(76) Co nám dává příroda II. – likér a sirup

Bezinkový likér

1 kg cukru
2 kg bezinek – plody,
500 ml rumu, 1 l vody, 1 van. cukr,
2 lž mleté zrnkové kávy

Bezinková šťáva je plná zdraví prospěšných látek. Naše babička říkala, že jedna sklenička bezinkového likéru denně před spaním pomáhá při bolestech zad, revmatismu a má příznivé účinky i na žaludek. Každopádně je to velmi chutný a lahodný nápoj. Čisté bezinkové plody vaříme v litru vody půl hodiny. Pak přidáme cukr, a vaříme další půlhodinu. Nakonec přidáme vanilkový cukr a kávu a ještě 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout a pak přecedíme přes jemné plátno. Nakonec přidáme rum. Likér nalijeme do lahví a uchováváme v chladnu a temnu.

Sirup ze smrkových výhonků

Výhonky ze smrkových větviček (do 5 cm), krystalový cukr,
citrony,
pětilitrová nebo třílitrová lahev i litrové lahve,
kus plátýnka, celofán+gumička

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání „rozjetí“ nemoci!

Do 5 litrové láhve dáme 5 cm vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme cukrem a na něj 2 kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná.

Převážeme ji celofánem a zagumičkujeme. Láhev dáme na okno na slunné místo, kde jí necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).

HaderachKwisatz

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..