květy černého bezu
¼ kg hladké mouky
¼ l mléka
3 vejce
sůl
(a nebo prostě těsto na palačinky, jak jste zvyklé dělat)Rozkvetlé květy operte (stopku ponechte, budete to za ni držet 🙂 ), vyžeňte z nich broučky a jinou havěť, namočte v těstíčku a dozlatova osmažte na oleji. Po osmažení nechte trochu okapat na ubrousku, odstřihněte stopky a můžete servírovat. Dobré jsou s novými brambory a domácí tatarkou.
Lze je udělat i na sladko: do těsta přidejte trochu sladkého bílého vína a po osmažení posypte skořicovým cukrem.
Nejradši bych je byla zařadila do „Babiččiných receptů“, protože tohle je moje nostalgická vzpomínka na dětství.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
No právě nám je jako dětem taky dělávala babička a už se těším na další pokračování protože do babiččiných receptů patřila i šumivá limonáda z bezových květů a já recepis někam založila a nemůžu ho najít.
Tak koukej hledat, hodí se nám…..
Ten recept jsem měla taky. Přesné dávky surovin už nevím, ale do limonády
se přidávalo droždí, aby pěkně bublala. Jdu recept pohledat.
Bylo to lehoulince alkoholické zkusím to večer někde najít?
Mám tady v kanclu takovou bylinkovou kolegyni, nadiktovala mi tohle:
3 litry vody
15 květů bezinky i se stonky
Do lahve od okurek, hrdlo povázat plátýnkem a nechat louhovat 24 hodin při pokojové teplotě.
Na druhý den květy scedit a do vody přidat 8 lžic cukru (prý je lepší třtinový, já tohle šílenství nesdílím, naše babičky taky neměly třtinový).
Pokud chcete bublinkovou limonádu, přidejte na špičku nože sušeného droždí
a nechte 24 hodin kvasit v uzavřené nádobě (pet lahev) při pokojové teplotě a teprve pak vychlaďte.
Bez bublinek si zrkrátíte čekání o jeden den ☺
Jj, v dětství jsem je milovala. V patnácti jsme tomu začali s bráchou říkat obalený záclony a teď už je moc nemusim. Ale na limču a sirup se moc těšim.
Václav Větvička zase nedá dopustit na „myši“ – úplně stejně obaluje květy akátu a jak z nich čouhá ta šťopka, připomínají hlodavce. On tvrdí, že jsou výborné, já tvrdím, že on to tvrdí jen proto, že z akátologie psal diplomku…
http://www.igurmet.cz/recepty/sladke/vdolky-koblihy/francouzske-koblizky-z-akatovych-kvetu-4085/
Heh!
Akat??? Miluju, jak voni, ale pojidat to si neumim predstavit. Ze bych to riskla? Zrovna rozkvetly…
Dokud voní na stromě, je bezva… Ale v traktu už mi tak neimponuje…