1/2 kg mletého masa
4 vejce
4 lžíce hladké mouky
½ balíčku prdopeče
2 lžíce zakysané smetany
česnek
sůl, pepř
(vegeta na dochucení – v původním receptu, já doporučuju koření a bylinky dle své chuti a zvyklostí)
Všechny suroviny smícháme v misce. Neděste se, vznikne z toho dost řídká hmota! Necháme nejméně 20 minut odstát, mouka a prdopeč zapracují a konzistence se změní. Poté z hmoty tvarujeme menší karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova (pár jich mám tmavších 🙁 ).
Podáváme ideálně s brkaší, ale nic nepokazíte ani chlebem.
Recept pro vás vyzkoušela: HaderachKwisatz
Teda se zakysankou a prdopečem jsem nezkoušela,ale jinak snad se vším. S květákem,kysaným zelím,houbama cuketou,atd,atd.Miluji karbanátky a řízky,bohužel to není moc zdravé a nespraví to ani ten salát,co si k nim dám.
Tím vším se maso „nastaví“, někdy dávám taky rýži. Ale tyhle zkuste – recept si našel manžel na netu, když jsem to zhňácala dohromady, byla jsem z toho trochu na větvi, přesvědčená, že to nebude držet pohromadě, ale překvapivě drželo 🙂
Tím prdopečem se to jakoby nadýchne, není to špatné.
Pokud jde o klasické karboše, já je peču v troubě, nejsou tak mastné, taky zkuste.
To jsem zkoušela,ale nám to moc nechutnalo,není to klasika,ale díky.
Karbanátky mám nejraději maso+kapusta,nebo maso +houby? No a taky patří mezi moje oblíbené.Se zakysanou dělám sekanou a to je asi 1kg masa a celá zakysanka (ne velká )sůl pepř vegeta majoránka.Nechám stát v lednici.Tuhle sekanou dělám plněnou.
Já dělám sekanou se šlehačkou – na kilo masa cca půl krabičky, 2 PL maizeny a koření smíchám den předem, nechám přes noc uležet a druhý den peču. Nepraskne a je jemná.
Jenom maso a výše uvedené? Bez žemle a cibule? (To jen jak si člověk představuje sekanou.) Ale musí být dobrá. Já jednou experimentovala, protože mi nedošlo, že nemám doma nic žemlovatého – včetně strouhanky – a maso bylo už osolené v míse robota. Taky jsem přidala šlehajdu. Škrob mě tehdy nenapadl, vložila jsem krajíc obyč. chleba a asi decku bílého suchého… Zapla robota (sekáček), v tom zvonek. Pošta. No, než sem podepsala a převzala, bylo maso na velejemnou maděru. Na řadu přišel pekáček vyložený papírem a pečení. Výsledek překvapivě připomínal vinnou klobásu s „něčím tajným“ a vůbec nikdo neprotestoval. A dá se tím plnit i zelenina, houby… Přidaná hrstka petrtelky a jiných lupenů to opět posouvá…
Nene, cibuli do sekané nedávám. Strouhanku jen když je to hodně řídký, tak do hrstičky. A kořením jen solí, pepřem, majoránkou, česnekem a přidávám trochu šalvěje a tymiánu – to kvůli stravitelnosti. A někdy vynechám česnek a přidám hodně nastrouhaného parmazánu. To když mě zlobí žaludek.
Tak tomu hooodně rozumim 🙂
Já tedy do obyč sekajdy dávám cibuli – máme ji rádi – a žemlí nebo strouhanky podle toho, jak třeba nastavovat. Fakt je, že když se u nás řekne sekaná, je to spíš nastavované maso… Někdy je ho víc, jindy je vyloženě v menšině, někdy tam není žádné. Sekaná je prostě ta vypečená šiška. A pak je ta sváteční a tehdy je to skutečně skoro jen maso. Sýry už jsou královskou korunou… Sekaná milionkrát jinak 🙂