(73) Škubánek

Syrové brambory
hrubá mouka
sůl

  1. sádlo se škvarky,možné opéct na pánvi
  2. sádlo, mletý mák, cukr

Brambory oloupeme a  uvaříme. Po scezení je v hrnci zasypeme hrubu moukou a přiklopíme asi na 5 minut pokličkou, aby se tzv. zapařily.  Štouchadlem na brambory vypracujeme vláčné těsto, které nabíráme lžící namočenou v rozpuštěném sádle, kousky pokládáme na pánev a ještě opečeme.
Můžeme posypat škvarky nebo mletým mákem s moučkovým cukrem a polít sádlem.

 

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (73) Škubánek

  1. Ivana napsal:

    Já myslela, že se škubánky vaří? Je to jiná varianta nebo se pletu?

  2. IvaC napsal:

    Já tedy výrobu škubánků znám,tak jak je autorkou popsán,jinak ne.Lze taky dělat
    na slano a to přidáním nějakého salámu do těsta a opéci,,taky mňamka.

  3. Katyp50 napsal:

    Jé škubánky bych si dala, ale ne na sladko – mám alergii na ořechy i na mák a jen sypané cukrem a polité máslem mi nechutnají. Ale opečené škubánkové placičky uvnitř s kolečkem salámu nebo sýra, na sádle, no to je lahoda. A takový škubánek s tenoučkým plátečkem syrečku…….

  4. morland napsal:

    Moje babička je dělala podle říkanky „Kolik šťouchů do kucmouchu? Pět, má panenko, pět, a teď už s Pánembohem jeď“ (loučení nevěsty s matkou před odjezdem do nového domova).

  5. morland napsal:

    Babička slila uvařené brambory, vodu si nechala, brambory rozšťouchala, udělala obrácenou kvedlačkou 5 šťouchů, ty zasypala krupicí a zalila do poloviny výšky šťouchu slitou vodou, zakryla a nechala zapařit

  6. morland napsal:

    Ze zapařených dělala škubánky buď „nahaté“, tedy jen vykrojené lžící namočenou v rozpuštěném sádle a posypané mákem a cukrem, maštěné sádlem, nebo opečené na sádle.

  7. jarybarka napsal:

    Já mám škubánky ráda na slano i na sladko a taky jen tak bez ničeho jen vlažné udloubnuté lžíci z hrnce a osolené.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..