:

    Španělský ptáček je moje nejoblíbenější jídlo.Jen lehkou šťávu z masa a knedlíky. Může být i rýže.Mňamka.

  4. Devětapadesátka napsal:

    Dělám je se smetanovou omáčkou.

  5. lakysa22 napsal:

    Dávám k hořčici trochu strouhaného křenu, místo okurky zavřenou kapii, a někdy místo salámu malou moravskou klobásku. Hořčice nesmí chybět! Zbytek klobásky rozmixuju do omáčky.
    Jo, a potřebjuju kilometr nití na každý kousek.

  6. Ivana P. napsal:

    U nás se dělají ptáčky z krůtího masa, ale jinak náplň a omáčka klasická.

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    A trocha poučení 🙂 🙂 🙂
    Za všechno může nepřizpůsobivost jisté Alonso Sanchez Coello Marie (21. 6. 1528 až 26. 2. 1603), dcery císaře Karla V. Měla za 20 let 16 dětí. To třetí, ale pozor, byl Rudolf II. Krom svého bigotního pobožnůstkářství, pověrčivosti, netolerantnosti a nesnášenlivosti, byla Marie Španělská také velice mlsná a když se po manželově smrti přestěhovala do Prahy k Rudolfovi, vzala si s sebou i své kuchaře, kteří ji připravovali lahůdky z celého světa.
    Jedna ze specialit byly lahodné telecí závitky s výtečnou nádivkou. Ve Španělsku jim dodnes říkají: el nino envuelto (zabalené dítě). Nádivku původních španělských ptáčků, připravovaných z telecího masa, tvořila dříve trochu jiná směs než dnes. Našli bychom v ní pravděpodobně sardelky utřené s máslem, strouhanou syrovou cibuli, sekanou petržel, žloutky a drcený pepř.
    Tyto závitky byly považovány za španělskou specialitu, proto není divu, že pokrm dostal přídomek odpovídající jejímu původu. Vzhled krmě, jejíž bodce, štěpiny (dnes párátka), sloužící k sepnutí závitku, připomínaly našim předkům ptačí nožičky, a ty pak květnatý název doplnily na finální španělské ptáčky.

    • Vera M. napsal:

      Wow, super výklad ! Čtu to už potřetí a zase inspirace . Proč nezabalit dovnitř něco jiného? A jak píšou holky, taky jsem dumala nad kilem kotlety, co s ni? Pak jsem ji nakrajela na motýlky a naplnila jako ptáčky, spojila paratky a banda se nestačila divit. Oběd úplně jiny, než čekali.

  8. IvaC napsal:

    Tak to je snad poprvé,kdy někdo pěkně vysvětlil,jak vznikl název „španělský ptáček“.
    Myslím,že „Kluci v akci“ jednou prosili diváky o vysvětlení a nepamatuji si,že by řekli,
    jak dopadli,Kam na to chodíte?Jste dobrá,děkuji vám………..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..