6 plátků libové vepřové krkovice bez kosti (z kýty je to suché)
minimálně ½ kg kysaného zelí
6 plátků anglické slaniny
drcený kmín
sůl, cukr, cibule
Napřed si připravíme zelí: kysané zelí slijte a překrájejte, přidejte najemno nakrájenou cibuli a podle chuti osolte a oslaďte – musí to chutnat tak, aby se to dalo jíst samotné.
Plátky masa rozklepejte, osolte, z jedné strany posypejte drceným kmínem, položte plátek slaniny a pokryjte připraveným zelím (mělo by vám ješte zbýt). Zarolujte a svažte kchyňským provázkem nebo zajistěte párátkem.
V kastrolu zpěňte cibuli, pak zprudka opečte závitky ze všech stran, zalijte zhruba do třetiny výšky masa horkou vodou a dejte do v přikrytém kastrolu předehřáté trouby na 45-60 minut, do změknutí masa. Pak maso vyndejte, šťávu trošku zahustěte záklechtkou, vložte maso zpět a nechte mouku pár minut provařit.
Příloha: šťouchané brambory s cibulkou a petrtelkou nebo bramborové knedlíky a jako salát zbylé zelí.
Haderach Kwisatz
Přiznám se, že já bych si to nedala. Ale to je tím, že spíš nejím moc vepřové. Šlo by to i v kuřecí/krůtí variantě?
Já myslím, že jo … asi spíš krůtu bych zvolila…
Dobrý recept, já jenom přidávám do šťávy trochu červené papriky pro barvu. Recept znám pod názvem záhorácké závitky. Mně to nejvíce chutná s bramborovým knedlíkem. Maso většinou používám krůtí a místo slaniny pro odlehčení dávám dobrou uzenou šunku od kosti. Na chuti se nic nemění, je to jen méně kalorické a není v tom tolik cholesterolu – což si s mužem musíme bohužel hlídat. Zdravím všechny.
To vypadá skvěle, určitě to zkusím. Dík za inspiraci
Taky znám pod názvem záhorácké závitky a jsou mooooc dobré. Palec nahoru ?
Taky to znám jako záhorácké závitky. Ve školní jídelně nám je podávají se šťouchanými brambory. Nemají chybu.
Tak to vidíte – nám to ve škole nedělali, maminka doma taky … až před pár lety jsem někde odposlechla, že do závitků zelí, tak jsem si to takhle nějak sesumírovala. Jak vidno – novej recept už člověk nevymyslí 🙂
Taky někdy dávám do závitků sluncem sušená rajčata a mozarellu a jiné a jiné 🙂
No a např. já to ani nikde neslyšela natož jedla, takže pro mne je to něco nového. Předvedla jsem obrázky mému nejlepšímu strávníkovi a to byla asi chyba – dnes se hned běželo koupit kysané zelí 🙂 … prý to bude moc dobré s brknedlíkem
Bude 🙂
Třeba nový recept nevymyslí, ale třeba připomene nějaký zapomenutý a to taky není marné. Mě to třeba připomnělo záhorácký závitek a v neděli ho určitě udělám k obědu. Čímž děkuju za inspiraci, protože občas nevím, co vařit. A to vařím jen v sobotu a
v neděli. A to s tou mozzarelou a rajčaty, to je prima nápad.