(346) Šípkový protlak

2 kg šípků
250 g cukru
2 dcl vody

1. varianta – šípky zbavíme bubáčků a stopek, rozkrojíme je na polovinu, vydlabeme semínka a opláchneme studenou vodou.
podlijeme a dáme rozvařit na kaši. Rozmixujeme, přecedíme přes husté sítko nebo silon. Přidáme cukr.Nalijeme do skleniček a 1/2 hodiny sterilujeme.

2.varianta – šípky zbavíme stopek a bubáčků, necháme ležet 2 dny, aby šípky krásně změkly. Podlijeme a vaříme. Červenou kaši přecedíme přes silon. Přidáme cukr a sterilujeme.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (346) Šípkový protlak

  1. lakysa22 napsal:

    Dělala jsem loni 2. variantu, letos tu první . Obě mají něco do sebe…když to nechám vcelku, mám dost práce s pasírováním, a piřád jsem mêla dojem, že tam zůstaly nějaké chloupky.
    Když jsem vyškabrovala, tak to bylo jemnější, ale neskutečná práce.

  2. jarybarka napsal:

    Pamatuji,že kdysi dávno v minulém století, byl ke koupení šípkový protlak v malé plechovce.Jako malá holka jsem ho milovala.Žadonila jsem u babičky aby mi ho koupila.Byl úplně božský.
    Teď se dá koupit v lidlu ve skleničce jenže se to nedá ani srovnávat.zase tam je víc všelijakých pojidel,zahušťovadel,ochucovadla, regulátorů ,gum,víc než šípků.
    Hluboce se klaním pŕed každým kdo z titěrných šípků dělá doma protlak sám.Už jenom je natrhat!!?

  3. blahovka.h napsal:

    Tak kdysi jsem byla takový nadšenec a pár skleniček, hodně malinkých jsem udělala.
    Práce pro vraha, ale ta chuť byla luxusní. Dnes už na to nemám ani oči a ani nervy.

  4. blahovka.h napsal:

    Ještě vzkaz všem, kteří mě radili co se špagetovou dýní. V sobotu byla plněná a lituji, že mi jich vyrostlo jen pět. Pro jistotu jsem naplnila i hokaido, ale bylo to nesrovnatelné. U plněných cuket a nebo hokaido můj muž na talíři nechával dýni téměř netknutou, ale teď odevzdával talíř s pečlivě vyškrábanou slupkou.
    Příští rok jich musím vysít víc.
    A vzkaz pro ty kterým nevyrostla: V Albertu je mají :-), a dokonce mě překvapil sortiment, mají i takové o jakých jsem neměla ani zdání.

  5. IvaC napsal:

    Jen jednou jsem dělala šípkovou marmeládu a ač dělám marmelíny ráda,tak tuto již nikdy.Strašná práce,hluboký obdiv všem,kdo si s tím dají tu práci.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..