(670) Jahelník nebo jáhelník?

sáček jahel,
cca 1,5 l plnotučného mléka,
cukr podle chuti,
4 – 5 vajec (žloutky, z bílků sníh),
máslo,
ovoce podle chuti (použila jsem sušené trnky spařené horkou vodou a vypeckované na půl pekáče, druhá půlka byla jablka okořeněná skořicí a cukrem). 

Jáhly aspoň třikrát spařit horkou vodou a dát vařit do osoleného mléka. Svařit na kaši. Žloutky utřít s máslem a cukrem, vmíchat do prochladnuté kaše. Nakonec zapracovat sníh. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nalít půl směsi kaše, poklást ovocem, zalít druhou půlkou kaše a dát další část ovoce, trochu zatlačit do kaše. zapéct cca 30 minut na 180 st.

Jednodušší, starodávnější verze: Jáhly spařit, uvařit v osoleném a oslazeném mléce na řídkou kaši. Pekáček vymazat sádlem, nalít půl kaše, poklást trnkami, zalít druhou půlkou kaše. Zapéct a na závěr pokapat rozpuštěným sádlem.

Recept připravila a poslala: A.rena

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (670) Jahelník nebo jáhelník?

  1. Devětapadesátka napsal:

    Ježkovy zraky, co mi to děláš? Jahelník nám dělala babička, jako děti jsme ho milovaly. Je strašně dobrý. Tak snad abych si začala dělat seznam, co všechno si uvařím po návratu domů.

  2. jarybarka napsal:

    Sladkému se vyhýbám ale jáhelník je supér.

  3. lakysa22 napsal:

    Začíná být životu nebezpečno sem jen nakouknout… Anebo místo váhy zakoupit decimálku…?

  4. a.rena napsal:

    Jahelník nebo jáhelník? Nejlépe PEČENÁ KAŠA. U nás se totiž jáhlám říká kaša. 😉

  5. kvetula.v napsal:

    Je fuk jestli tomu budeme říkat jahelník, jáhelník nebo kaša , hlavně aby to konečně chutnalo jako to na co můj chlap vzpomíná. To co jsem zatím zkoušela – dle rady jeho švagrové- se tomu prý ani nepodobalo a já osobně jsem to v životě ani nejedla, naož vařila.
    Takže za dnešní recept děkuji a jen co koupím sušené švestky (prý to jedl jen s nima) vyzkouším. Jáhly mám pořád nakoupené a kuřata v bytovce nechováme, takže nemusím vyhazovat… 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..