250 g vařených strouhaných brambor
500 g polohrubé mouky
1 PL cukru
250 ml mléka
kostka droždí
80 g rozpuštěného sádla
2 žloutky, sůl
Na náplň:
Povidla, rum, citr kůra, event. strouhaný perník na zahuštění
Na pomazání:
asi 100 g rozpuštěného másla
mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem
rum
Zaděláme kynuté těsto, po vykynutí znovu na vále zpracujeme. Vyválíme na placku cca 1 cm, plníme povidly a skládáme na plech dál od sebe. Necháme ještě 15 minut kynout, pomašlujeme máslem a pečeme asi 30 minut na 175 st. Ještě horké pomašlujeme zbytkem másla smíchaným s rumem a máčíme do máku s cukrem.
Peciválky se to prý jmenuje proto, že hospodyně zadělala těsto a strčila ho na pec kynout.
Recept poslala: Devětapadesátka
Dneska samá dobrota, peciválek, bramborové těsto, trnky, mák, rum, co víc si přát:)
Aby jich bylo víc? Z uvedeného množství je jich asi 20…
Ale byly dobrý, to zas jo.
Peciválky SUPER! Zmizely kosmickou rychlostí, díky za recepis.
Jinak nám odešel do křemíkového nebe a heslo na přihlášení do Bramboračky si vzal s sebou. Bojovala jsem dlouho, ale konečně jsem tady. A nové heslo je pečlivě zapsané.
Já už jsem si říkala, že ti napíšu, co se děje, protože mi můj špion hlásil, že jsi 3x měnila heslo. Pozor na jednu věc – pokud zadáš 3x něco blbě, tak tě na 1 hodinu zablokujeme (teda Bramboračka tě zablokuje), je to ochrana proti vetřelcům.
Jo, to jsem taky zjistila. A je to chytré. 🙂