(732) Pohankoto podle vzoru rizoto

400 g světlé loupané pohanky
masový vývar
kousky masa (já měla směs králík, kuře, vepřové)
zelenina dle chuti (hrášek, kapustičky)
3 lžíce oleje
sůl
koření podle chuti
sýr na posypání (nemusí být) nebo zeleninový salát.

Pohanku musíme mít loupanou, světlou nebo pohankové kroupy.
Pohanku namočíme na chvíli do vývaru. Přidáme zeleninu, na kousky nakrájené uvařené maso, sůl, koření a olej. Promícháme a dáme do trouby péci. Občas zkontrolujeme, zda má směs  dostatek tekutiny. Po cca 10 minutách sundáme pokličku a necháme na mírném plameni dotáhnout, aby pohanka změkla a nasála všechnu tekutinu.
Podáváme s trochou strouhaného sýra a nakládanou zeleninou.

Hotová směs není ani suchá, ale ani moc kašovitá jako italské rizoto.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (732) Pohankoto podle vzoru rizoto

  1. Veverka napsal:

    Výborné a zdravé pohankové rizoto. Dělám obdobně, jen bez masa, pohanku samostatně uvařím, zeleninu (klidně mražený sáček zeleniny) orestuji na olivovém oleji nebo másle, ochutím kousíčkem masoxu a kvalitní sójovou omáčkou, nakonec jen přidám pohanku a promíchám. Pokud je zbytek nějakého masa se šťávou nebo omáčkou, není na závadu přidat a takto zužitkovat.

    • Jana Macůrková napsal:

      Já měla v mrazáku hned několik zbytků masa (malé sáčky tak do 20 dkg) a tak jsem je alespoń zpracovala. Dneska bude v poledne chřest a večer ryba v netradiční úpravě a tak budu mít další dva recept na Bramboračku.

      • Katyp50 napsal:

        Tohle jsem nikdy neochutnala, za pokus by to stálo. Někdy.
        Chřest máme v sobotu, Jana doveze čerstvý, ze spodních částí bude polévka a ty křehké po oblanšírování obalím v parmské šunce a dám lehce zapéct do grilu, navrch pak přijde trochu strouhnutého parmezánu. V neděli smažený květák, už jsem ho neměla hodně dlouho. A dneska, když už jsme u té zdravé výživy, si udělám 3 hlavy portobello-žampionů hodinku odpočívajících v marinádě a ogrilovaných. Zbytek brkaše k tomu a pár cherry rajčátek.

    • Vera M. napsal:

      Ty jsi výborná kuchatka , takže sup sup uvarit Pohanku Atd , až se vrátím z vejletu na Ostravicí, jdu na to, holkiiiii?

  2. jarybarka napsal:

    Moc pěkně to vypadá!Perfektní nápad a ty kapustičky.Hned bych si dala.
    Pohanku můžu.Dost často ji přidávám do jídel.

  3. Imelda napsal:

    Pohanku děláváme se zeleninou, ale tento recept s masem a kapustičkami vypadá moc dobře. To určitě vyzkouším, kapustičku mám v mrazáku a pečené maso zbylo od včera. Jani, díky za recept.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přiznám se, pohanku nejím, ale ne proto, že by mi nechutnala, ale proto, že mi přijde moc zdravá. Tímto receptem to napravím, slibuji. A děkuji za nápad.
    U nás dnes byl též zdravý oběd ….. pečené brambory v troubě:
    cca 1 kg brambor (může být o trochu míň)
    1 sklenice/pytlík (já měla domácí) kysaného zelí
    1 zakysanka
    1 cibule
    trocha oleje
    sůl a kmín (to rozděláme v zakysance)
    Do receptu patří uzené tofu, ale já dala pokrájenou šunku, může být i zauzený sýr

    Brambory uvařit ve slupce, ale ne úplně do měkka. Po vychladnutí oloupat a nakrájet na plátky. Rozehřát olej, osmahnout cibulku, přidat zelí – cca 5 minut. Na plech, či do zapékací misky (vymazané) dát vrstvu brambor, zelí, tofu/šunku/sýr, trochu zakysanky, ve které bude sůl a kmín, a vrstvíme a vrstvíme.
    Šoupneme do trouby na cca 25 minut na 180 st. …. musí zezlátnout.
    Na vrch můžeme použít sýr, který udělá krásnou kůrčičku. ☺(omlouvám se Janě, nevyfotila jsem, snad to jednou klapne)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..