(343) Peciválky

250 g vařených strouhaných brambor
500 g polohrubé mouky
1 PL cukru
250 ml mléka
kostka droždí
80 g rozpuštěného sádla
2 žloutky, sůl

Na náplň:
Povidla, rum, citr kůra, event. strouhaný perník na zahuštění

Na pomazání:
asi 100 g rozpuštěného másla
mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem
rum

Zaděláme kynuté těsto, po vykynutí znovu na vále zpracujeme. Vyválíme na placku cca 1 cm, plníme povidly a skládáme na plech dál od sebe. Necháme ještě 15 minut kynout, pomašlujeme máslem a pečeme asi 30 minut na 175 st. Ještě horké pomašlujeme zbytkem másla smíchaným s rumem a máčíme do máku s cukrem.

Peciválky se to prý jmenuje proto, že hospodyně zadělala těsto a strčila ho na pec kynout.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (343) Peciválky

  1. Jiřina napsal:

    Dneska samá dobrota, peciválek, bramborové těsto, trnky, mák, rum, co víc si přát:)

  2. a.rena napsal:

    Peciválky SUPER! Zmizely kosmickou rychlostí, díky za recepis.
    Jinak nám odešel do křemíkového nebe a heslo na přihlášení do Bramboračky si vzal s sebou. Bojovala jsem dlouho, ale konečně jsem tady. A nové heslo je pečlivě zapsané.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..