(673) Fazolkový salát

fazolkové lusky
dijonská hořčice
česnek
červený vinný ocet
(vločky chilli), sůl
med, olivový olej

V hrnci s vroucí osolenou vodou povařte směs nepřekrájených fazolkových lusků tak, aby byly al dente. Sceďte a hned nasypte do mísy, ve které jste předem smíchali lžíci až dvě dijonské hořčice, nasekaný stroužek česneku, lžíci červeného vinného octa, sůl, lžičku medu a trochu olivového oleje. Marinádu si vylaďte dle chuti, měla by být poměrně výrazná. Milovníci pálivého mohou přidat špetku  chilli vloček. Promíchejte a nechte chvilku odstát, aby teplé lusky nasály marinádu. Salát podávejte vlažný buď jako přílohu k masu nebo s pečivem  jako samostatné jídlo.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

47 komentářů: (673) Fazolkový salát

  1. Vera M. napsal:

    Ahoj, myslím , ze v relaci Kluci v akci padlo , ze k
    Dijonske horcici se musí člověk dopracovat a gurmánům to
    Ani netrvá dlouho … manžel ji zbožňoval a vůbec skupoval různé druhy horcic a s chuti je konzumoval. Já mám pořad s dijonskou problém . Ne a ne si ji oblíbit. Plnotucnou klasiku miluju . Fazolky mňam a zkusím to s dijonem po ste ?

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    V Braníku je restaurace U vody … jejich kuchař dělá ten nejúúúúžasnější dip k fazolkám, jakej jsem kdy ochutnala, ale recept nedal, zmetek 🙁

  3. a.rena napsal:

    To bude velmi jedlé, zkusím. K fazolkám jsem se propracovávala dlouho, teď už je jím s chutí. Jen k fazolkám na smetaně ne a ne se projíst. Ale to nevadí, je spousta jiných úprav, viz tato. Já mám v mrazáku spoustu česnekových výhonků, za pár týdnů budou nové, tak musíme jíst a jíst, a proto zkusím toto jídlo vytvořit i z nich.
    A teď z jiného soudku. Manžel byl včera s vnoučaty na sněženky v lese a nezapomněl si vzít sáček na medvědí česnek. U nás už roste. Večeřela jsem chleba s máslem a přikusovala česnek. Joj, to byla dobrota! Za chvíli budeme chodit s kosou. Teď není kam šlápnout pro sněženky, za pár dní kvůli česneku. 😀 😎

    • raduna.ha napsal:

      Fakt už roste medvědí česnek? To se musím vypravit do kněžpolského
      lesa. A co se týká dnešního receptu – vždycky jsem si říkala, že co
      se mi nelíbí nebudu se vyjadřovat ani komentovat. Luštěniny mám
      moc ráda, ale fazolky v lusku neee eee.

      • Jarka Březinová napsal:

        A to my zase zelené fazolky milujeme, ani z nich nemusím dělat salát, jen krátce povařit a jsou vcukuletu pryč. Každý rok pěstujeme celý záhon fazolek a fazolky na smetaně taky máme rádi.

      • Devětapadesátka napsal:

        Já je zase nepozřu nakyselo?, to je brekeke. Ale upravené jako salát nebo jen lehce uvařené a prohozené na pánvi na másle s bylinkami, nebo s uzeným špekem, to můžu.
        A k tomu pořádný steak.

        • jarybarka napsal:

          Zelené fazolky dělám jako přílohu ke steaku.Jenom je osmahnu na oleji na pánvi.Salátek určitě zkusím.

        • Katyp50 napsal:

          Lehce povařím v páře, udělám z nich „otýpku“, ovážu střed anglickou slaninkou a nechám lehce oprásknout na pánvi. K tomu také kus masíčka, steak nejlépe.
          Ale také na menší kousky pokrájené, vložené na osmaženou cibulku s kousky slaniny, lehce protažené teplem, pak zalité smetanou. Může být i kousek masa – třeba na jemno pokrájený plátek krůtích prsíček. Brambor tomu, to mám moc ráda.

          • jarybarka napsal:

            Mě chutnají jen tak osmahnuté bez vaření nebo páry. A jinak můžu fazolky v jakékoli úpravě.

        • BOYE napsal:

          Hele,hele! Kdybychom tu nevěděli, jak těžkým kulinářským obdobím procházíš, řekla bych, že provokuješ. Ale ty jsi vlastně masochistka, viď? A můj postoj k zeleným fazolkám je totožný s tvým. A když je směska alespoň tří druhů… Ňáááám!
          Protože jsem po dlouhé době doma sama na oběd, čuníkovsky jsem pojedla výpeček z krutí hnátky s čerstvým chlebem a přisunovala naplátkovanou okurku jen tak trošínku prohnanou kol česneku a jogurtu. Taky A+++.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Já jsem dnes vyhlásila akci „skrblík“. Chtěla jsem si v bufetu objednat salát, ale už mě fakt nebaví za misku chrástu dát 80,- Kč. Tak jsem se dohodla s kolegyní a vyrazila jsem na nákup. Ledový salát, 1/2 kg cherry rajčat, plechovka kukuřice a 2 bílé jogurty suma sumárum 78,- Kč. A z toho 4 veeeelké porce míchaného salátu. Tj. jedna za 19,50 a celkem jsem se přecpala, bylo toho fakt hodně. Ostatní ingredience do dressingu (sůl, cukr, pepř, ocet a kečup běžně bydlí v lednici). Kašlu na předraženej bufet 🙁

          • jarybarka napsal:

            Fazolky a maso souhlasí s tím stylem stravování.Zelenina a maso to je moje.

      • a.rena napsal:

        Fakt roste. Právě v kněžpolském lese.

    • blahovka.h napsal:

      Medvědí česnek je úžasný, dovoluje mi mít česnekovou chuť v jídlech, které jsem jíst nemohla, neb normální nesmím. Zrovna jsem o víkendu z něj dělala špenát s krknou. Protože ho ale nemám tunu, tak jsem smíchala sklenici česneku s mangoldem a špenátem. Bylo to luxusní, všichni si to chválili. Loni mi ho natrhal synek a letos bych ráda jela na něj sama. Takže spojím návštěvu mladých s užitečným.

  4. Devětapadesátka napsal:

    Nojo, sněženky… Tady sněží a machři tu žádný nejsou… Strava čím dál hůř stravitelná. Dokonce tak, že po včerejší večeři jsem si dnes nechala napsat dietu. UHO jsem zkrátka nedala?

  5. Katyp50 napsal:

    Máš tam auto? Kdybys měla chvíli volna a chuť na něco dobrého, tak v Horním Maršově vlevo ve směru do městečka je hospoda Na kopečku. Skvěle tam vaří. Pak v Trutnově-Staré Město hned za zatáčkou – odbočka na Žacléř, ale uhneš doprava do města, tak za mostkem hospoda U Kousala. Taky skvělá jídla, domácí, nešizená a obří porce za pár peněz. Jednou jsem tam měla objednanou celou tu hospodu když jsme v těch místech jeli přípravné závody. Hladoví jsme se vrhli na jídelníček a doslova jsme je vyžpapali. Dodnes tam mají naší klubovou vlajku pověšenou i s podpisy hlavních aktérů rally.

  6. francizska1 napsal:

    Tak jsem si vzpomněla na moje mladá léta (ty ale pořád jsou ne?). Když jsem byla na gymplu, jezdívali jsem se školou na bramborovou brigádu. Ubytovaní jsem byli u Hodonína, dnes z toho bude pietní místo, v bývalém „koncentráku“. Ono to tak za války sloužilo, ale nebyl to ten klasický. Za totáče to potom dlouhá léta sloužilo jako ubytování pro studenty brigádníky. Všichni naši kamarádi z jiných škol jezdili na brigádu do JZD, my na státní statek. Oni se vrátili s několika kily navíc, my s kily dole. Oni měli řízky, řízky a zase řízky, my na poli krabičku olejovek s jedním krajícem chleba a pochopitelně bez otvíráku. Večeře taky skoro žádné, nejlepší byla tato: vymyslelo se, jak ještě více uškudlit. Tak jsme dostali ochutnávku různých druhů brambor. Aby byla poznat ta rozdílná chuť, nesmělo se na to dát žádné máslo. Tak jsme měli k večeři suché brambory a vodu. Učitelé si potom vezli domů pytle brambor zadarmo.

  7. kvetula.v napsal:

    Fazolky od lusků po zralé fazolky můžeme na všecky způsoby. Jeden rok jsem musela kvůli hrozícím mrazům sklidit hodně ještě nevyzrálých lusků. Po vyluštění byly fazolky ještě nedostatečně tvrdé. Měla jsem jich dost na dvě porce , přihodila kousek skopového – kooočky, to nemělo chybu. No zahrádky a zahrady nemaje, mám na co vzpomínat .
    Tady jen trochu dumám, když ty fazolky co v truhlíku vypěstím, bývají i delší 10 cm, jak se s tím popereme, když je do salátu vcelku ponechám.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..