(671) Sekaná z králíka

1 králík
1/2 kg vepřového boku
pepř, majoránka, veka nebo rohlíky
4 vejce
trochu mléka
sůl
může být cibule, česnek.

Vykostěné porce králíka umeleme, spolu s ním umeleme i vepřový bok (doporučuji prorostlejší). Vše ostatní už potom je stejný postup jako u každé jiné sekané.
Promícháme, nacpeme do formy a pečeme asi 1 hodinu.

Neposlušnou samici, která se nestarala o mláďata vykostila a zpracovala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

39 komentářů: (671) Sekaná z králíka

  1. a.rena napsal:

    Hmmm, sekaná z králíka je moooc dobrá. Dělávám stejně jako ty, jen z koření přidávám ještě česnek. Králík se s ním kamarádí rád. Naše samice jsou šikovné a ještě mladé, tak sekaná hned tak nebude. Počkám, až dorostou letošní mlaďoši. Je jich momentálně 13.

    • lakysa22 napsal:

      Tak já králíka nee, ale jednu jedinou zkušenost s pečením mám.
      Kdysi jsem dostala od našich, tak jsem si řekla, že to upeču hned. Domů jsem přijela dost pozdě, ale hned jsem ho hodila do trouby. Kolem půlnoci byl už hotový, ale chtěla jsem jestě trošku , tak jsem to zapnula na nejvyšší stupeň – na 5 minut. No jo, během těch pěti minut jsem sedíc u sporáku usnula tak pevně, že jsem se probudila krátce před čtvrtou, kdy jsem už měla jít do práce. Kuchyň plná kouře, zápach, že jsem to ještě dlouho vêtrala, a králík? V pekáči černo a dvě kosti…
      A králíčky , o které se samice nechtěla starat, vychovala kočka – ta se na ně pak ještě chodila dívat..

  2. Ivana P. napsal:

    Tohle je spíš recept pro chovatele králíků, kterým se klasické pečení např. na cibuli už přejídá :o) Já, když si jednou za čas koupím králíka někde v řetězci, tak bych ho do sekané prostě neumlela :o)

  3. hrabeboto napsal:

    Sekaná z králíka je znamenitá. Nesmí chybět česnek a do hmoty umelu i jednu velkou cibuli. Taky přidávám kousek domácího uzeného bůčku. To je pak vůně. Děláme z toho i karbanátky které lze odlehčit usekanou vařenou kapustou. A když dostaneme chuť -umletou hmotu přikořeníme a dělá se čevabčiči.

  4. francizska1 napsal:

    Tak to bych si dala a s jakou chutí!!!
    Jinak jsem Vám všem napsala pod přání velké poděkování a vysvětlení. Ještě jednou díky, i když si to přisvojuji neprávem. Ale moc to potěšilo.

    • lakysa22 napsal:

      Já se omlouvám, měla jsem trochu obavu, že se budete zlobit. Ale můžete mi to vrátit – až bude sv.Lakysy , tak nepřát!!?

      • BOYE napsal:

        Až bude sv. Lakysy tak si to moc neužiješ. Jsi jediná a svatořečení následuje až po smrti… Ale mohli bychom stanovit ekvivalent MDŽ třeba BDL (bramboračkový den Lakysy) a v ten den bys nás všechny pozvala na oslavu. Od nás kytku, flašku, pusu… no a my u tebe tříchodový obídek, roládku a něco drobného k vínu a kávě. To dáš, ne?

        • a.rena napsal:

          Hlásím se! Donesu tu flašku vína. 😉

        • lakysa22 napsal:

          Tříchodový?? Hólky, nejste moc skromný?? Já nejsem lakomá!!

          • BOYE napsal:

            Nechval dne před obědem. Nevíš, kolik toho zvládnem sežpapat. A až se odvalíme od stolu, ať jsou podušky v salonu pěkně naklepané (aby si měl pesan kam lehnout…)

        • hrabeboto napsal:

          A já se hlásím k tomu líbání.

        • BOYE napsal:

          Dobrá, beru tu kytku. Právě mi psal zahradník, tak jsme vybavení. Delegace je sestavena. Nicméně ta je vždycky s doprovodem. Tak kdo další se hlásí? Ať ten „vládní speciál“ neletí poloprázdný…

          • kvetula.v napsal:

            Tak já bych se přidala. A vzala bych s sebou toho mého – toho milujou a poslouchají snad všici psi, tak by měl i Laky společnost (nějakou dobrůtku pro něj přibalíme ) a při našich tělesných konstitucích zaplníme dost prostoru… Na kdy mám zajistit volnou plochu na mezipřistání? 😉

          • Jiřina napsal:

            Já bych taky přijela a ssebou vezmu mého malého ptáčka „papouška šedokřídlého“, sice trošku štípe, ale to zvládneme, bude v kleci a bude mu stačit černá slunečnice a proso – jinak nic. 🙂

          • Mira napsal:

            Taky hlásím svou trochu do placu, má dcérenka květinářka by mě určitě vybavila patřičnou kyticí (mají i jedlé, pánské aj.)

          • lakysa22 napsal:

            Hihi…mám dojem, že místo kytky si budete muset přinést židli, anžto ten náš domácí pán zabírá půlku gauče. Dobrůtky můžete přinést, ale neochrání vás to od toho, že se s ním stejně budete muset podělit o to, co budete mít na talíři – musí se přesvědčit, jestli nemáte něco lepšího…
            Výslužku jako takovou vám sebou nezabalím- odvezete si sebou suvenýr v podobě chlupů, které budete nacházet ještě dlouhou dobu …
            ???

          • Mira napsal:

            Děvče, to znám, od Karolíny jsem si taky přinesla půl kila chlupů.

          • Mira napsal:

            Jo a doufám, že jsi mluvila obecně a nevykáš mi 🙂

  5. raduna.ha napsal:

    Jo jo. Králík. Dostanu za snahu /seno/ jednoho mlaďoše koncem března
    nebo v dubnu. Neskončí v sekané, ale v trojobalu. Zbytek do polévky
    a už s těším na líčka, mozeček i jazýček. A teď zpět do dětství. 4 samice
    a těch mladých!!!!!!! Každý týden králík s něčím. I ta sekaná bývala, klobásy,
    na smetaně, se zelím, na zelenině. Ach jo. Jak jsem si toho nevážila. Nedávno
    jsem se dívala na králíka v marketu, ale byl vakuovaný, samá voda a krev.
    Vzdala jsem to. Tak všem , co mají dupající králíci – přeji dobrou chuťku. 🙂

  6. Katyp50 napsal:

    Já bych si králíka dala okamžitě. Doufám, že kousek od Mostu ve vsi, kde bydlí kamarád, nějaký ten ušák bude i pro mne. Hlavně nesmí mít hlavu! To bych nedala. Kamarádka občas kupuje v Globusu pytel králičích hlav. V obrovském hrnci je s maminkou uvaří a pak obírají. Z vývaru mají polévku. Tak u toho obírání bych nechtěla být ani muškou na garnýži. Jinak hřbet upečený na česneku se špenátem a brknedlíky. Ze zadních vykoštěných nohou řízky. Předek a kosti a ořezy do vydatné polévky. A není co řešit. Dávat králíka do sekané je opravdu pro chovatele, kteří jich mají dostatek. Já si pamatuji doby, kdy děda s babičkou mívali 60-80 králíků – obří králíkárna ve stodole, když přestali chovat prasata, tak v obou velkých chlívcích běhaly spousty králíků na volno a další kotce – pro samce zvlášť byly ve druhé stodole. To už pak teta nevěděla, jak to maso zpracovat. Když jsme jeli z návštěvy do Prahy se 3 naporcovanými králíky, tak už maminka spřádala jídelníček ještě ve vlaku. Obvykle jsme mívali hned po návratu domů jatýrka a ledvinky jen tak oprásknuté na másle na pánvičce s kouskem chleba od tety. Králíka bych brala okamžitě, kousek prorostlejšího bůčku snad taky někde ulovím a už mám slinu jak oprať.

    • Nella napsal:

      Jo jo, i moje babička chovala velké množství králíků a jedli jsem je každou druhou neděli, protože každý druhý víkend jsme k ní jezdili na návštěvu. Byli to macatí ušáci, občas jsme nějakého dostali i domů. Teď už jsem odkázaná jen na Globus, případně na Penny, tam bývají občas v akci, takže si sem tam dáme, ale tak často jako v dětství to už nikdy nebude. No a ty víkendy kdy jsme bývali doma jsme měli v neděli vždy grilované kuře a když jsme byli jako děti dotázaní jestli ho chceme k rýží, nebo s bramborem, tak vždy zaznělo „s rýží, ta se nemusí škrábat“ 🙂

    • Vera M. napsal:

      Naposledy v dětství jsem měla králíci rizky !!!! A byly moc dobre , díky , babičko

    • Jarka Březinová napsal:

      Rodiče také chovali králíky, byl to hlavní přísun masa. Pokračovala jsem v chovu králíků i když už rodiče nebyli. Taky jsme toho králičího masa bývali někdy přejedení. Ale bylo to fajn, tráva se nechala vyrůst, dvakrát do roka se nasušilo seno a byl pokoj. Teď, když už králíky nemáme, aby člověk sekal sekačkou trávu i šestkrát do roka.

  7. kveta.batkova napsal:

    Já bych mohla králíka na jakýkoliv způsob snad třikrát týdně, jen kdyby byl. Bohužel ho také musím kupovat v obchodě a při těch cenách se to moc často nedá. Tuhle se mi podařilo v Alb…u koupit půl kila králičích jatýrek, no a to jsem si pochutnala. Jen tak na cibulce a kmínu se šťávou nezahuštěnou a s měkkým chlebem. To byla bašta.

  8. Jiřina napsal:

    Ještě jsem zapomněla pochválit tu sekanou, v bábovkové formě vypadá nádherně, krásně upečená do zlatova, to byla dobrota … 🙂

  9. kvetula.v napsal:

    Sice pořád ještě vlastním brožurku „100x králík“ , ale časy, kdy jsem ji nutně potřebovala, aby nikdo nepoznal, že je zase králík a Punťa to pořád žral, už jsou dávná minulost. Teď máme přislíbeného jednoho ušáčka domácího a dopředu vymýšlím, na jaký způsob bude ten NEJ. Sekaná v bábovkové formě vypadá elegantně – mé odkapávající sliny už neee 🙁

  10. Mira napsal:

    Králíka dnes už máme opravdu málokdy (a to jsem se jako harant u babičky ofrňovala – už zase králík, byla jsem blbá, co bych za to dnes dala) takže do sekané bych ho asi radši nedávala.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..