2 balení listového těsta (jedno nikdy nestačí)
několik druhů sýrů (co je právě doma)
plátky šunky
červené a zelené papriky, mohou být i nakládané kapie
1 vejce na potření
Listové těsto vyválíme na tenkou placku (výborné je listové těsto už přímo vyválené v pečícím papíře).
Na něj postupně položíme plátky šunky a kousky sýra, navrch položíme kousky paprik nebo kapií.
Zavineme, potřeme vejcem a pečeme dorůžova.
Na 1 plech se vejdou 3 záviny.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Tohle jsem dělávala hodně často. Náplně jsem měnila, např. když byl dostatek hub tak se smaženicí (vajíčka se nechala jen lehýnce oprásknout s těmi osmaženými houbami na slanince, pak se dopekla). Nebo s variacemi sýrů. Taky vynikající to bylo s chřestem když byla chřestová sezóna – šunka, chřest a sýr, zamotat, upéct…… vynikající. Jojo, slaný štrůdl já rád.
Božínku s houbama to je fakt úžasné a ta vůně když se peče. !
A taky s kysaným zelím a uzeným masem….
U nás to je také taková rychlovka,když má přijít návštěva a nevíme,co dát. Většinou se spotrebuje,co je zrovna v lednici či na zahradě. Jednou jsem ten závin udělala s domácí Uncle bens (původně na těstoviny) jen jsem přidala trochu sýra a bylo to hodně žravé. Po pravdě na mě ani nezbylo….