mleté maso
cibule
krájená konzervovaná rajčata
červená paprika
sterilovaná kukuřice nebo fazole
sladká paprika
sůl
chilli nebo feferonka
vejce dle počtu strávníků
Tohle jídlo je tak trochu záhada – údajně je to tradiční mexický pokrm, ve skutečnosti v Mexiku tradiční asi jako v Česku sachr – a říká se mu huevos rancheros (rančerská vejce). Správně se to jmenuje shakshuka a pochází ze severní Afriky a Izraele. V originále připomíná spíš lečo – základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín (brekeke), hladkolistá petržel a někdy klobása.
Variace, kombinace a moje vlastní úprava pro hladové chlapy: cibuli (radši víc) nakrájejte nadrobno a osmažte na troše oleje do zlatova – nechceme, aby to bylo moc mastné. Když cibulka zezlátne, přidejte mleté maso (ideálně mix, může být i jen hovězí) a na prudkém ohni zuřivě míchejte a oddělujte od sebe – potřebujeme, aby se maso rozpadlo na jednotlivé „granulky“. Osolte, přidejte sladkou papriku. Vysmahněte na tuk, přidejte plechovku krájených konzervovaných rajčat (já měla z LIDLu, ochucené chilli), nakrájenou papriku a sterilovanou kukuřici nebo fazole (já dávám kukuřici hlavně kvůli barevnému kontrastu). Přiklopte pokličkou a poduste, až bude paprika „na skus“.
Uhlaďte povrch pokrmu kuchyňskou špachtlí. Naběračkou nebo lžící vymáčkněte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přiklopte pokličkou a na mírním plameni vařte asi 10 minut, dokud nejsou vejce hotová – žloutek by měl zůstat mírně tekutý. NEMÍCHEJTE!
Na talíři ozdobte hladkolistou petrželkou a podávejte s bílým pečivem.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Něco podobného jsem kdesi na cestách jedla. Ale byla tam navíc klobása a bylo to strašně ostré. Za mne kukuřice brekeke, dala bych fazole. A spoustu česneku.
No – tak to má správně být, ale – nesnáším teplou klobásu, respektive můj žlučník ji nesnáší, a česnek nemůžu (ten v receptu ani není) a navíc mi chuťově neladí s paprikou 🙂
Vypadá to pěkně.Snídám vejce téměř denně se spoustou zeleniny a šunkou nebo slaninou.Tak bych mohla pro změnu udělat vejce k obědu nebo večeři.
Ona je to původně snídaně 🙂 – ale já bych to poránu nedala ani podle původního recepisu 🙂
No na rozdíl od nás se museli důkladně najíst než vyrazili za dost tvrdou dřinou. Já vejce měla a mám ráda v jakýchkoli úpravách. I když byla zatracovaná jako zdroj cholesterolu a doporučovalo se jíst vejce jen v omezeném počtu – ostatně co nebylo zatraceno, aby bylo posléze zjištěno, že je vlastně zdraví prospěšné? Bývaly doby, kdy jsem snídala tlačenku s cibulí nebo pálivou klobásku,zapíjela pivem (pokud jsem někam nemusela odjet) a vedle seděl BMLP se svým jogurtem, kafíčkem a koláčkem. Dneska kdybych s ním posnídala, máme oba jogurt a koláček.
🙂 🙂 🙂 to je snídaně, kterou klidně zvládnu taky, já naopak nemůžu poránu sladký – já tím myslela, že bych to nezvládla podle původní receptury 😉
Všichni kdo zvládnou tohle k snídani mají můj hlubokosklon. Loni jsem byla s jedním ze svých synků v Řecku a na snídani jsme chodili každý zvlášť. Pohled na jeho talíř plný vajec, klobás, párečků a fazolí mi zvedal žaludek mezi mandle. Já ráno nepozřu nic. Až tak dvě hodiny potom. A to jen tak kousek něčeho sladkého.
Já snídala jen jako těhotná, jakmile jsem měla ráno chuť na jídlo, věděla jsem, že se zadařilo :-).
Já tak obecně moc nestojím o jogurty.Kupují Zorbu a ten je většinou s salátů nebo do nějakých buchet.Sladkou snídani sním pouze občas když jsem někde, ale pak brzo hledám kus flákoty na zpravení chutě.U bráchy v Mostě se snídá tak jako obědvá :polévka a normální jídlo.Večeří pak minimálně.
Tak to já snídat musím vydatně. Dnes jsem si dala zbytek vepřo-knedlo-zelo. Kdybych se nenajedla asi bych měla problém trefit do práce.
no já jogurty mám sice ráda, ale jogurty nemají rádi mě. mléčné výrobky musím dávkovat opatrně a jogurt můžu tak 1 za 2 až 3 dny.
Haderach, tak to je přesně podle mého gusta. Já to znám jako Izraelské jídlo. Ale už jsem to také viděla prezentované jako tradiční mexické jídlo. A jak už jsem říkala, římský kmín mám ráda. Začínala jsem s ním ve velmi malém množství. Stejně tak s olivovým olejem na salát. Zpočátku jsem si říkala, že to tedy ne. Potom jsem to míchala s normálním, zpočátku velmi málo olivového a potom měnila poměry. Nakonec jsem to přestala míchat úplně. Prostě jsem na tu chuť nebyla zvyklá.
Finta s vejci vypadá lákavě, to určitě zkusím.
Wow , recept , který uváděla Haderach už na PŽ , vzpomínám si ?. Chtěla jsem ho udělat , ale hlava děravá … tak super , teď už nezapomenu a mám na nej moc chuť ?
Viděla jsem to na Mňamu s Anabell a ta přidávala chorizo klobásku a měli to k obědu
honáci vysoké zvěře,kterou měli přes léto na pastvinách na asi 10.000km2 a do dvou měsíců je museli sehnat do údolí.Takže,těžká práce,velký výdej energie.K snídani si to
nedovedu představit,tím ale neříkám,že by mi to nechutnalo,jen ta snídaně mi nějak
k tomu kalorickému jídlu nejde.