1 cejn osolený smažený na másle
3 mrkve
1/4 menšího celeru
6 ředkviček
majonéza z 1 vajíčka
2 PL Zorby (smetanový jogurt)
pažitka
citron
sůl
Mrkev, celer a ředkvičky nastrouháme na jemno. Smaženou vychlazenou rybu rozebereme a vytaháme pečlivě kostičky. Rybu smícháme se zeleninou, majolkou a jogurtem, osolíme a ochutíme citronem. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.
Recept poslala: Jarybarka
Evi, bude na závadu jiná rybka?
Nebude.Rybku použij libovolnou.Já použila cejna protože jejich maso moc ráda.Je strukturou docela podobné štičimu.Je sušší a tužší než kapří a to taky díky tomu,že je smažené a né vařené.
Pokud se mi daří chytit na přehradě „cejna jak lopatu“vždy ho dělám v trojobalu protože je vynikající. Někdy do vajíčka přidám trochu nastrouhaného uzeného sýra který dodává rybě zase kapku jinou chuť.
Já jsem dělala tenhle salát z mořských štik (hejků), také právě proto, že mají pevné a sušší maso.
Tak tomu rozumím, já bych to také raději udělala z hejka, protože nemá tolik kostí, co cejn. Vykosťovat cejna je pro mě noční můra. Jednou jsme dostali cejny od známého, tak jsem je opekla na pánvi, moc jsme se na to těšili, ale asi po půl hodině, kdy jsme se snažili sníst alespoň trochu toho masa, jsme to vyhodili. Prostě jsme to nedali. Ten hejk bude myslím o moc lepší, nebo to zkusím z šedé tresky. A asi hned v sobotu k večeři, co budeme na chatě. Díky za recept.
Já jsem koupila v Makru velké balení hejků, mám tu několik receptů na úpravu ryb, tak to chci v sobotu a v neděli vyzkoušet. Sice v původním receptu je rovněž treska, ale tou záměnou asi nic moc nepokazím. Příští týden se možná pochlubím, jak to dopadlo, a jestli to pokusný manžel pochválil.
To velké balení jsem měla taky a byly takové střední ty rybky , spíše menší . Asi jsem trefila dobre balení , zůstaly takové svěží a na jedno odpoledne s návštěvou to bylo moc fajn . Každý měl svou rybku a stavnatou
Já mívám cejny větší tak ty kostičky zase nejsou takový problém. Navíc uváděli v nějakém rybářském časopise že cejn má o pár kostí méně než kapr.
Je ale fakt že takový salát se dá opravdu udělat z jakékoli ryby. Ty mořské tomu zase dodají jiný a výborný šmak.
Já k cejnům nemám přístup, nemám tady žádného produktivního rybáře. A za nejhorší rybu co s týká kostí pokládám parmu.
Ani tatínek a to byl rybář, ji nebral, právě pro velké množství hlavně obráceně zahnutých kostí, které jdou velmi špatně vyndat.
Od švagra občas dostanu amura (kapra častěji). Jelikož jsme jen dva , rybka nikdy není na jedno jídlo. Tak už vím, co s druhým kusem. Už teď se na něj těším 😎