fazolkové lusky
dijonská hořčice
česnek
červený vinný ocet
(vločky chilli), sůl
med, olivový olej
V hrnci s vroucí osolenou vodou povařte směs nepřekrájených fazolkových lusků tak, aby byly al dente. Sceďte a hned nasypte do mísy, ve které jste předem smíchali lžíci až dvě dijonské hořčice, nasekaný stroužek česneku, lžíci červeného vinného octa, sůl, lžičku medu a trochu olivového oleje. Marinádu si vylaďte dle chuti, měla by být poměrně výrazná. Milovníci pálivého mohou přidat špetku chilli vloček. Promíchejte a nechte chvilku odstát, aby teplé lusky nasály marinádu. Salát podávejte vlažný buď jako přílohu k masu nebo s pečivem jako samostatné jídlo.
Recept poslala: Devětapadesátka
Ahoj, myslím , ze v relaci Kluci v akci padlo , ze k
Dijonske horcici se musí člověk dopracovat a gurmánům to
Ani netrvá dlouho … manžel ji zbožňoval a vůbec skupoval různé druhy horcic a s chuti je konzumoval. Já mám pořad s dijonskou problém . Ne a ne si ji oblíbit. Plnotucnou klasiku miluju . Fazolky mňam a zkusím to s dijonem po ste ?
V Braníku je restaurace U vody … jejich kuchař dělá ten nejúúúúžasnější dip k fazolkám, jakej jsem kdy ochutnala, ale recept nedal, zmetek 🙁
Měla jsi zkusit rande….?
Rande, jo. Já tenkrát 51, von s bídou 30 …. zkoušela jsem smutný voko, ale nezabralo.
Chlapům musíš lichotit. Když už nemám věk na vilné oko, tak to zkouším stylem: „Kdyby byl tak šikovný můj syn jako Vy. . . .“ Občas to klapne, chlapi jsou ješitové.
Nepomohlo. Pak mi sverila servirka, ze ho nedal ani ji, asi rodinny stribro 🙁
Lakomec, toho sem nechceme. My se dělíme :-).
To bude velmi jedlé, zkusím. K fazolkám jsem se propracovávala dlouho, teď už je jím s chutí. Jen k fazolkám na smetaně ne a ne se projíst. Ale to nevadí, je spousta jiných úprav, viz tato. Já mám v mrazáku spoustu česnekových výhonků, za pár týdnů budou nové, tak musíme jíst a jíst, a proto zkusím toto jídlo vytvořit i z nich.
A teď z jiného soudku. Manžel byl včera s vnoučaty na sněženky v lese a nezapomněl si vzít sáček na medvědí česnek. U nás už roste. Večeřela jsem chleba s máslem a přikusovala česnek. Joj, to byla dobrota! Za chvíli budeme chodit s kosou. Teď není kam šlápnout pro sněženky, za pár dní kvůli česneku. 😀 😎
Fakt už roste medvědí česnek? To se musím vypravit do kněžpolského
lesa. A co se týká dnešního receptu – vždycky jsem si říkala, že co
se mi nelíbí nebudu se vyjadřovat ani komentovat. Luštěniny mám
moc ráda, ale fazolky v lusku neee eee.
A to my zase zelené fazolky milujeme, ani z nich nemusím dělat salát, jen krátce povařit a jsou vcukuletu pryč. Každý rok pěstujeme celý záhon fazolek a fazolky na smetaně taky máme rádi.
Salátek jen s nálevem, cibulkou a petrtelkou zkoušelas? Moooc dobrý
Nezkoušela, můj muž chce fazolky jen tak, krátce povařené, hlavně když je předvářím a připravuji potom tak, jak píše Katyp50, otýpku ovázanou angl. slaninou. Zapékám je v troubě. To mi muž bere fazolky přímo pod rukou.
Já je zase nepozřu nakyselo?, to je brekeke. Ale upravené jako salát nebo jen lehce uvařené a prohozené na pánvi na másle s bylinkami, nebo s uzeným špekem, to můžu.
A k tomu pořádný steak.
Zelené fazolky dělám jako přílohu ke steaku.Jenom je osmahnu na oleji na pánvi.Salátek určitě zkusím.
Lehce povařím v páře, udělám z nich „otýpku“, ovážu střed anglickou slaninkou a nechám lehce oprásknout na pánvi. K tomu také kus masíčka, steak nejlépe.
Ale také na menší kousky pokrájené, vložené na osmaženou cibulku s kousky slaniny, lehce protažené teplem, pak zalité smetanou. Může být i kousek masa – třeba na jemno pokrájený plátek krůtích prsíček. Brambor tomu, to mám moc ráda.
Mě chutnají jen tak osmahnuté bez vaření nebo páry. A jinak můžu fazolky v jakékoli úpravě.
Hele,hele! Kdybychom tu nevěděli, jak těžkým kulinářským obdobím procházíš, řekla bych, že provokuješ. Ale ty jsi vlastně masochistka, viď? A můj postoj k zeleným fazolkám je totožný s tvým. A když je směska alespoň tří druhů… Ňáááám!
Protože jsem po dlouhé době doma sama na oběd, čuníkovsky jsem pojedla výpeček z krutí hnátky s čerstvým chlebem a přisunovala naplátkovanou okurku jen tak trošínku prohnanou kol česneku a jogurtu. Taky A+++.
Já jsem dnes vyhlásila akci „skrblík“. Chtěla jsem si v bufetu objednat salát, ale už mě fakt nebaví za misku chrástu dát 80,- Kč. Tak jsem se dohodla s kolegyní a vyrazila jsem na nákup. Ledový salát, 1/2 kg cherry rajčat, plechovka kukuřice a 2 bílé jogurty suma sumárum 78,- Kč. A z toho 4 veeeelké porce míchaného salátu. Tj. jedna za 19,50 a celkem jsem se přecpala, bylo toho fakt hodně. Ostatní ingredience do dressingu (sůl, cukr, pepř, ocet a kečup běžně bydlí v lednici). Kašlu na předraženej bufet 🙁
Fazolky a maso souhlasí s tím stylem stravování.Zelenina a maso to je moje.
Fakt roste. Právě v kněžpolském lese.
Roste i v lednickem parku. Dnes jsem měla cestu přes Lednici a vím kde tam roste, tak jsem se šla kouknout a co by jste řekli, „byl tam“☺Takže dnes k večeři chleba s husím sádlem a medvědím česnekem a ředkvičky (zatím z Billy). Mňam?
Medvědí česnek je úžasný, dovoluje mi mít česnekovou chuť v jídlech, které jsem jíst nemohla, neb normální nesmím. Zrovna jsem o víkendu z něj dělala špenát s krknou. Protože ho ale nemám tunu, tak jsem smíchala sklenici česneku s mangoldem a špenátem. Bylo to luxusní, všichni si to chválili. Loni mi ho natrhal synek a letos bych ráda jela na něj sama. Takže spojím návštěvu mladých s užitečným.
Nojo, sněženky… Tady sněží a machři tu žádný nejsou… Strava čím dál hůř stravitelná. Dokonce tak, že po včerejší večeři jsem si dnes nechala napsat dietu. UHO jsem zkrátka nedala?
Máma si taky vždycky nechává psát dietu a moc si pochvaluje, protože většinou pak dostane kus masa a nějakej chrást.
Jo, a recept na UHO jsem zrovna dnes chtěla vyvěsit .. tak počkám, až se vzpamatuješ ze šoku 🙂 🙂 🙂
UHO???? I po padesáti letech mi naskočí pupínky. A doufám, že bude s kolínkama, řádně rozvařenýma, slepenýma v kus něčeho odpudivého, nebo se slepencem rýže.
O tom nepochybbuj! Tesis se?
Asi zítra vynechám návštěvu zde :-((. . . . .
Stejně budu v kanclu a tak času moc nebude.
Zbabělče 🙂 A just zítra nebude … nechám si ho jako překvápko 🙂
A já jsem se na zítřek tak těšila! Doufám, že se dočkám brzo. 😉
Neboj, Renatko, v dohledu ….
Doufám že v hóóóódně dalekým dohledu. Až budu neschopná pustit PC :-)).
Tedy, Ty jsi mazaná!! Haderach mě předběhla o vteřinku…dieta byla vždycky lepší, než normální nabízené menu.?
No doufám, že to bude jedlý.
Neboj, nebude!
No, fakt nebylo. Suchý erteple a vařená mrkev. Neslaný nemastný. BREKEKE!!
Kristepane!
Chudinko, je mi tě fakt líto. Utěšily by tě francouzské brambory s domácíma uzenýma žebrama? Právě se dopékají, tak můžu porci poslat. 😉
Mňaaaam
Popojeď na výlet. Exteriéry v Peci Na Smetance. A nějaký machr by se mohl válet ještě v té kotelně. Ta je taky v Peci. Už nevím jméno, ale v jedné z hospod na levé straně, jdeš-li směrem nahoru…
Nemám auto! Krom toho je přísně zakázáno vzdalovat se z města…
Máš tam auto? Kdybys měla chvíli volna a chuť na něco dobrého, tak v Horním Maršově vlevo ve směru do městečka je hospoda Na kopečku. Skvěle tam vaří. Pak v Trutnově-Staré Město hned za zatáčkou – odbočka na Žacléř, ale uhneš doprava do města, tak za mostkem hospoda U Kousala. Taky skvělá jídla, domácí, nešizená a obří porce za pár peněz. Jednou jsem tam měla objednanou celou tu hospodu když jsme v těch místech jeli přípravné závody. Hladoví jsme se vrhli na jídelníček a doslova jsme je vyžpapali. Dodnes tam mají naší klubovou vlajku pověšenou i s podpisy hlavních aktérů rally.
Auto tady (nakonec naštěstí) nemám, protože tu není kde parkovat, ale i kdyby jo, stejně bych si do nosu nikde nedala. Dneska to vydržím a dál se uvidí. A jinak díky za tipy, v sobotu jedu za kamarádkou do Trutnova (bude auto) tak to třeba využiju.
Tak jsem si vzpomněla na moje mladá léta (ty ale pořád jsou ne?). Když jsem byla na gymplu, jezdívali jsem se školou na bramborovou brigádu. Ubytovaní jsem byli u Hodonína, dnes z toho bude pietní místo, v bývalém „koncentráku“. Ono to tak za války sloužilo, ale nebyl to ten klasický. Za totáče to potom dlouhá léta sloužilo jako ubytování pro studenty brigádníky. Všichni naši kamarádi z jiných škol jezdili na brigádu do JZD, my na státní statek. Oni se vrátili s několika kily navíc, my s kily dole. Oni měli řízky, řízky a zase řízky, my na poli krabičku olejovek s jedním krajícem chleba a pochopitelně bez otvíráku. Večeře taky skoro žádné, nejlepší byla tato: vymyslelo se, jak ještě více uškudlit. Tak jsme dostali ochutnávku různých druhů brambor. Aby byla poznat ta rozdílná chuť, nesmělo se na to dát žádné máslo. Tak jsme měli k večeři suché brambory a vodu. Učitelé si potom vezli domů pytle brambor zadarmo.
No – a to je jeden z důvodů, proč jsem se tu včera tak vymezila 🙁
A máte pravdu.
Fazolky od lusků po zralé fazolky můžeme na všecky způsoby. Jeden rok jsem musela kvůli hrozícím mrazům sklidit hodně ještě nevyzrálých lusků. Po vyluštění byly fazolky ještě nedostatečně tvrdé. Měla jsem jich dost na dvě porce , přihodila kousek skopového – kooočky, to nemělo chybu. No zahrádky a zahrady nemaje, mám na co vzpomínat .
Tady jen trochu dumám, když ty fazolky co v truhlíku vypěstím, bývají i delší 10 cm, jak se s tím popereme, když je do salátu vcelku ponechám.