(78) Griotka z višní

2 stromy obalené višněmi
10 l demižón
3 kg cukru krystal
3 l rumu
3 malé vlastní děti

Vezmeme děti a jdeme na zahradu trhat  višně. Višně zbavujeme stopek, a děti je pokud možno po 1 (víc najednou jich do otvoru nevleze) hází do demižonu.Vždy po určité době je zasypáváme cukrem a zaléváme rumem. Když je demižon skoro plný, zazátkujeme, uložíme do chladu a necháme několik měsíců (do vánoc) pěkně uležet.
Před vánocemi slijeme vynikající griotku de několika lahví – těch 6 půllitrových od rumu vám ale stačit nebude, a začneme ochutnávat ty krásně scvrklé, rumem nasáklé višně.
Druhý den už jen léčíme tu opici, co po nich je …..

Z vlastní zkušenosti recept sestavila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (78) Griotka z višní

  1. Vera M. napsal:

    Jasné, že zase udělám ! Jako cukroví (a to nejoblíbenější) pak do maličkých papírových košíčků naděláme s dcerou Višně v čokoládě – úplně jednoduše rozpustit čokoládu a višeň zalít v košíčku, je dobré tu čokoládu trošičku naředit máslem nebo ceresem. Ať uděláme kolik uděláme , vždycky je to maaaalo :-))). A do šroubovaci sklenice jsem vysypala rozinky a zalila je šťávou (domácí griotkou) a jsou krásné nasáklé a připravené na strúdly apod . Má to malou chybku, Višně musím koupit, nevadi. Věra

  2. devetapadesatka napsal:

    Taky ji dělám, je výborná. Jenže letos stačilo pár hodin mrazu a všechny višně i třešně jsou v zadeli ?

  3. Katyp50 napsal:

    Jo kde jsou ty časy kdy jsme měli na zahradě za Prahou strom, který plodil obrovské množství višní, vynikajících. Dělala jsem jak višně v rumu, tak v čokoládě a také višňovou bublaninu, kynuté knedlíky a koláče. Bohužel, nový majitel si na té parcele postavil vilu jako v Émerice a všechny stromy pokácel. Byly tam ještě: 2 hrušně, každá jiný druh, meruňka, 3 jabloně, také každý druh jiný a švestka, krásné vzrostlé a bohatě plodící stromy. Nojo, nejen tato ztráta mě postihla, takže si max. pár kg višní koupím, pokud budou a udělám si aspoň dvě-tři malé skleničky.

  4. 60anda napsal:

    Mě se jednou stalo, že to celé zkvasilo, asi jsem natrefila na rum, co nebyl dost rumovej. Od té doby nakládám do slivovice, tu máme domácí , jen ty višně pak opatrně. Letos nebude nic, všechno zmrzlo.

  5. BOYE napsal:

    …se mi už dlouho nestalo, že by mi – při čtení receptu – skutečně kapalo z húst jak Pavlovovu psovi. Ty scvrklý višně!!!!!!!! -úplně mučivá chuť. To jsem zažila naposledy před osmadvaceti lety při druhým těhotenství (chuť na Palmex; tak jsem si zobla – bylo po chuti a 28 let peru v něčem jiným). Jenže moje dítě je genyjálňý: Odkudsi vytáhlo Mon cheri bonbošku, kterou jsem dostala k narozkám a tak ukrotilo mé vášně do té míry, že jsem byla schopna nakráčet do kuchyně a uklohnit zelňačku. Nejdřív zákuseček, pak polifčička. Trošku obráceně, no.
    Jo, na PŽ je dneska obrácený koláč s ananasem a nulovou odezvou. A polífka taky. S jedním příspěvkem: Jíška, zase jíška… (asi nějaká zdravožravka štíhlomilná)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..